grazia

LIVING

5 kućnih biljaka koje pročišćavaju vazduh

Tema zagađenja vazduha, čini se, nikada nije bila aktuelnija, ali nažalost, ona više nije nešto što se dešava na nekom drugom kraju sveta - problem se preselio i kod nas i po svemu sudeći, tu je da ostane. Važno je da imamo u vidu na koje sve načine zagađenost vazduha utiče na nas, počevši od podsticanja lučenja hormona stresa ili menjanja našeg metabolizma, pa sve do svih onih efekata koji se ispoljavaju na našoj koži. Dugoročno gledano, zagađenost utiče na naše sveukupno zdravlje i to je evidentno.

Ipak, zagađenje ne preti samo spolja - vazduh u našim domovima takođe može da bude "zaprljan" kako zbog cigareta, tako i zbog svih isparenja usled čišćenja i korišćenja različitih preparata. Aparat za pročišćivanje vazduha jeste rešenje, ali ako želite nešto jeftinije i estetski na višem nivou, predlažemo vam da potražite spas u biljkama koje provereno pročišćavaju vazduh, a uz to će ulepšati vaš dom. 

Zmijski jezik

Ova biljka jako lepog, zanimljivog i otmenog izgleda ispušta kiseonik preko noći što znači da može da se nađe u vašoj spavaćoj sobi. Ne samo da će biti korisna, već će i ulepšati prostor, pa eto ideje za razmišljanje!

Aloja vera

Ovaj, ali i svaki drugi sukulent, odličan je za prečišćavanje vazduha, naročito ukoliko želimo da se borimo protiv štetne hemikalije po imenu benzen. Sukulenti se lako uzgajaju i zaista ih je teško ubiti, što znači da su ovakve biljke odličan izbor za sve vas koji baš i ne umete sa zelenilom u svojim domovima. 

Pauk biljka

Još jedna biljka koja se lako uzgaja, odličan je način da u svoj dom unesete dah svežine i zelenila. Uz to, takozvane pauk biljke uspešno se bore protiv formaldehida (jedinjenja koje se koristi u građevinskim materijalima i za proizvodnju mnogih proizvoda za domaćinstvo).

Mirni ljiljan

Iako volimo zelene biljke bez cvetova, sasvim je u redu oplemeniti prostor i nečim malo drugačijim, a tu nastupa mirni ljiljan. Osim što je jako lep i dekorativan, vodiće glavnu bitku sa vlagom i stvaranjem plesni. 

Dracena

Postoji mnogo vrsta dracene, tako da nećete pogrešiti koju god da odaberete. Možete je postaviti bilo gde u stanu, ali imajte na umu da ove biljke mogu da izrastu dosta visoko pa će vam biti potrebni i nešto viši plafoni! Dracena pomaže u eliminisanju raznih zagađivača iz prostora, a uz to izgleda veselo i lepo. 

Priredila: Ivana Tomić

Fotografije: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

LIVING

Doživite leto kroz milijardu boja

Osetite, vidite, zabeležite i snimite sve detalje i momente koji su vam važni.

LIVING

Najbolje mesto za odmor prema vašem horoskopskom znaku

Neka zvezde odaberu vašu narednu destinaciju.

LIVING

Mesto koje nas spaja

Šoping centar Stadion proslavlja Međunarodni dan porodice.  

LIVING

Renovirate kupatilo? Probajte boho stil

Ovo je deset primera savršeno sređenih kupatila.

LIVING

28 kreativnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja

Probudite dete u sebi i odlično se zabavite!

LIVING

Najlepša uskršnja dekoracija

Unesite duh praznika u svoj dom.

LIVING

Zavirite u stan Novaka Đokovića

Ovaj stan u Majami Biču vredi vrtoglavih 6 miliona dolara.

LIVING

Mali rituali koji vam mogu spasiti vezu ili brak

Aktivnosti koje obavljate zajedno, svakog dana po samo nekoliko minuta, mogu znatno poboljšati kvalitet celog odnosa.

LIVING

Poznati parovi nekad i sad

Koliko su se poznati parovi promenili od početka veze?