grazia

U fokusu

Povratak u školu: Septembarsko izdanje magazina GRAZIA je u prodaji!

Pogrešno su nas učili da je biti štreber nešto loše. Da je pročitati tekst do kraja ili saslušati nekoga pažljivo pre no što formiramo stav čisto gubljenje vremena. Da je sramota naučiti “više nego što mi treba” i promeniti mišljenje. U Vukajliji, prvom domaćem urbanom rečniku, za pojam “štreber” stoji nekoliko definicija. Za svaku bismo se kladili da su je pisali pokajnici, oni što su nekada u školi ismevali drugare koji su bili različiti, za koje biti cool (starosrpski: frajer, lafica) nije značilo bežati sa časova i hvaliti se "ništa nisam učio/la". Pošto je septembar mesec povratka u klupe, školske i radne, odlučili smo da u ovom broju - promenimo mišljenje. Stvari zaista ne moraju biti onakve kakvima su se nekada činile.

Plaši li vas poplava engleskih reči u maternjem jeziku ili ih usvajate rado jer znate da je globalizacija neizbežna, a vi ste u duši kosmopolita? Odgovor dolazi od Slobodana Novokmeta, jezikoslovca iz SANU, i moguće je da će vas iznenaditi. Mnogi su nas zamolili da istražimo fenomen nezamenljivih tokena, što smo i učinili, pa nabasali na jednu nedoumicu koja muči svet, naročito umetnički. Novi dokumentarac otkriva zašto je jedan zlatni holivudski brak bio samo pozlaćen (i utoliko više vredan), a od igranog filma koji se snima očekujemo da otkrije šta stoji iza večitog mita “od trnja do zvezda”, ovoga puta na primeru porodice Ferari. Čudite se muškarcima koji nose suknju? Ne brinite, to čine samo na crvenom tepihu, dok iza scene prolaze žene u pantalonama. Pre svega nekoliko decenija, za nošenje muške odeće bila je potrebna hrabra žena. Nije li onda pravo pitanje, izumire li rodna moda? 

Vreme je da promenimo mišljenje o štreberima. U tome nas može voditi definicija jednog od urednika Vukajlije koji piše: “Štreber je potpuno nepravedno diskriminisan lik u društvu od strane ljubomornih pojedinaca koji su svesni da verovatno nikada neće dostignuti ciljeve koje je on sebi postavio”. Pod uslovom, naravno, da je samo put trnovit, a da ciljevi nisu. Dobro je ako su zvezdani.      

Redakcija magazina GRAZIA

Tim:

Fotografije: Simone Falcetta

Stajling: Tamara Gianoglio

Šminka i frizura: Mimmo di Maggio

Model: Sophie Sarbaev

 

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

6 zdravstvenih benefita terapije crvenom svetlošću

Najnoviji wellness trend, koji bi mogao da reši sve vaše psiho-fizičke probleme.

U fokusu

Svi smo osobe u razvoju: Posetite jedinstvenu izložbu u Galeriji Štab

Izložbu dokumentarnih fotografija, čije otvaranje je pratila i revija, možete pogledati do 17. marta.

U fokusu

10 neverovatnih žena koje su ostavile neizbrisiv istorijski trag

U susret 8. martu , prisećamo se onih koje su rušile predrasude i činile čuda za prava žena

U fokusu

Nova energija: Martovsko izdanje magazina GRAZIA je u prodaji!

Novoj energiji, novim impulsima u životu, posvetili smo broj koji je pred nama.

U fokusu

Ko su bile prave ratnice crne Sparte

Ženske elitne trupe iz ilmova Žena kralj, Vakanda zauvek i Crni panter NISU HOLIVUDSKA FANTAZIJA.

U fokusu

Ko je prava žena?

Preplavljeni smo modelima osoba kakve moramo da budemo ako želimo da uspemo u životu, a u srži svih, kriju se rodni stereotipi.

U fokusu

Fotografije koje obećavaju srećan kraj: Keri Bredšo i Ejdan Šo u strastvenom zagrljaju

Ljubavna priča glavne junakinje Seksa i grada, zahuktava se u II sezoni nastavka And Just Like that.