LIVING

10 SAVETA DIZAJNERA: kako da od doma ne napravimo skladište

Sigurno vam zvuči poznato: šetate salonom nameštaja, ugledate predmet koji bi bio “apsolutno savršen” za vaš dom i kupite ga bez razmišljanja, samo da biste se na kraju zapitali, gde vam je bila pamet? I, naravno, odlučite da ga vratite. Stručnjaci za dizajn enterijera vam daju savete kako da izbegnete ove i slične situacije. Pre svega treba imati na umu da je za uređenje doma potrebno znati kako boje, svetlost, veličina predmeta i položaj mogu neki prostor učiniti lepšim (ili ružnijim), a za detalje je neophodno imati oko.

VISINA I VELIČINA PREDMETA

Pogled na sobu se može porediti sa pogledom na neki grad, što znači da treba kombinovati različite visine predmeta. Stoga predmete kao što su fotografije i slike, nameštaj i zavese na prozorima ne raspoređujte tako da svi budu na istoj visini, a gledajte i da slični predmeti nisu iste veličine. Previše malih stvari će zatrpati sobu, dok će previše velikih komada nameštaja dati prostoriji utisak kao da ste u magacinu. Tajna dobro uređenog doma je u igri različitih oblika, visina i veličina.

MERITE, MERITE, MERITE

Impulsivna kupovina nije greh osim ako je uzmete kao pravilo u uređenju doma. Kada kupite neplaniranu stvar, uvek čuvajte račun sve dok niste sigurni da će se ona uklapati u vašu sobu. Pre kupovine bilo kog predmeta napravite plan i obračunajte koliko novca možete potrošiti. Izmerite prostorije kako biste odredili položaj i veličinu nameštaja.

ZATRAŽITE STRUČNI SAVET

U strahu da ćete živeti po tuđem ukusu, odbijate savete, što je velika greška, naročito ako vidite da vam dizajniranje ne ide baš od ruke. Ponekad je dovoljan samo nov, drugačiji pogled na stvari da biste uočili zašto vam i pored truda nešto u sobi ne štima. Ako nemate na raspolaganju pravog dizajnera, onda pitajte prijatelje, čiji vam se stanovi  dopadaju, za iskreno mišljenje o izboru boja, tkanina ili rasporedu nameštaja. Ako se ne slažete, nađite i treće mišljenje. Ne morate sve savete prihvatiti, ali vas možda neko inspiriše svojom idejom.

RASPORED DODATAKA

Dobili ste na poklon neku keramičku figuricu, na primer kućicu ili pticu, a onda ste došli na ideju da napravite čitavu kolekciju, pa svuda gde putujete ili pazarite tražite još neke slične predmete. I ovo je situacija u kojoj će se mnogi prepoznati. Koji je pravi način za prikazivanje lične kolekcije? Jedno je sigurno, “eksponate” ne treba razdvajati i ostavljati ih po celom domu. Postoji pravilo za organizovanje predmeta u grupe od tri. Raporedite predmete koje volite u grupe i ponosno ih prikažite na vitrinama, komodama, stočićima ili policama.

KAKO SE KAČE SLIKE NA ZID

Svaki zid se može pretvoriti u galeriju, a ovakve izložbe bi trebalo da imamo svi u domu - bez obzira da li je to skupocena slika u ulju ili crtež vašeg deteta, možda i vaš. Ipak, i tu se može pogrešiti i proizvesti neugodan efekat. Najbolje je da najpre napravite okvire od običnog papira, zalepite ih privremeno selotejpom na zid i isprobate mogućnosti sve dok ne budete bili zadovoljni ishodom. Poigrajte se veličinama, bojama i teksturom pre no što zbog pravih umetničkih dela izbušite zid. Zapamtite glavu stvar, da se igrate s različitim veličinama okvira.

PRVO TEKSTIL, A ONDA BOJA ZIDOVA

Prvo odaberite tepihe, nameštaj, jastuke i zavese, a tek onda pređite na odabir boje zida koji će odgovarati bojama odabranog tekstila. Razlog je očigledan: teže je pronaći tkanine koje će vam se sigurno dopasti, a potom ih uklopiti sa ostalima, nego okrečiti stan. A tkanine, njihovu boju i teksturu, naravno, birate prema veličini prostora.

MOJA SOBA, MOJA LIČNOST

Sigurno ste ulazili u stanove koji su opremljeni najmodernijim nameštajem, ali se vama čini kao da ste ušli u prodavnicu, a ne u nečiji dom. To je zato što se često kupuje sve odjednom i na jednom mestu, i raspoređuje onako kako su uklopili stvari dizajneri u radnji. Rezultat je kupovina svega što se podudara, što znači dom koji nema “ličnost”. Karakter doma se, zapravo, gradi godinama, a izgrađuje dodavanjem neke neobične stolice koju ste pronašli na buvljaku ili slike koju vam je prodao mladi umetnik na ulici. Tek tokom vremena ćete pronaći stvari koje odgovaraju vašoj ličnosti i stvaraju utisak jedninstvenog doma.

TRI NAJVAŽNIJE POLICE

Kažu naši stari, kuća se gradi, a dom se stvara. Ali, ponekad je dovoljan trenutak nepažnje ili viša sila da trud nestane ili se trajno ošteti. Da biste to sprečili, unesite police. Dizajneri kažu da su tri najvažnije. Na prvoj su uramljene fotografije vaših najdražih. Na drugoj su knjige, razglednice i sitnice, a treća su stvari po ličnom izboru, koje doprinose ličnosti vašeg doma.

ODREDITE FOKUS SOBE

Svaka soba mora da ima fokus, deo za koji će se pogled posmatrača odmah “zalepiti”, jer on sobi dodeljuje funkciju. Veće prostorije mogu imati više fokusnih tačaka. U dnevnoj sobi, mnogima je to televizor i komoda na kojoj je postavljen, ukoliko se niste opredelili da ga okačite o zid. Svi ostali predmeti, kauč, stolice i fotelje, usmereni su prema fokusu. Zato prvo pronađite fokus ili svrhu prostorije, a zatim rasporedite nameštaj oko njega. Takođe fokus mogu biti velika slika, kamin, pa čak i neobičan stočić za kafu.

BAKINE STVARI? ZADRŽITE IH SAMO AKO VAM SE SVIĐAJU

Svi imamo bar jedan komad nameštaja koji smo nasledili, ali će mnogi priznati da ga baš i ne vole, nego ga čuvaju iz osećaja obaveze. Zašto biste čuvali nešto što vam ne donosi radost? Ako ipak ne želite da ih se rešite, možete im pronaći novu svrhu ili ih ofarbati, pa videti da li će se ipak nekako uklopiti. Ako ni to ne pomogne, prodajte ga i kupite nešto što će vam se zaista dopasti, jer je najvažnije pravilo uređenja: u svoj dom unosite samo one stvari koje vas čine srećnima.

Povezane teme

LIVING

Kako transformisati enterijer običnim stvarima: saveti dizajnera

Bicikl kao zidni panel, svećnjaci od boca vina, ormarići od kofera i sanduka - reći ćemo vam kako pretvoriti obične predmete u svetle unutrašnje akcente.

LIVING

Otvoren ekskluzivni Miele showroom u Beogradu na vodi

Kompanija Miele, vodeći svetski proizvođač premijum aparata za domaćinstvo, otvorila je novi, ekskluzivni prodajni salon u Beogradu na vodi.

LIVING

5 DIY ideja za novogodišnju dekoraciju

Možete ukrasiti svoj prostor materijalima koje već imate i stvoriti elegantan i svečani ambijent.

LIVING

Najlepši luksuzni novogodišnji ukrasi 2021. godine

Ove godine želimo da stvorimo svečano raspoloženje što je ranije moguće: pustite album Frenka Sinatre, ukrasite jelku, odaberite odeću za novogodišnju zabavu i poklone za one koj...

LIVING

Art de la table: Dior postavlja svečani sto

Modna kuća Dior donosi dodatnu dozu magije za Božić, kolekcijom inspirisanom tradicionalnim lampama Luminarie, koje su ujedno bile i pozadina revije Dior Cruise 2021 u Pulji u It...

LIVING

5 karakteristika enterijera u slow living stilu

U potrazi za udobnošću, predlažemo da krenemo od spolja ka unutra kako bismo usporili i osetili svu draž života.

LIVING

Umetnost na porcelanu

Drevna priča o čuvenom francuskom porcelanu iz oblasti Limož započinje 1768. godine kada je pukom slučajnošću, otkriven kaolin, glavni sastojak za spravljanje porcelana, da bi usle...

LIVING

Elie Saab salon nameštaja otvoren u Milanu

ELIE SAAB i Corporate Brand Maison sa ponosom najavljuju otvaranje prvog ELIE SAAB salona u Milanu.

LIVING

6 načina da ukrasite svoj dom poput Francuskinja

Francuska estetika u najboljem izdanju.

LIVING

Suveniri iz Rima: nova kolekcija Gucci Decor

Nova kolekcija Gucci Decor posvećena je putovanju glavnim gradom Italije.

LIVING

Ogroman porast interesovanja za kupovinu nameštaja i dizajn enterijera: Ovo su trenutno najveći trendovi

Poslednjih meseci smo više vremena provodili kod kuće, što nas je nateralo da većinu energije i novca uložimo upravo u njeno opremanje.

LIVING

Tropicana: nova kolekcija posuđa Dior Maison

Nova kolekcija posuđa Dior Maison posvećena je Brazilu i podseća nas da u životu uvek postoji mesto za slavlje.

LIVING

Leto kod kuće: ljuljaška transformiše prostor i opušta telo

Ljuljaška ili fotelja za ljuljanje je idealna za dnevni boravak i terasu!

LIVING

Villa Cardo - minimalistička vila na jugu Italije

Predivna vila u Apuliji će učiniti da jedva čekamo da posetimo Italiju.

LIVING

H&M Home kolekcija inspirisana okeanom

Sa razmišljanjima o odmoru i zalascima sunca modna kuća H&M predstavila je svoju letnju kolekciju H&M Home.