LIVING

5 kućnih biljaka koje pročišćavaju vazduh

Tema zagađenja vazduha, čini se, nikada nije bila aktuelnija, ali nažalost, ona više nije nešto što se dešava na nekom drugom kraju sveta – problem se preselio i kod nas i po svemu sudeći, tu je da ostane. Važno je da imamo u vidu na koje sve načine zagađenost vazduha utiče na nas, počevši od podsticanja lučenja hormona stresa ili menjanja našeg metabolizma, pa sve do svih onih efekata koji se ispoljavaju na našoj koži. Dugoročno gledano, zagađenost utiče na naše sveukupno zdravlje i to je evidentno.

Ipak, zagađenje ne preti samo spolja – vazduh u našim domovima takođe može da bude “zaprljan” kako zbog cigareta, tako i zbog svih isparenja usled čišćenja i korišćenja različitih preparata. Aparat za pročišćivanje vazduha jeste rešenje, ali ako želite nešto jeftinije i estetski na višem nivou, predlažemo vam da potražite spas u biljkama koje provereno pročišćavaju vazduh, a uz to će ulepšati vaš dom. 

Zmijski jezik

Ova biljka jako lepog, zanimljivog i otmenog izgleda ispušta kiseonik preko noći što znači da može da se nađe u vašoj spavaćoj sobi. Ne samo da će biti korisna, već će i ulepšati prostor, pa eto ideje za razmišljanje!

Aloja vera

Ovaj, ali i svaki drugi sukulent, odličan je za prečišćavanje vazduha, naročito ukoliko želimo da se borimo protiv štetne hemikalije po imenu benzen. Sukulenti se lako uzgajaju i zaista ih je teško ubiti, što znači da su ovakve biljke odličan izbor za sve vas koji baš i ne umete sa zelenilom u svojim domovima. 

Pauk biljka

Još jedna biljka koja se lako uzgaja, odličan je način da u svoj dom unesete dah svežine i zelenila. Uz to, takozvane pauk biljke uspešno se bore protiv formaldehida (jedinjenja koje se koristi u građevinskim materijalima i za proizvodnju mnogih proizvoda za domaćinstvo).

Mirni ljiljan

Iako volimo zelene biljke bez cvetova, sasvim je u redu oplemeniti prostor i nečim malo drugačijim, a tu nastupa mirni ljiljan. Osim što je jako lep i dekorativan, vodiće glavnu bitku sa vlagom i stvaranjem plesni. 

Dracena

Postoji mnogo vrsta dracene, tako da nećete pogrešiti koju god da odaberete. Možete je postaviti bilo gde u stanu, ali imajte na umu da ove biljke mogu da izrastu dosta visoko pa će vam biti potrebni i nešto viši plafoni! Dracena pomaže u eliminisanju raznih zagađivača iz prostora, a uz to izgleda veselo i lepo. 

Priredila: Ivana Tomić

Fotografije: Shutterstock