grazia

U fokusu

Sve, samo ne obična princeza: Ko je zapravo Šarlot Kaziragi, ćerka Karoline od Monaka i unuka čuvene Grejs Keli?

Nakon što je na Nedelji visoke mode u Parizu bila posebno iznenađenje, kada je jašući na konju otvorila reviju francuske modne kuće Chanel, Šarlot Kaziragi postala je najguglanija pripadnica neke kraljevske porodice na svetu. Mediji ovih dana podsećaju da je reč o unuci slavne holivudske glumice i pokojne princeze Grejs Keli, te da svojom gracioznošću od svih ženskih članova kneževine Monako, baš ona najviše podseća na svoju babu. No, za razliku od plavokose miljenice Holivuda koja je sanjala da postane princeza i to je i ostvarila, Šarlot je oduvek imala sasvim drugačije životne ambicije. S obzirom na to da je tek jedanaesta u redu za presto Monaka, lepotica se samovoljno odrekla svih kraljevskih titula, u nadi da će tako moći da vodi "normalan" život. Retko kad daje intervjue, prisutna je u modi, bavi se humanitarnim radom, režira i producira filmove, piše, jaše, supruga je i majka dva dečaka. 

Starija Karolinina ćerka, princeze od Hanovera (rođene sestre Alberta od Monaka), rođena je 3. avgusta 1986. godine. Njeno puno je Šarlot Mari Pomelin Kaziagi, a prezime je nasledila od svog oca, industrijalca Stefana Kaziragija, Italijana, koji je, kad je mala Šarlot imala samo 4 godine, poginuo u saobraćajnoj nesreći na vodi – u trci motornim čamicima. Tada se njena mama sa decom preselila u selo Midi Saint Remy-de-Provence u Francuskoj, gde je Šarlot odrasla sa starijim bratom Andreom i mlađim Pjerom, zaštićena od radoznalih očiju jasvnosti. Još kao mala se zaljubila u jahanje, kojim se profesionalno bavila godinama, dok joj je danas to omiljena rekreacija. Osim u sport, otmena Šarlot zavolela je rano i u filozofiju, koju je kasnije diplomirala na Sorboni. Tokom studentskih dana zainteresovala se za novinarstvo i film, pa je kasnije osnovala producentsku kuću Swoon Productions.

Ulazak u svet mode

Ambasadorka modne kuće Chanel postala je tek 2020. godine, ali njena ljubavna veza sa ovom francuskom kućom počela je decenijama pre toga. Prvi put primećena je javno u nekoj Chanel kreaciji na Rose balu, 2011, koji tradicionalno organizuje njena porodica u Monaku, pa u predivnoj haljini ovog brenda na venčanju svog ujaka Alberta od Monaka. Jedna od tri venčanice koju je nosila na svom venčanju 2019. godine bila je Chanel, a često je samo za nju dizajnirao Karl Lagerfeld, kreativni direktor kuće, i blizak prijatelj njene mame, dok ga na tom mestu nije zamenila Viržini Vijar, nakon smrti. Profesionalno u svet mode Šarlot ulazi 2010. godine, kada ju je angažovao italijanski brend Gucci za modnu liniju za jahanje, a i danas je muza kreativnog direktora ove kuće, Alesandra Mikelea, pa se često može videti u njegovim kreacijama. Jedan od omiljenih brendva joj je i Yves Saint Laurent, a kao rođena Francuskinja, glavna je predstavnica francuskog šika, često isticana na listama najbolje obučenih žena na svetu. Osim elegantnih kreacija koje nosi na javnim pojavljivanjima i njen street style je besprekoran.  

Ljubavni život

Iako njen ljubavni život nikako nije bogat poput onog kakav je vodila njena majka, svakako je oduvek privlačio pažnju javnosti. Zanimljivo je da se 2007. godine vrlo kratko (mesec dana) zabavljala sa nedavno preminulim glumcem Gasparom Ulijeom, a da su njihove slike sa premijere filma Hanibal Rising, gde je Gaspar tumačio lik mladog Hanibala Lektora, obišle svet brzinom svetlosti. U dužoj vezi bila je sa britanskim preduzetnikom i manekenom Aleksandrom Delalom, rođenim bratom manekenke Alis Delal i dizajnerke obuće Charlotte de Olympia, a onda je pravu buru u javnosti, ali i na monaškom dvoru, izazvala njena veza sa glumcem Gadom Elmalehom, koji je 15 godina stariji od nje (ona je tada imala 27 godina, a on 42).

Iz veze sa francuskim glumcem marokanskog porekla ima sina Rafaela (sa njim je bila od 2013. do 2015.), a svog princa našla je nekoliko godina kasnije. U pitanju je producent Dimitri Rasam, libansko-francuskog porekla, inače sin fracuske glumice Karol Buke, za koga se udala 2019, a 12 meseci ranije dobila sina Baltazara. Uprkos tome što se njena porodica protivila i jednoj i drugoj vezi, Šarlot je radila po svom. Nijedan od njenih sinova nema pravo da učestvuje u trci za kraljevsku titulu jer njihovi očevi nisu aristokratskog porekla.

Sa Dimitrijem je imala dva venčanja – jedno crkveno i jedno građansko, a civilno je održano na istom mestu gde su nekad davno bračne zavete razmenili njeni baba i deda, Grejs Keli i princ od Renijea. Šarlot je nosila tri venčanice, jedna je bila, pomenuli smo već, modne kuće Chanel, druga Saint Laurent, a treću je, specijalno za nju, napravio brend Giambattista Valli

Tekst: Jelena M.

Fotogafije: Profimedia 

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

6 zdravstvenih benefita terapije crvenom svetlošću

Najnoviji wellness trend, koji bi mogao da reši sve vaše psiho-fizičke probleme.

Lifestyle

Pronađi inspiraciju i probudi svoju kreativnost

Da li inspiraciju pronalazimo mi sami ili ona pronalazi nas?

Lifestyle

JYSK predstavio rezultate istraživanja o navikama spavanja

Prosečan Srbin ne spava dovoljno, voli da dremne popodne, a evo u čemu najčešće ide u krevet

U fokusu

Svi smo osobe u razvoju: Posetite jedinstvenu izložbu u Galeriji Štab

Izložbu dokumentarnih fotografija, čije otvaranje je pratila i revija, možete pogledati do 17. marta.

Lifestyle

10 stvari koje sigurno niste znali o Šeron Stoun

Holivudska seks bomba danas slavi 65. rođendan!