LIVING

Brokat u trendu: dah kraljevskih palata u vašem domu

Kada pomislite na brokat, verovatno će vam odmah na pamet pasti nameštaj u Versajskoj palati ili zavese u salonskom stanu. Iznenadili biste se koliko ova teška tkanina, prošarana srebrnim i zlatnim nitima može odlično da se uklopi i u savremeni prostor. Ukoliko se pogledaju radovi dizajnera enterijera, ali i odeće, shvata se da je reč o trendu koji se ne očekuje u proleće. Jer u njegovoj reljefnoj teksturi i bogatom dezenu ima nečeg prazničnog, zimskog. Jastuci i zavese i dalje su glavni komadi od brokata, s tim da se od ove sezone mogu naći i u kolekcijama posteljine, tapetama, čak peškirima.

Brokat se uglavnom uklapa u klasične stilove, dok danas njegovi, pomalo kičasti uzorci cveća i lišća, unose eleganciju upravo u minimalističke prostore.

Nekada se brokat povezivao sa bogatsvom, a danas se najčešće koristi u velikim, prefinjenim salonima za primanje. Ali, ako poželite dašak luksuza u svom zidne tapete su idealan izbor. Od bogatih kraljevskoljubičastih kopija do odvažnih kontrastnih spojeva, one su upečatljiva pozadina za najrazličitije stilove nameštaja.

Za ideje u uređenju mogu vas inspirisati detalji iz prodavnice modne marke Miu Miu u Tokiju, čiji su zidovi presvučeni u brokat, u nijansama zelene, a materijalom iste vrste i boje su tapacirana sva sedišta i stolice.

Jednaku popularnost brokat uživa i u modnoj industriji: Gucci, Dior, Stella McCartney i Dolce & Gabbana samo su neki od brendova čije kolekcije obeležava ovaj glamurozni materijal. Ako se koristi promišljeno, u svetlijim nijansama i na detaljima, onda je pravo osveženje koje će itekako promeniti vaš kućni ambijent.