grazia

U fokusu

Kada ćemo prestati da komentarišemo tuđe telo?

Da, jako smo politički korektni. Pazimo da ne povredimo ničije seksualno ili versko opredeljenje, ne diramo u tuđe stavove i životna shvatanja, ne pitamo se kuda pokazuje njihov politički kompas, ali i dalje koristimo reč "DEBELA."

Ako nešto karakteriše moderno vreme, to je onda definitivno lažni moral. Svi hodamo po jajima kada razgovaramo jedni sa drugim da ne bismo bili okarakterisani kao politički nekorektni, zatucani ili konzervativni, ali čim se leđa okrenu - jezik se razveže. Ili, kada dobijemo priliku da se sakrijemo iza anonimnosti, tada smo najhrabriji. To se upravo desilo pevačici Lizo, koja je predstavila novi mega hit "Rumors", koji je snimila u saradnji sa Cardi B, samo da bi se suočila sa lavom komentara koji umesto njene muzike, komentarišu njeno telo.

Tridesetrogodišnja pevačica se oglasila lajvom na Instagramu na kom je slomljeno rekla kako na dan kada treba da bude najsrećnija, ona se oseća užasno loše. Komentare koje je pročitala o sebi nije ponovila jer nije želela da im pruži tu moć, ali je rekla da se i posle svog njenog truda i ona ne oseća cenjeno - možda zato što je publika sebi dala za pravo da ceni njeno telo, a ne njenu muziku?

Ona je u suzama rekla da ne želi više da pridaje pažnju komentarima o njenom telu i da će se od sada fokusirati samo na pozitivne stvari. Ali, zašto bi komentari o njenom telu uopšte postojali? Čak je i kompanija "Victoria's Secret" batalila sliku o savršenom telu i odbacila ideju o Viktorijinim anđelima predstavivši nam nove standarde lepote. Anđeoska krila su zamenili stavom, glavnim aksesoarom koji će nositi žene koje će biti lica ovog brenda. 

Dok i sami ne znamo šta zapravo znači pojam pravde, mi često preuzimamo na sebe ulogu sudije. Ne samo sudije, već i tužilaštva koje pokušava i ljude u sebe da ubedi u ono što on zastupa. U svetu u kom smo se jedva izborili za slobodu mišljenja i govora, mi ih koristimo tako što vređamo druge ljude. I to na osnovu čega? Izgleda. 

Da li se mi osećamo mršavije ako za nekog kažemo da je neko "debeo"? Da li se osećamo zgodnije ako na nekog nalepimo etiketu "previše mršav"? Možda se i osećamo, na kratko, ali u realnom životu to nismo. A ako se osećamo nezadovoljno treba nešto da promenimo, a ne druge da prozivamo. Tek kad krenemo sebe da prozivamo, možda ćemo se naterati da promenimo ono što nam smeta. Ako nam smeta. Ako ne, nema pravo niko drugi da mu smeta.

U pevačicinu odbranu stala je Cardi B, koja je rekla da kada se neko zaista zauzme za sebe javnost ga nazove  "problematičnim" i "osetljivim". "Bilo da ste mršavi, krupniji ili "plastični" - ljudi će uvek svoje nesigurnosti pripisivati vama. ", napisala je pevačica na tviteru.

Ako se lepota nalazi u oku posmatrača, mi onda o posmatračima koje je ne pronalaze nigde ne možemo da zaključimo ništa lepo. A znate šta, možda ona i nije u posmatraču. 

Ona je u nama.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Gde je nestala Dženi Hamfri?

Pre 15 godina, debitovala je u kultnoj tinejdžerskoj seriji, a onda je odlučila da male ekrane zameni muzičkom binom.

U fokusu

Sve boje izazova: Oktobarsko izdanje magazina GRAZIA je u prodaji!

Sloboda. Živi, spontani, divni trenutak ili samo nedosanjani cilj s one strane obećane zemlje? A može li slobode biti previše? 

U fokusu

Zašto je ona bila najveća sutkinja svih vremena?

Ovog septembra navršava se dve godine od kako je svet napustila velika Rut Bejner Ginsberg - žena koja je sudila nepravdi.

U fokusu

Četvrta beba na putu: Blejk Lajvli i Rajan Rejnolds čekaju bebu

Glumica blista od sreće i lepote u novoj trudnoći.

U fokusu

Top 10 modnih naloga na TikToku koje morate pratiti

Bilo je samo pitanje vremena kada će moda preuzeti TikTok, pa vam stoga predstavljamo 10 naloga koja morate dodati na svoju listu ukoliko volite modu.

U fokusu

Pobednica svakog takmičenja: Selma Bler uskoro u Plesu sa zvezdama

Borba s teškom bolešću još uvek traje, ali glumcia se ne predaje.

U fokusu

Da li je u redu nazvati nekoga ružnim?

Ako pitate Emili Ratajkovski, jeste

U fokusu

Sergej Trifunović napunio 50! Najbolje uloge poznatog glumca

Srećan rođendan jednom od najpoznatijih srpskih glumaca koji danas proslavlja jubilej!

U fokusu

Zašto Elena Ferante i Benksi kriju identitet?

Kult misterioznih umetnika postaje sve veći.

U fokusu

Zašto se poznate ličnosti više ne hvale svojim bogatstvom?

Nekada su poznati voleli da pokazuju svoje bogatstvo, ali im je sada sigurnost na vrhu liste. Da bi sačuvali privatnost i miran san, u stanju su da potroše milione na najluđe ideje...

U fokusu

Povratak u školu: Septembarsko izdanje magazina GRAZIA je u prodaji!

Pogrešno su nas učili da je biti štreber nešto loše.

U fokusu

Zašto volimo Kleopataru, a uskoro ćemo još više

Možda glumica Gal Gadot u novoj verziji kraljice Egipta i ikone pop kulture ne bi bila na meti tolikih kritičara, da se u umetnost nisu umešali istoričari.