grazia

U fokusu

Čarobnjaci na snegu: Ko su srpski sportisti na Zimskim olimpijskim igrama 2022?

Na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama, koje se od 4. do 20. februara održavaju u Pekingu, Srbija ima dva predstavnika, alpske skijaše Nevenu Ignjatović i Marka Vukićevića. Zanimljivo je da se Marko, rođen 1992. u Ljubljani, ranije takmičio za Sloveniju, gde danas živi, ali se od 2012. bori za Srbiju. Iza sebe već ima dva nastupa na Zimskim olimpijskim igrama - za Srbiju je nastupao u Sočiju 2014, a potom u Pjongčangu 2018. Iako je sada ostao bez plasmana u spustu, ostala mu je još jedna trka za najsjajnije odličje. I Nevena iza sebe ima veliko iskustvo učešća na Zimskim olimpijskim igrama. Skijašica ove godine, našu zemlju predstavlja u dve discipline – spustu i alpskoj kombinaciji. Trebalo je da učestvuje i u trci superveleslalom, ali, s obzirom na to da je nedavno oživela nezgodan pad na treningu, rešila je da odustane od treće discipline.

Iako Srbija nije poznata po uspesima u ski sportovima, Nevena se takmiči ceo život, a na skije je prvi put stala sa četiri godine.

- Rođena sam u Kragujevcu i Kopaonik je relativno blizu, pa smo porodično provodili dosta vremena na planini. Brat je isto skijao od malih nogu i zajedničkim snagama smo ušli u ovaj sport. Sećam se svog prvog ski kombinezona i skija. Ljudi iz sveta skijanja koji su me pratili često mi pričaju da sam bila temperamentna i da sam se uvek gurala da budem prva u vrsti iako sam bila najmlađa i najsitnija. Verujem da su već tada prepoznali potencijal u meni.

Nevena se nada najboljem plasmanu na igrama.

- Koleno je dosta dobro, otok je potpuno spao, nemam nikakve bolove i daću sve od sebe na Olimpijskim igrama. Biću zadovoljna rezultatom koji je bolji od rezultata na prethodnim Olimpijskim igrama. Volela bih da ostvarim plasman u top 10, uz sve to što se dogodilo, to bi za mene bio dosta dobar rezultat. Verujem u čuda, dosta sam pozitivna, raspoložena i daću sve od sebe. Jedva čekam da osetim sneg u Kini i celu atmosferu i nadam se najboljem, izjavila je Nevena na konferenciji za štampu pred polazak na Olimpijske igre.

A kako Nevena i Marko provode vreme u olimpijskom selu, otkrio je reprezentativac.

- Obično izgleda tako što rano ujutru idemo na sneg i treniramo 3-4 sata. Ustaje se pre svitanja i zaista se mnogo trenira. Posle toga imamo ručak, a nakon poslepodnevnog odmora najčešće idemo u teretanu i, ukoliko je to potrebno, imamo terapije oporavka i rehabilitacije. Dan brzo prođe i već dođe vreme za spavanje. To je u principu rutina na Igrama. Usled ovih mera i okolnosti oko virusa Covid 19, nemamo mnogo mogućnosti da šetamo i vidimo bilo šta drugo sem sela, što je malo drugačije u odnosu na prethodne Igre.

Tekst: Jelena M.

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

6 zdravstvenih benefita terapije crvenom svetlošću

Najnoviji wellness trend, koji bi mogao da reši sve vaše psiho-fizičke probleme.

U fokusu

Svi smo osobe u razvoju: Posetite jedinstvenu izložbu u Galeriji Štab

Izložbu dokumentarnih fotografija, čije otvaranje je pratila i revija, možete pogledati do 17. marta.

U fokusu

10 neverovatnih žena koje su ostavile neizbrisiv istorijski trag

U susret 8. martu , prisećamo se onih koje su rušile predrasude i činile čuda za prava žena

U fokusu

Nova energija: Martovsko izdanje magazina GRAZIA je u prodaji!

Novoj energiji, novim impulsima u životu, posvetili smo broj koji je pred nama.

U fokusu

Ko su bile prave ratnice crne Sparte

Ženske elitne trupe iz ilmova Žena kralj, Vakanda zauvek i Crni panter NISU HOLIVUDSKA FANTAZIJA.

U fokusu

Ko je prava žena?

Preplavljeni smo modelima osoba kakve moramo da budemo ako želimo da uspemo u životu, a u srži svih, kriju se rodni stereotipi.

U fokusu

Fotografije koje obećavaju srećan kraj: Keri Bredšo i Ejdan Šo u strastvenom zagrljaju

Ljubavna priča glavne junakinje Seksa i grada, zahuktava se u II sezoni nastavka And Just Like that.