grazia

U fokusu

Moć žena: Ovo su srpske sportiskinje za koje navijamo ove godine na Olimpijskim igrama u Tokiju

Osvanuo je tek šesti dan Olimpijskih igara, a Srbija je osvojila već dve medalje u Tokiju. Milica Mandić, predstavnica u tekvonodu, osvojila je drugo olimpijsko zlato u svojoj karijeri  kada je u finalu kategorije +67kg pobedila suparnicu iz Koreje Dabin Kor Li rezultatom 10:6. Ona je nakon meča izjavila da je ovo poslednja olimpijska borba u njenoj karijeri i da je presrećna što je borba imala zlatni kraj.

Drugu medalju Srbiji je donela Tijana Bogdanović, takođe predstavnica u tekvondu, ali u kategoriji do 49kg. Ona je osvojila bronzanu medalju pobedivši Japanku Miju Jamadu rezultatom 20:6 i po drugi put se popela na postolje na Olimpijskim igrama. Mlada Kruševljanka je 2016. godine u Rio de Žaneiru uzela srebro.

Iako je 48,3 % takmičarskih mesta u Tokiju rezervisano za žene, one nisu uvek mogle da brane boje svoje zemlje na Olimpijskim igrama. Osnivač modernih igrara, Pjer de Kuberten nije bio raspoložen da dopusti ženama da prođu kroz vrata olimpijske arene, smatrajući Olimpijske igre „ceremonijalno slavlje muške atletike". One su na drugim modernim igrama 1900. godine u Parizu protivno volji osnivača mogle da učestvuju, ali u mnogo manje kategorija nego muškarci. Broj kategorija se godinama, uz mnogo borbi protiv predrasuda povećavao, a tek u bliskoj prošlosti su dobile priliku da se takmiče u borilačkim veštinama -  u džudu 1992., rvanju 2004. i boksu 2012. godine.

124. godina posle prvih modernih Olimpijskih igara, U Tokiju je broj muških i ženskih učesnika gotovo izjednačen.

Danas ćemo imati priliku da navijamo za Ninu Stojanović, koja će u miks dublu sa Novakom Đokovićem igrati meč protiv brazilskog dubla koji čine Luisa Stefani i Marselo Melo.

Ženska odbojkaška reprezentacija na čelu sa Majom Ognjenović na ovogodišnjim Olimpijskim igrama broji već dve pobede, a sutra će se suočiti sa reprezentacijom Kenije, kada bi trebalo da ozvaniče plasman u četvrtfinale.

Srpske košarkašice su otvorile godinu uspeha na Olimpijskim igrama u Tokiju pobedom protiv Kanade rezultatom 72:68, a u četvrtak ćemo navijati za njih kada budu igrale protiv istog tima reprezentacije Španije koji su pobedile u Valensiji u junu i tako osvojile titulu šampiona Evrope u košarci. Na tom Evropskom prvenstvu, naša košarkašica Sonja Vasić proglašena je za MVP.

Ženski deo atletskog olimpijskog tima predstavljaće Ivana Španović, koja je u Riu 2016. godina osvojila bronzanu medalju, Dragana Tomašević koja se takmiči u bacanju diska i Marija Vučenović koja će debitovati u kategoriji bacanja koplja. Ivanu ćemo imati priliku da podržimo 1. avgusta kada će nastupiti na Japanskom nacionalnom stadionu, Draganu 31. jula, a Mariju 3.avgusta.

U kajaku ćemo ove godine imati priliku da vidimo Milicu Novaković Starović koja će u disciplini K1 - 200m Milica Novaković 2. avgusta.

Devojke koje se nisu kvalifikovale za dalje takmičenje u Olimpijskim igrama su Jovana Arsić u kategoriji veslanja na 2000m i Andrea Arsović i Sanja Vukašinović u disciplini vazdušna puška.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Profimedia

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

6 zdravstvenih benefita terapije crvenom svetlošću

Najnoviji wellness trend, koji bi mogao da reši sve vaše psiho-fizičke probleme.

U fokusu

Svi smo osobe u razvoju: Posetite jedinstvenu izložbu u Galeriji Štab

Izložbu dokumentarnih fotografija, čije otvaranje je pratila i revija, možete pogledati do 17. marta.

U fokusu

10 neverovatnih žena koje su ostavile neizbrisiv istorijski trag

U susret 8. martu , prisećamo se onih koje su rušile predrasude i činile čuda za prava žena

U fokusu

Nova energija: Martovsko izdanje magazina GRAZIA je u prodaji!

Novoj energiji, novim impulsima u životu, posvetili smo broj koji je pred nama.

U fokusu

Ko su bile prave ratnice crne Sparte

Ženske elitne trupe iz ilmova Žena kralj, Vakanda zauvek i Crni panter NISU HOLIVUDSKA FANTAZIJA.

U fokusu

Ko je prava žena?

Preplavljeni smo modelima osoba kakve moramo da budemo ako želimo da uspemo u životu, a u srži svih, kriju se rodni stereotipi.

U fokusu

Fotografije koje obećavaju srećan kraj: Keri Bredšo i Ejdan Šo u strastvenom zagrljaju

Ljubavna priča glavne junakinje Seksa i grada, zahuktava se u II sezoni nastavka And Just Like that.