grazia

U fokusu

Nikad pre viđen portret princeze Dajane

Fotografija će biti izložena u bivšem domu princeze - Kesingtonskoj palati.

Upečatljiv crno-beli portret princeze Dajane, koji je napravio poznati fotograf Dejvid Bejli kasnih 80-ih, biće deo nove izložbe fotografija britanske kraljevske porodice. Na slici je prikazana Dajana, koja je umrla 1997. godine, kako izgleda "uzdržano, stoički i skreće pogled od posmatrača u stranu", kažu kustosi Historic Royal Palace-a.

Dajana je pozirala za fotografiju 1988, kada je imala oko 27 godina. Iako ju je naručila Nacionalna galerija portreta, Bejli je zadržao portret za svoju arhivu, te nikada ranije nije viđena u javnosti. „Za mene je to najmoćniji portret ove vrste“, kaže kustos Klaudija Akot Vilijams.

Lejdi Di je rekla da je odabrala je Bejlija za svoj portret zbog njegovog „hrabrog minimalizma“, kao i da je to bio deo njene želje da uspostavi nov fotografski identitet za sebe.

Izložba Kensingtonske palate “Life Through a Royal Lens” predstavljena je u sredu i biće otvorena za javnost 4. marta.

"Ovi portreti omogućuju kraljevskoj porodici da ponudi fascinantan uvid u svoj život i delo, transformišući kraljevski imidž i stvarajući odnos bez presedana između krune i podanika. Kroz našu novu izložbu u Kensingtonskoj palati “Life Through a Royal Lens”, radujemo se da prikažemo našim posetiocima svet kraljevske fotografije, gde će moći da istraže istoriju koja se krije iza tih legendarnih slika moderne monarhije kakvu danas poznajemo”, zaključila je Klaudija.

Foto: Profimedia

Priredila: T.Mišović

 

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Kad se sretnu bivša i sadašnja žena - kako to izgleda u slučaju Orlanda Bluma

Kejti Peri i Miranda Ker prisustvovale su gala manifestaciji u Los Anđelesu.

U fokusu

Budućnost se može dizajnirati

Zanimanja sutrašnjice nisu nešto što nas tek očekuje, ona su već prisutna. Treba ih samo pronaći. Ako to nije moguće, onda ih valja izmisliti

U fokusu

Diskretni šarm mangupa

Cirkusku školu je iskoristio da razvije naročiti stil glume, a drskim humorom osvaja neke od najlepših žena sveta. Ružnim ga nazivaju samo zavidljivci.

U fokusu

Nova moda bez roda

Iako smo još od osamdesetih navikli da muške rokenrol zvezde poput benda Kiss, Dejvida Bouvija, Olivera Mandića i mnogih drugih koketiraju sa odećom za žene, ovaj fenomen nas šokir...

U fokusu

Samo dva meseca nakon razvoda, oženio se Kanje Vest

Reper se sa dizajnerkom Bjankom Censori venčao na privatnoj ceremoniji.

U fokusu

Kejt Hadson se uključila u raspravu o nepo bebama

Pošto je jedan njujorški magazin 2022. proglasio godinom nepo beba, debata se zahuktava između korisnika društvenih mreža, i poznatih koji se osećaju prozvanima

U fokusu

Kijanu Rivs: Bajker sa kojim bi se svaka žena rado provozala

Glumac novogodišnje pripreme obavlja na svom omijenom prevoznom sredstvu.

U fokusu

Hoće li Ilon Mask dati ostavku na mesto šefa Twittera?

Korisnici ove mreže to očigledno žele, čeka se njegov potez.