grazia

U fokusu

Oskar u senci skandala: Zašto je Vil Smit udario Krisa Roka

Da nije ošamario Krisa Roka, Vil Smit bi svakako bio zvezda sinoćne dodele Oskara, zato što je osvojio najveću filmsku nagradu za glavnu mušku ulogu u ostvarenju King Richard, koje govori o ocu poznatih teniserki, Serene i Venus Vilijams. Ovako, glumac se našao u centru skandala koji je uspeo da zaseni njegov profesionalni uspeh i bio prinuđen da osim reči zahvalnosti za nagradu, sa bine uputi i reči izvinjenja svim prisutnim zvanicama u Dolbi tetaru u Los Anđelesu, kao i američkoj Akademiji filmskih umetnosti i nauka. Šta je to, zapravo, isprociralo Vila da onako reaguje? 

Kada je izašao na scenu kako bi najavio nominovane u kategoriji za najbolji dokumentarni film, poznati američki komičar Kris Rok nizao je šalu za šalom – prozivajući prvo Havijera Bardema i Penelope Kruz, da bi potom prešao na Vila i njegovu suprugu, Džejdu Pinket Smit

- Znate li kome je večeras najteži posao? Havier Bardem i njegova supruga su oboje nominovani. Ako ona izgubi, on ne sme da pobedi. On se moli da Vil Smit pobedi...Džejda, volim te... "J.I.Jane 2", jedva čekam da te vidim u njemu, izgovorio je Kris sa bine, aludirajući na Demi Mur koja je u filmu "G.I Jane" ćelava, ali i na Džejdu, koja poslednjih meseci nosi obrijanu glavu. Kris je izazvao smeh prisutnih u sali, ali i bes Vila Smita koji je ustao, prišao mu i ošamario ga. Oni koji dugo prate dodelu Oskara, u tom trenutku mogli su da pomisle da je ceo incident isceniran, ali se Vil onda vratio na svoje mesto, seo i počeo da viče obraćujući se Roku.

- Nemoj da više ikada stavio ime moje supruge u svoja usta, zaorilo se salom dva puta.

-Neću, okej?, Odgovorio mu je Kris, vidno zbunjen i dodao: “Bilo je ovo najbolje veče u istoriji američke televizije”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Libas Now (@libasnow)

I možda bi zaista bilo najbolje veče i za Vila Smita, koji je dvadeset godina nakon prve nominacije za Oskara (za film Ali) konačno osvojio prestižnu zlatnu statuetu, da sreću nije pomutio incident sa šamarom. Na kraju je, u govoru zahvalnosti prilikom preuzimanja nagrade, uputio i izvinjenje za svoje ponašanje.

- Ljubav vas tera da činite lude stvari, rekao je dok je držao Oskara u rukama i plakao.

Šta se krije iza Vilovog čina i čime je to kolega uspeo da ga iznervira? Naime, Džejda se već četiri godine bori sa alopecijom, stanjem koje izaziva gubitak kose, o čemu je mnogo puta javno govorila, a sa čim je Kris, ili onaj ko mu je sastavljao govor, morao biti upoznat. Kako ne bi imala pečate po glavi, koje alopecija često izaziva, ili morala da se suočava sa opadanjem kose svakog dana, Džejda je odlučila da se ošiša do glave, o čemu je takođe pričala. Rok je očigledno hteo da se našali, ali je neumesnu šalu na račun fizičkog izgleda svoje supruge, Vil doživeo kao uvredu.

Osim Vanity Fair žurke, kakav je epilog ove priče?

Losanđeleska policija izjavila je da je Rok odbio da tuži kolegu, na račun čije supruge se našalio i 2016. godine, kada ju je prozvao jer je bojkotovala dodelu Oskara. “To je kao da ja bojkotujem Rijanine gaćice. Nisam ni pozvan tamo, a to nije poziv koji bih odbio”, izjavio je tada “komičar”. Vil je u govoru, koji je održao nekoliko minita nakon incidenta, uputio izvenjenje Akademiji, u nadi da će ga opet pozvati. Tada je uporedio sebe sa Ričardom Vilijamsom, koga je igrao u filmu za koji je osvojio Oskara, rekavši da se povezao sa njegovim likom: “On je bio čovek koji je štitio svoju porodicu”.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram, YouTube

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Kad se sretnu bivša i sadašnja žena - kako to izgleda u slučaju Orlanda Bluma

Kejti Peri i Miranda Ker prisustvovale su gala manifestaciji u Los Anđelesu.

U fokusu

Budućnost se može dizajnirati

Zanimanja sutrašnjice nisu nešto što nas tek očekuje, ona su već prisutna. Treba ih samo pronaći. Ako to nije moguće, onda ih valja izmisliti

U fokusu

Diskretni šarm mangupa

Cirkusku školu je iskoristio da razvije naročiti stil glume, a drskim humorom osvaja neke od najlepših žena sveta. Ružnim ga nazivaju samo zavidljivci.

U fokusu

Nova moda bez roda

Iako smo još od osamdesetih navikli da muške rokenrol zvezde poput benda Kiss, Dejvida Bouvija, Olivera Mandića i mnogih drugih koketiraju sa odećom za žene, ovaj fenomen nas šokir...

U fokusu

Samo dva meseca nakon razvoda, oženio se Kanje Vest

Reper se sa dizajnerkom Bjankom Censori venčao na privatnoj ceremoniji.

U fokusu

Kejt Hadson se uključila u raspravu o nepo bebama

Pošto je jedan njujorški magazin 2022. proglasio godinom nepo beba, debata se zahuktava između korisnika društvenih mreža, i poznatih koji se osećaju prozvanima

U fokusu

Kijanu Rivs: Bajker sa kojim bi se svaka žena rado provozala

Glumac novogodišnje pripreme obavlja na svom omijenom prevoznom sredstvu.

U fokusu

Hoće li Ilon Mask dati ostavku na mesto šefa Twittera?

Korisnici ove mreže to očigledno žele, čeka se njegov potez.