grazia

U fokusu

Lažnoj najlmađoj milijarderki preti duga robija

Taman što je Elizabeth Holmes postala idol novih generacija i najmlađa milijarderka na svetu, otkrilo se da joj mnogo bolje pristaje titula “prevarantkinje decenije”. Umesto da uživa u svojoj raskošnoj vili vrednoj 135 miliona dolara u Kaliforniji, sa suprugom Williamom Evansom, naslednikom hotelskog lanca, njihovim sinom i dva psa, sada joj preti 15 godina robije.

Da podsetimo, 38-godišnja Holmesova je do pre neku godinu bila preduzetnica kojoj se svet divio, sve dok nije proglašena krivom zbog prevare, nakon spektakularnog suđenja. - Elizabeth Holmes, zaslepljena ambicijom, proneverila je stotine miliona dolara i dovela pacijente u opasnost - rekla je državna tužiteljka. Javnost je i dalje zaokupljena ovim procesom, naročito nakon što se saznalo da tužilaštvo traži kaznu od 15 godina zatvora. Elizabethini advokati tvrde da Holmes nije opasna, da nije izvukla materijalnu korist iz ovog slučaja te da ne zaslužuje više od godinu i po dana zatvora, samo “za neuspeh u svom ambicioznom projektu''.

 

Zbog svog, navodno revolucionarnog start up biznisa, ova žena je svojevremeno stigla na naslovnicu Forbesa, sa imovinom kompanije procenjenom na devet milijardi dolara. Ona je još u 19. godini pokrenula kompaniju Theranos, tvrdeći da je izumela test na osnovu kojeg se mogu otkriti stotine bolesti i zdravstvenih stanja, samo na osnovu nekoliko kapi krvi. Dok su se za njeno otkriće interesovala ozbiljna imena u medicini, samo mali broj ljudi je znao da kompanija nije bila ni blizu takvog otkrića, koje bi zaista bilo epohalno da je istinito. Uprkos tome, Holmes je uspela da do kraja 2004. godine prikupi neverovatnih šest miliona dolara od raznih investitora. Verovala je da će posao s testovima krvi narasti do 200 milijardi dolara i zbrisati s tržišta velike laboratorije i proizvođače medicinske opreme, kao što su Olympus, Siemens, Roche.

Ne može se na drugi način objasniti kako je uspela da prevari mnoge moćne i bogate ljude da joj pomognu novcem, osim nesumnjive sposobnosti ubeđivanja, kombinovane s dobro stilizovanom pojavom zgodne, elegantne plavuše. Njeno lično bogatstvo je na vrhuncu uspeha dostiglo 3,6 milijardi dolara i zato ju je Forbes proglasio 2014. najmlađom milijarderkom.

Dok je objašnjavala kako je došla do svoje ideje za testiranje, Elizabeth je isticala da je još kao devojčica razvila veliki strah prema iglama i vađenju krvi. Zato je odlučila da izmisli što jednostavniji aparat i tako i druge ljude osloboditi sličnih strahova. Međutim, nakon što je otkriveno da njeni testovi daju lažne rezultate i da se oprema raspada, krenulo se u istragu finansijskih knjiga. Ispostavilo se da su lažirani i izveštaji o prihodima Theranosa, kao i da naučnih radova o tome nema u stručnim časopisima. Početkom 2015. glasine o prevari su bile sve glasnije, a Elizabeth postajala sve paranoičnija. Svojim radnicima je zabranila da međusobno razgovaraju o projektima na kojima rade, izbegavala je novinare. Kompanija je počela da se ruši, a ulagači su je napuštali, podnoseći tužbe za prevaru. Berzanska vrednost Theranosa pala je na nulu. Pravni stručnjaci su već naglašavali da Elizabeth Holmes nikako ne može da izbegne zatvor, a to ne bi volela ni javnost, koja je očekivala ishod suđenja još u septembru.

Tekst: M. Đorđević

Foto: Profimedia

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Vil Smit najavio povratak na bioskopska platna prvi put nakon čuvenog šamara na dodeli Oskara

Glumac je svestan da neće svima biti drago da ga ponovo vide na filmu

U fokusu

Emili Ratajkovski i Pit Dejvison prvi put zajedno u javnosti

Par je vezu, koja samo što je počela, već podigao na viši nivo.

U fokusu

Pod sjajem zvezda: Decembarsko izdanje magazina GRAZIA od sutra je u prodaji!

Iza nas je godina u kojoj je pandemija ustuknula pred novim izazovima, posle kojih svet definitivno neće biti isti.

U fokusu

Prvi je dostigao 500 miliona pratilaca na Instagramu: Kristijano Ronaldo nije najbolji samo u fudbalu

Fudbaler je prestigao neke od najpoznatijih influensera na svetu kao što su Kajli Džener, Arijana Grande, Selena Gomez.

U fokusu

Ko je nova devojka Breda Pita? Slavni glumac ljubi bivšu suprugu svog kolege

Bred je novu devojku izveo na dejt i na koncert, a upoznao ju je i sa prijateljima.

U fokusu

Dženifer Aniston prvi put iskreno o borbi za potomstvo

Glumica je otkrila da je u tridesetim i četrdesetim pokušavala da postane majka.

U fokusu

Bono Voks: Kako je slavni pevač neplanirano zanoćio u Beloj kući

Sklonost Bona Voxa, frontmena čuvenog benda U2, ka političkom aktivizmu dobro je poznata, ali je on krio šta se dešavalo iza kulisa takvih događaja.

U fokusu

Ova mlada glumica imala je najburniji ljubavni život u Holivudu i sada ga je ostavila za sobom

Glumica Mišel Vilijams je u 42. godini postala mama treći put, a njeni obožavaoci mogu da odahnu, jer je završila sa potragom za pravim čovekom. Bar nama tako izgleda.