grazia

U fokusu

Kada ćemo prestati da komentarišemo tuđe telo?

Da, jako smo politički korektni. Pazimo da ne povredimo ničije seksualno ili versko opredeljenje, ne diramo u tuđe stavove i životna shvatanja, ne pitamo se kuda pokazuje njihov politički kompas, ali i dalje koristimo reč "DEBELA."

Ako nešto karakteriše moderno vreme, to je onda definitivno lažni moral. Svi hodamo po jajima kada razgovaramo jedni sa drugim da ne bismo bili okarakterisani kao politički nekorektni, zatucani ili konzervativni, ali čim se leđa okrenu - jezik se razveže. Ili, kada dobijemo priliku da se sakrijemo iza anonimnosti, tada smo najhrabriji. To se upravo desilo pevačici Lizo, koja je predstavila novi mega hit "Rumors", koji je snimila u saradnji sa Cardi B, samo da bi se suočila sa lavom komentara koji umesto njene muzike, komentarišu njeno telo.

Tridesetrogodišnja pevačica se oglasila lajvom na Instagramu na kom je slomljeno rekla kako na dan kada treba da bude najsrećnija, ona se oseća užasno loše. Komentare koje je pročitala o sebi nije ponovila jer nije želela da im pruži tu moć, ali je rekla da se i posle svog njenog truda i ona ne oseća cenjeno - možda zato što je publika sebi dala za pravo da ceni njeno telo, a ne njenu muziku?

Ona je u suzama rekla da ne želi više da pridaje pažnju komentarima o njenom telu i da će se od sada fokusirati samo na pozitivne stvari. Ali, zašto bi komentari o njenom telu uopšte postojali? Čak je i kompanija "Victoria's Secret" batalila sliku o savršenom telu i odbacila ideju o Viktorijinim anđelima predstavivši nam nove standarde lepote. Anđeoska krila su zamenili stavom, glavnim aksesoarom koji će nositi žene koje će biti lica ovog brenda. 

Dok i sami ne znamo šta zapravo znači pojam pravde, mi često preuzimamo na sebe ulogu sudije. Ne samo sudije, već i tužilaštva koje pokušava i ljude u sebe da ubedi u ono što on zastupa. U svetu u kom smo se jedva izborili za slobodu mišljenja i govora, mi ih koristimo tako što vređamo druge ljude. I to na osnovu čega? Izgleda. 

Da li se mi osećamo mršavije ako za nekog kažemo da je neko "debeo"? Da li se osećamo zgodnije ako na nekog nalepimo etiketu "previše mršav"? Možda se i osećamo, na kratko, ali u realnom životu to nismo. A ako se osećamo nezadovoljno treba nešto da promenimo, a ne druge da prozivamo. Tek kad krenemo sebe da prozivamo, možda ćemo se naterati da promenimo ono što nam smeta. Ako nam smeta. Ako ne, nema pravo niko drugi da mu smeta.

U pevačicinu odbranu stala je Cardi B, koja je rekla da kada se neko zaista zauzme za sebe javnost ga nazove  "problematičnim" i "osetljivim". "Bilo da ste mršavi, krupniji ili "plastični" - ljudi će uvek svoje nesigurnosti pripisivati vama. ", napisala je pevačica na tviteru.

Ako se lepota nalazi u oku posmatrača, mi onda o posmatračima koje je ne pronalaze nigde ne možemo da zaključimo ništa lepo. A znate šta, možda ona i nije u posmatraču. 

Ona je u nama.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Arina Maksimova: Stilski bunt by Amer Mohamad

Arina Maksimova, zvevda naše digitalne majske naslovnice, uspela je da svoje "fizičke nedostatke" pretvori u prednosti kada je posao modela u pitanju.

U fokusu

Sve ljubavne veze Amber Herd

Glumica je pre Džonija Depa vodila prilično buran ljubavni život.

U fokusu

Da li je ok što je Kim Kardašijan ovoliko smršala?

Zvezda je oslabila osam kilograma za 3 nedelje, kako bi ušla u haljinu koju je nosila Marilyn Monroe.

U fokusu

Kako zaista izgleda Dženifer Lopez bez šminke i filtera?

Da li može da sakrije svoje godine bez makeup-a?

U fokusu

Džulija Roberts: Konstantno ljubljenje tajna je mog srećnog braka!

54-godišnja glumica u srećnom je braku sa snimateljem Danielom Moderom već dve decenije.

U fokusu

Madona na meti kritika: Preterano korišćenje fotošopa ili botoksa?

Pevačica je izašla sa prijateljima i postavila slike sa večere na kojoj izgleda svežije nego ikad.

U fokusu

Tragedija koja je potresla planetu: Kristijano Ronaldo i Heorhina Rodriges izgubili sina

Fudbaler je tužne vesti podelio na instagramu i otkrio šta mu daje veru u teškim trenucima.

U fokusu

Ko je dečko Tamare Kalinić?

Najuticajnija srpska influenserka odlučila je otkrije dečka.

U fokusu

Posetite proletnje izdanje „Serbia Fashion Week-a“ u ovom Sadu

Proletnje izdanje „Serbia Fashion Week-a“, koji je ove godine deo projekta „Evropska prestonica kulture 2022“, održaće se od 26. do 30. aprila u Novom Sadu.

U fokusu

Trend mini suknji nije samo za mlade devojke

Evo zašto su pogodne i za starije dame.

U fokusu

Da li su Dženifer Lopez i Ben Aflek vereni?!

Prsten veličine kamena osvanuo na ruci pop zvezde.