grazia

LIVING

Jednostavni saveti za kreiranje rustičnog enterijera

Rustični stil je na polju dizajna enterijera brzo stekao popularnost.

„Grubo“ i „sirovo“ - ovako se bukvalno prevodi rustični stil. Za sve jednostavne enterijere od toskanskih do primorskih ili seoskih kuća možemo reći da su izrađene u rustičnom stilu. Šta zapravo predstavlja rustični enterijer?

Prirodni motivi su jedna od glavnih karakteristika rustičnog stila. Prisutni su u rustičnim enterijerima, manifestujući se u neutralnom, direktnom osvetljenju, suzdržanim, pastelnim bojama, grubom nameštaju u raznim teksturama hrasta, jasike i trešnje. Pored toga, rustični stil simbolizuje jednostavnost, ali istovremeno ima nekoliko karakteristika koje postavljaju opšte raspoloženje - govorimo o glavnim.

Prirodni materijali

U prvom planu u enterijeru je drvo, koje se koristi u svom prirodnom obliku, sa pukotinama, nesavršenim oblicima i čvorovima, a najčešće nije ni polirano ili pažljivo stvara iluziju sirovosti. Drvo se može koristiti za ukrašavanje plafonskih greda, vrata i zidnih obloga, kao i za stvaranje nameštaja. Inače, stolovi za kafu i noćni stočići mogu biti u obliku običnog panja ili od čvrstog drveta sa ogrebotinama koje stvaraju prirodne ukrase.

Rustični enterijer je pored drveta obično ukrašen i prirodnim kamenom, najčešđe je to peščar sa minimalnom obradom. Kamen se koristi za ukrašavanje kamina, na podu i na zidnim oblogama. Najvažnije je očuvanje prirodnog oblika i površine svih materijala.

Nepažnja i ostareli predmeti enterijera

Glavna razlika između rustičnog i ostalih stilova leži u njegovom nemaru. On ne prepoznaje glatke površine, urednost, nežne osobine i svetle boje, ne samo prilikom kreiranja nameštaja, već i u dizajnu enterijera. Vaš enterijer ne bi trebalo da izgleda "uglađeno", svi komadi nameštaja treba da „ostare“ ili da dobro imitiraju stari nameštaj. Napuknuti trpezarijski sto i kožna sofa, shabby chic ormar, stare prostirke i izbledeli peškiri u kuhinji - sve je ovo osnova rustičnog stila i stvara osećaj domaće topline i udobnosti stvorene tokom više od desetak godina.

Prisustvo dva važna akcenta

Rustični stil je nemoguć bez glavnih elemenata - kožne fotelje sa zaobljenim naslonima za ruke i kamina. Pristupite izboru fotelje sa svim odgovornostima - trebalo bi da bude izrađena od prave kože koristeći mekanu, blago istrljanu površinu koja stvara starinski efekat. Što je koža starija, to je bolji njen kvalitet. Ako se na njoj nalaze male ogrebotine, one će joj samo dodati vrednost.

Kamin u rustičnom stilu je neka vrsta personifikacije ognjišta i udobnosti, a njegova dekoracija je uvek izrađena od prirodnog kamena. Ipak, moramo naglasiti da za kreiranje ovog stila kamin nije apsolutno nezaobilazan, jer u novijim stanovima ponekad za njega jednostavno nema mesta.

Umesto kamina, možete koristiti imitaciju vatre, volumetrijske sveće... Generalno, prilikom kreiranja enterijera u rustičnom stilu, važno je zapamtiti njegovu glavnu karakteristiku - jednostavnost. Nije potrebno stavljati slike na zidove, ukrašavati komode i stolove velikim brojem figurica ili drugog pribora - fokusirajte se na ukupnu sliku, na harmoniju prirodnih materijala i ne preopterećujte ga nepotrebnim detaljima.

Priroda je lepa sa svim svojim prednostima i nedostacima, a ovo je suština rustičnog stila.

foto:marieclaire

Povezane teme

LIVING

5 ključnih tehnika koje će vam pomoći da unesete dah Provanse u enterijer

Provansa je popularna zbog svoje posebne opuštajuće atmosfere, nudeći stanovnicima metropole priliku da uživaju u savršenoj lepoti prirode...

LIVING

Šik vaze koje moraju biti deo svakog stilizovanog enterijera

Najmodernije vaze koje će osvežiti vaše prostore.

LIVING

Kako uskladiti boje i dezene roletni sa trendovima, a da ne izgubimo na funkcionalnosti prostorije

Boje imaju značajan psihološki uticaj na ljude, pa ih je važno dobro uskladiti sa funkcionalnošću prostora.

LIVING

7 trikova uz pomoć kojih će vaš stan izgledati veće

Ne morate renovirati stan ili kupiti novi da bi vaš dom izgledao prostranije i svežije. Ponekad je dovoljno malo kreativnosti da od jednostavnog doma napravite oazu mira, samo je p...

LIVING

Kako da od svog dvorišta napravite rajski vrt

Ukoliko je vašem dvorištu potreban "makeover", donosimo vam jednostavne, a sjajne ideje koje će vam se sigurno dopasti!

LIVING

Unesi dobru energiju u svoj dom: Feng Shui za početnike

Ukoliko si kao i mi u poslednje vreme opsednuta Feng Shui principima, pred tobom je mini vodič za početnike koji će ti pomoći da uneseš harmoniju u svoje okruženje i kreiraš sopstv...

LIVING

Vrt iz snova: 6 originalnih ideja vašu ličnu oazu u prirodi

Drvo jabuke, trešnje ili višnje je divno, ali ne baš originalno. Ako ste oduvek maštali o vrtu kakav ste viđali na stranicama časopisa, imamo nekoliko zanimljivih ideja za vas.

LIVING

5 najpopularnijih biljaka na Instagramu

Očigledno nije slučajno da se za njih smatra da donose sreću.

LIVING

Kako vaš dom može doprineti stresu

Svakodnevno nailazimo na stvari koje u nama izazivaju stres: problemi na poslu, gužva u javnom prevozu, uznemirujuće vesti na društvenim mrežama.

LIVING

Neon u enterijeru: 5 načina da svoj dom učinite svetlijim

Neon boje su nepromenjiv atribut svetlećih natpisa prodavnica, barova, klubova, hotela...

LIVING

Novi brend Kerzner Internationl-a: Siro predstavlja revolucionarni pristup ugostiteljstvu

Rađanje nove lifestyle destinacije na mestu gde se ukrštanju putovanje, fitnes i wellness

LIVING

Jednostavni načini da osvežite svoj dom na proleće

Na proleće svi želimo promene, mada ne radikalne.

LIVING

Tajne dizajnera: kako osvežiti svoj enterijer osvetljenjem

Kako transformisati dosadan enterijer uz pomoć dobro odabranih lampi, ispraviti nedostatke rasporeda i stvoriti novu atmosferu - na ova i druga pitanja odgovaramo zajedno sa profe...

LIVING

Kako transformisati enterijer običnim stvarima: saveti dizajnera

Bicikl kao zidni panel, svećnjaci od boca vina, ormarići od kofera i sanduka - reći ćemo vam kako pretvoriti obične predmete u svetle unutrašnje akcente.

LIVING

Otvoren ekskluzivni Miele showroom u Beogradu na vodi

Kompanija Miele, vodeći svetski proizvođač premijum aparata za domaćinstvo, otvorila je novi, ekskluzivni prodajni salon u Beogradu na vodi.