grazia

LIVING

5 ključnih tehnika koje će vam pomoći da unesete dah Provanse u enterijer

Provansa je popularna zbog svoje posebne opuštajuće atmosfere, nudeći stanovnicima metropole priliku da uživaju u savršenoj lepoti prirode...

Okarakterisana nežnošću, pričama koje su o njoj ispričane i pesmama koje su ispevane, Provansa u svakom svom posetiocu stvara neizbrisiv trag koji zauvek ostaje upisan u njegovom srcu. Ukoliko ste makar jednom posetili ovaj deo našeg sveta ili ste makar uživali u prizorima Provanse putem društvenih mreža i drugih galerija, verujemo da ste poželeli da jedan njen komadić unesete u svoj enterijer. U nastavku članka, otkrivamo vam kako to i da postignete. 

Osnovni materijali

Glavni materijal Provanse je drvo u različitim interpretacijama. U vašem enterijeru to mogu biti podovi, ormarići, kuhinjski ormarići, nogare nameštaja i drugi detalji. Provansa voli svetlo drvo, beljeno ili obojeno svetlim bojama. Za ukrašavanje zidova ili za zoniranje sobe možete koristiti dijagonalne drvene rešetke, tradicionalne za Provansu.

Francuski prozori su još jedno obeležje Provanse. Ipak, ukoliko niste u mogućnosti da ih integrišete u svoj dom, znajte da njihove motive možete vrlo lako možete upotrebiti, u vidu vrata ormara, sobnih vrata ili pregrada između različitih delova iste prostorije. 

Cvetni ukras

Floralna tema je veoma popularna u enterijerima ovog stila. Najbolje je koristiti male crteže - to može biti nežno livadsko cveće ili lavanda, koje može biti bilo gde: tapete, presvlake nameštaja, tekstil (zavese, salvete, jastuci), lampe. Cvetna tema može biti prisutna ne samo na grafikama, jer će živi cvetni aranžmani biti savršeni dodatak enterijeru u stilu Provanse. Pločice sa cvetnim uzorcima mogu se koristiti za ukrašavanje kuhinjskog ostrva - učiniće vaš enterijer vrlo prepoznatljivim i neobičnim. Kao i u bilo kom drugom stilu, i u Provansi treba da znate kada treba da se zaustavite, zato koristite cvetni otisak na vrlo odmeren način.

Nijanse "francuske zemlje"

Provansalski stil karakterišu pastelne nijanse. Ne bojte se, neutralni tonovi nisu nužno dosadne bež boje. Postoji ogromna paleta vrlo prijatnih i zanimljivih nijansi. Glavno pravilo je odsustvo svetlih, čistih i neon nijansi. Hladna bela takođe nije prikladna u ovom stilu pa je bolje zameniti je nijansom mleka ili vanile. Sve nijanse Provanse se mogu naći u prirodi, a pomoći će vam u stvaranju lepog i prijatnog enterijera koji vas nikada neće umoriti.

Obilje dekora

Stil Provanse obično dolazi sa izobiljem dekoracije, koja nikako nije upadljiva, već služi kao dopuna živahnog enterijera. Jedan od glavnih izbora su ručno izrađeni komadi, poput salveta sa vezom ili čipkom, kompozicija od suvog cveća ili ukrasnih jastuka. Kutije dekorisane decoupage tehnikom su idealni dodatak čitavoj priči, baš kao i ogledala i graciozne figurice od porcelana. 

Grupe nameštaja

Za stil Provanse, pogodan je neobičan nameštaj ili grupe nameštaja. Pored glavnog kreveta i sofe, u enterijer dodajte i udoban kauč, stolicu za ljuljanje ili klupu u hodniku. U dnevnoj sobi glomazni kauč može se zameniti malim kaučem u društvu dve fotelje.

foto:Pinterest

Pročitajte još

Povezane teme

LIVING

Osmeh kao antidepresiv: Smejte se i kad vam nije do smeha.

Studije su pokazale da osmeh može pomoći da se nosite sa stresom, anksioznošću, čak i da smanjite bol.

LIVING

9 upečatljivih detalja koji će ušuškati vaš dom ove zime

Stižu nam sivi dani, i to znači da je vreme za "utopljavanje" životnog prostora.

LIVING

Započnite dan zdravo!

Jedan od super obroka za to je tost sa tunom i avokadom.

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

LIVING

Neumorna glumica: Sara Džesika Parker dizajnira tapete

U saradnji sa prijateljem, glumica je kreirala preslatke dezene sa motivima cveća, pruga i kockica.

LIVING

Vaš lokalni ekspert sada je još bliže: iSTYLE dolazi u TC Galerija

Iskoristite neverovatne popuste i osvojite MacBook Air

LIVING

Doživite leto kroz milijardu boja

Osetite, vidite, zabeležite i snimite sve detalje i momente koji su vam važni.

LIVING

Najbolje mesto za odmor prema vašem horoskopskom znaku

Neka zvezde odaberu vašu narednu destinaciju.