grazia

U fokusu

Budućnost se može dizajnirati

U nezaboravnoj sceni filma Varljivo leto ’68,palanački sudija sinu maturantu daje najvažniji savet za budućnost: „Marksizam, sinko, nije kao ostali predmeti. Kao, recimo, geograija. Može se živeti ako ne znaš gde je Abu Dabi, gde je Singapur... Ali, marksizam se jednostavno mora znati. On će te pratiti celog života. Jer, marksizam prožima sve pore našeg društva.“

Ovo je bila karikatura iz socijalizma, ali je potraga za srećom kroz karijeru, u stvari, univerzalna. Samo se, od vremena do vremena i od društva do društva, menja tipovanje na dobitnička zanimanja.

U modernom dobu, ništa manje urnebesna od saveta filmskog oca nije jedna stvarna opsesija. Do pre koju godinu, trčalo se na studije menadžmenta, jer se to smatralo sigurnim poslom. Sada imamo poplavu nezaposlenih menadžera, dok i dalje lekari upravljaju bolnicama, a glumci pozorištima, prateći zabludu da, ako je neko uspešan u jednoj profesiji, može biti i u nekoj drugoj.

Još pre oko pola veka, naučnik Bakminster Fuler je prorokovao: „Najbolji način da predvidite budućnost je da je dizajnirate“. Danas ga potvrđuju studije koje pokazuju da će do 2030. polovina sadašnjih poslova u najrazvijenijim zemljama biti zamenjena veštačkom inteligencijom. U takvom svetu, čini se da najsvetliju ljudsku budućnost imaju sva zanimanja vezana za kreativnost i marketing - od dizajna samovozećeg prevoza, nameštaja, medicinske opreme, hrane i odeće, do maštovitih načina da se za sve to pronađu kupci. Neke nove profesije će se baviti rešavanjem posledica klimatskih promena, terorizma i sajber sigurnosti. Izvesno je i to da se život seli u virtuelni prostor, bilo da ste kreator sadržaja ili korisnik. Na primer, DanTDM je u jednom trenutku postao najplaćeniji jutjuber na svetu, pošto je tokom jedne godine zaradio 16,5 miliona dolara.

Osnovna kompjuterska pismenost se podrazumeva u svakom novom zanimanju, ali njihovi temelji i dalje leže u klasičnim granama kao što su mediji, ekonomija, umetnost, sociologija, psihologija, statistika... Zanimanja budućnosti, dakle, nisu nešto što nas tek očekuje. Ona su već prisutna, treba ih samo pronaći. Ako to nije moguće, onda ih valja izmisliti.

Sonja Dakić je najpre sa prijateljicom osnovala preduzeće za proizvodnju pelena od bambusa. Potom je postala biznis konsultant u programima brojnih preduzeća i fondacija. Danas je mama dvoje dece, TED govornica i predavačica na domaćim i stranim konferencijama. Biznis mentorka je od 2015, a već godinama vodi sopstveni program. Živi, radi, voli, u Beogradu.

Kako ćemo dizajnirati budućnost u svetu koji tek ispraća pandemiju, a već ga je dočekao rat na rubu Evrope? Za političku situaciju posledice još ne znamo, dok se za pandemiju može reći da je donela i nešto dobro. Pre svega, ubrzanje digitalizacije i nove poslovne mogućnosti. - Neke stvari za koje smo mislili da će trebati godine, došle su same od sebe. Svi smo iskusili osećanje nesigurnosti, a za poslove za koje smo imali jasne okvire kako funkcionišu, dobili smo potpuno
nove modele - kaže Sonja Dakić za magazin Grazia. - Kao kupci, bili smo upućeni da većinu stvari nabavljamo onlajn, tako da je kupovina preko interneta procvetala - podseća naša sagovornica. Još pre pandemije, ona je imala prijateljice koje žive na selu, a rade za strane i domaće klijente, virtuelne asistentkinje koje svakog dana proširuju polje poslova koje mogu obavljati za druge. Sada primećuje da je dosta ljudi, koji mogu da rade na daljinu, otišlo iz grada, što je otvorilo nove mogućnosti poslovanja. - Razvoj društvenih mreža doveo je do značajnog porasta i razvoja malog biznisa i kod nas, a pandemija je to podržala. Danas, čak i oni biznisi koji su ranije isključivo radili u
prostoru, kao što su škole jezika, razne edukacije, treninzi - svi su našli model da rade onlajn. Dovoljan je mobilni telefon i dobar internet i vi već imate direktnu vezu sa svojim klijentima.

Među ženama sa kojima ja radim ima onih koje su svoje proizvode ranije prodavale po stvarnim prodavnicama. Tokom karantina, prodaja im je stala. Rešile su problem tako što su se prebacile na sajt i društvene mreže. Time su, u stvari, dobile direktnu komunikaciju sa kupcima i, u dosta slučajeva, prodaju su čak uvećale - kaže Dakić. Krizne situacije nas testiraju, kako u biznisu tako i u životu, napominje ona. Kroz njih spoznajemo koliko smo spremni da se prilagodimo, da brzo reagujemo, otkrijemo nova rešenja kako nešto može da se uradi. Ima li boljeg testa snalažljivosti i preduzimljivosti?

KORAK PO KORAK

Naša sagovornica ima savet za prve korake onima koji reše da počnu iz početka, bez obzira da li je reč o gubitku posla ili želji da se se oprobamo u nečemu drugome. - Prethodne dve godine su mnogima od nas pomogle da se zapitamo: Da li zaista mora ovako? Da li možda moj život može drugačije da izgleda? U tom periodu, meni dolazi sve veći broj žena koje imaju bebe, a žele da pokrenu nešto svoje. Zanimljivo je da većina njih ima dobar posao u nekoj većoj kompaniji, ali im je postalo jasno da to nije sistem koji podržava porodicu. One žele veću slobodu, da ne moraju da strahuju ko će biti s detetom ako se razboli. Uz to, žele da rade nešto što je njima samima važno, kao i da stvaraju pozitivan uticaj na okruženje. One najčešće pokreću proizvodnju garderobe gde su radnici pošteno plaćeni i imaju dobre uslove za rad. Ili prave kolače sa zdravim i prirodnim sastojcima. Otvaraju kreativne prostore gde deca drugačije uče i grade bolji odnos prema nauci...

Na tom putu, prvi korak je uvek da se zapitamo šta znamo, šta je naš početni lični kapital koji možemo ugraditi u svoju ideju. Jako je važno da nama samima ta ideja bude važna, jer tu leži motivacija za sve što će nas sačekati na putu razvoja. Drugi korak jeste da pogledamo koga sve poznajemo, ko može da nam pomogne, skrati put - okruženje je jako bitno za razvoj. To je kao kada želite da posadite cveće, pa birate i čistite zemlju gde ćete to uraditi. Na kraju, uvek je bitno  koliko smo spremni da učimo i sebe razvijamo, jer biznis zahteva napredak, inovaciju, stalno preispitivanje i kreiranje nečeg novog - ističe Dakić. 

Foto: Unsplash

Tekst: M.Đ.

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

6 zdravstvenih benefita terapije crvenom svetlošću

Najnoviji wellness trend, koji bi mogao da reši sve vaše psiho-fizičke probleme.

U fokusu

Svi smo osobe u razvoju: Posetite jedinstvenu izložbu u Galeriji Štab

Izložbu dokumentarnih fotografija, čije otvaranje je pratila i revija, možete pogledati do 17. marta.

U fokusu

10 neverovatnih žena koje su ostavile neizbrisiv istorijski trag

U susret 8. martu , prisećamo se onih koje su rušile predrasude i činile čuda za prava žena

U fokusu

Nova energija: Martovsko izdanje magazina GRAZIA je u prodaji!

Novoj energiji, novim impulsima u životu, posvetili smo broj koji je pred nama.

U fokusu

Ko su bile prave ratnice crne Sparte

Ženske elitne trupe iz ilmova Žena kralj, Vakanda zauvek i Crni panter NISU HOLIVUDSKA FANTAZIJA.

U fokusu

Ko je prava žena?

Preplavljeni smo modelima osoba kakve moramo da budemo ako želimo da uspemo u životu, a u srži svih, kriju se rodni stereotipi.

U fokusu

Fotografije koje obećavaju srećan kraj: Keri Bredšo i Ejdan Šo u strastvenom zagrljaju

Ljubavna priča glavne junakinje Seksa i grada, zahuktava se u II sezoni nastavka And Just Like that.