grazia

LIVING

5 kućnih biljaka koje pročišćavaju vazduh

Tema zagađenja vazduha, čini se, nikada nije bila aktuelnija, ali nažalost, ona više nije nešto što se dešava na nekom drugom kraju sveta - problem se preselio i kod nas i po svemu sudeći, tu je da ostane. Važno je da imamo u vidu na koje sve načine zagađenost vazduha utiče na nas, počevši od podsticanja lučenja hormona stresa ili menjanja našeg metabolizma, pa sve do svih onih efekata koji se ispoljavaju na našoj koži. Dugoročno gledano, zagađenost utiče na naše sveukupno zdravlje i to je evidentno.

Ipak, zagađenje ne preti samo spolja - vazduh u našim domovima takođe može da bude "zaprljan" kako zbog cigareta, tako i zbog svih isparenja usled čišćenja i korišćenja različitih preparata. Aparat za pročišćivanje vazduha jeste rešenje, ali ako želite nešto jeftinije i estetski na višem nivou, predlažemo vam da potražite spas u biljkama koje provereno pročišćavaju vazduh, a uz to će ulepšati vaš dom. 

Zmijski jezik

Ova biljka jako lepog, zanimljivog i otmenog izgleda ispušta kiseonik preko noći što znači da može da se nađe u vašoj spavaćoj sobi. Ne samo da će biti korisna, već će i ulepšati prostor, pa eto ideje za razmišljanje!

Aloja vera

Ovaj, ali i svaki drugi sukulent, odličan je za prečišćavanje vazduha, naročito ukoliko želimo da se borimo protiv štetne hemikalije po imenu benzen. Sukulenti se lako uzgajaju i zaista ih je teško ubiti, što znači da su ovakve biljke odličan izbor za sve vas koji baš i ne umete sa zelenilom u svojim domovima. 

Pauk biljka

Još jedna biljka koja se lako uzgaja, odličan je način da u svoj dom unesete dah svežine i zelenila. Uz to, takozvane pauk biljke uspešno se bore protiv formaldehida (jedinjenja koje se koristi u građevinskim materijalima i za proizvodnju mnogih proizvoda za domaćinstvo).

Mirni ljiljan

Iako volimo zelene biljke bez cvetova, sasvim je u redu oplemeniti prostor i nečim malo drugačijim, a tu nastupa mirni ljiljan. Osim što je jako lep i dekorativan, vodiće glavnu bitku sa vlagom i stvaranjem plesni. 

Dracena

Postoji mnogo vrsta dracene, tako da nećete pogrešiti koju god da odaberete. Možete je postaviti bilo gde u stanu, ali imajte na umu da ove biljke mogu da izrastu dosta visoko pa će vam biti potrebni i nešto viši plafoni! Dracena pomaže u eliminisanju raznih zagađivača iz prostora, a uz to izgleda veselo i lepo. 

Priredila: Ivana Tomić

Fotografije: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

LIVING

Osmeh kao antidepresiv: Smejte se i kad vam nije do smeha.

Studije su pokazale da osmeh može pomoći da se nosite sa stresom, anksioznošću, čak i da smanjite bol.

LIVING

9 upečatljivih detalja koji će ušuškati vaš dom ove zime

Stižu nam sivi dani, i to znači da je vreme za "utopljavanje" životnog prostora.

LIVING

Započnite dan zdravo!

Jedan od super obroka za to je tost sa tunom i avokadom.

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

LIVING

Neumorna glumica: Sara Džesika Parker dizajnira tapete

U saradnji sa prijateljem, glumica je kreirala preslatke dezene sa motivima cveća, pruga i kockica.

LIVING

Vaš lokalni ekspert sada je još bliže: iSTYLE dolazi u TC Galerija

Iskoristite neverovatne popuste i osvojite MacBook Air

LIVING

Doživite leto kroz milijardu boja

Osetite, vidite, zabeležite i snimite sve detalje i momente koji su vam važni.

LIVING

Najbolje mesto za odmor prema vašem horoskopskom znaku

Neka zvezde odaberu vašu narednu destinaciju.