LIVING

6 biljki jednostavnih za održavanje koje će preživeti i u mračnim prostorijama

Ne želimo da vam kvarimo entuzijazam, ali ako želite da budete jedna od onih kul osoba, koja je svoj trendi stan ukrasila nekolicinom spektakularnih sobnih biljki – lakše je zamisliti nego ostvariti.

Zapravo, u pitanju je jedna velika obaveza. Krenimo od najjednostavnije: zalivanje. Tačnije da ne zaboravimo da ih zalijemo (ali i prekomerno zalivanje ih može dovesti do sušenja i truljenja), a potom i presadimo kada dostignu odgovarajuću veličinu koja prevailazi staru saksiju.

Međutim najveća prepreka koja stoji na putu do raskošnog biljnog carstva u vašem domu je nešto što je izvan vase kontrole. Da, govorimo o osvetljenju u prostoru. I to je najčešće glavni razlog zašto vam biljke ne uspevaju.

Cveću je potrebna sunčeva svetlost zbog fotosinteze, odnosno procesa koji uključuje i njihov rast i razvoj. Ipak, određene biljke (zahvalni smo na tome) vole tamu. Smatra se da je njihovo prirodno stanište duboko u gustim šumama, te kako do njih ne dopire sunčeva svetlost, prilagodile su se ovakvoj sredini.

Neke od njih su postale i sobne biljke, veoma zahvalne za održavanje, te ih možete gajiti i u svojim mračnijim prostorijama. Mi vam donosimo 6 kojima smo potpuno opsednuti!

Zamioculas Zamiifolia – Zamija

Calathea – Kalateja

Dracaena Surculosa – Dracena

Peace Lily – Spatifilijum

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paulina (@roslinna.amatorka)

Mother-in-Law’s Tongue – Svekrvin jezik

Ceropegia woodii from Trouva – Lozica brojanica

 

Foto: Pexels, Instagram

Tekst: T. Mišović