grazia

LIVING

Kako da svoj dom učinite istinskom oazom mira i lepote?

Svakodnevno se susrećemo sa novim pokušajima objašenjenja pojma zen. Budističko učenje upućuje nas na svesnu pažnju, koncentraciju i meditaciju ali usmerenu ka sebi. Ka sopstvenom unutrašnjem svetu. Kao način života, zen filozofija podrazumeva prevazilaženje sputavajućih obrazaca razmišljanja i otvranje kao novim iskustvima, mir i ravnotežu. Na prvi pogled, sve što nam je nedostupno u aktuelnim uslovima života koji sa sobom nose nešto sasvim drugo: brzinu, fokusiranost na više različitih stvari istovremeno, opterećenost vremenom i ispunjavanjem očekivanog na različitim poljima života – poslu, porodici, međuljudskim relacijama.

Može li dom biti ono sigurno mesto na kojem se nesmetano susrećemo sa sobom i bavimo svojim suštinskim potrebama? Ukoliko još uvek znamo šta te potrebe jesu. Smisao doma, više puta i sa sasvim različitih aspekata smo govorili o tome, jeste u tome da bude verna slika ličnosti, odraz karaktera i ogledalo navika i afiniteta. Naravno, i stila, ali to je samo jedna komponenta. Zbog toga životni prostor, ukoliko ne može u celini da bude podređen toj koncepciji, posebno ukoliko ne živimo sami ili ne raspolažemo dovoljno velikim prostorom što su sve problemi savremenog čoveka, mora imati i svoj zen kutak.

Kutak za mir, relaksaciju i buđenje kreativnosti koji nadilaze udobno mesto za odmor zaštićeno od buke i uznemiravanja. Da bi taj mir zaista imao snagu da revitalizuje, a relaksacija rezultirala kreativnim potencijalom, elanom i istinskim obnavljanjem energije, potrebno je učiniti ga takvim. Uostalom, bogaćenje životnih i poslovnih prostora elementima koji asociraju na zen, deo je globalnog trenda. Evo neophodnih elemenata.

Staro učenje o bojama naglašava revatilizirajuću snagu zelenih tonova. Na prvom mestu, zeleno nas odmara, ne opterećuje oči, smiruje. Prisustvo zelenila u domu nije tek trend radi trenda. Reč je o obnavljanju izgubljenog kontakta sa prirodom. Istraživanja su pokazala da priroda najviše nedostaje ljudima koji žive u metropolama. Zelene oaze u gradovima nisu dovoljne kako bi se ponovo uspostavio kontakt koji je od suštinske važnosti za čoveka. Zid prekriven biljkama ili kutak sređen po savetima stručnjaka daje novi život prostoru. U okrilju prirode, koja je njegovo suštinsko ograničenje, čovek se oseća snažnije, opuštenije, zdravije. Zahvaljujući inovativnim enterijerskim rešenjima, zeleni raj u domu može se konceptualizovati u skladu sa rasvetom pre svega, ali, sa aspekta priče o novom elanu, dovoljno je uneti biljke u dom. Različiti su načini za to:

-Postavljanje pojedinačnih sobnih biljaka

-Stvaranjem zelenih kutaka

-Kreiranje umutrašnjih vrtova

-Otvaranjem pogleda kao spoljašnjim zelenim oazama ukoliko postoje

Snaga vode je snaga života. Motive prisutnosti ovog elementa u domu moguće je postići na različite načine. Vodeni zid ili moderno dekorisana fontana zaista donose mir. Žubor vode, zvuk njenog tihog proticanja dokazano smanjuju stres i eleminišu napetost. Uz to velnes oaze u domu značajno će doprineti okrepljenju tela i duha. Dakle ne samo lišavanje napetosti i put ka miru, već i hedonistički ugođaj. Uživanje može da posluži kao uvod u relaksaciju a novosvojeni mir ka istinskom zen produhovljenju. Zvuk vode je blagotvoran.  Čak i kada ga slušate sa računara.

Trendovi potvrđuju ovu pretpostavku. Ljudi sve više uživaju u muzici koja dočarava snagu elemenata, prirodne procese karakteristične za različita godišnja doba. Protok vode, žubor, tajni život drveća, daleki predeli. Dakle, sve što nam je nedostupno na kraći ili duži rok. Savremena enterijerska rešenja po pravilu podrazumevaju inovativnu tehniku. Ali, ukoliko tragate za mirom, nemojte ostati samo pri velikom TV priijemniku. Konuzimaranje televizije vas neće preporoditi, naprotiv. Zahvaljujući dobro osmišljenom konceptu ozvučenje doma, okrepljujuće melodije ne moraju biti ograničene samo na onu prostoriju u koju je stacioniran muzički uređaj. Zvučnici se mogu rasporediti u sve delove stana. Od uzglavlja do tuš kabine, a uređaj na kojem puštate muziku samo jedan. Na taj način ostvarujete mogućnost neprekinutog uživanja. Ambijet dobija novu dimenziju. Sopstvenu zvučnu podlogu. Stručnjaci veoma insistiraju na snazi i dejstvu muzike na psihu.Kamen, prirodni ili veštački, ponajpre forma belutka, nije retkost u savremenim enterijerima. Reč je o još jednom dodiru sa elementarnim. Bez obzira na vrednost kamena ili drveta kao materijala za obradu, svakom enterijeru ovi materijali daju više od stislske diferencijacije. Znamo da je uzaludno takmičiti se sa prirodom kada je o lepoti reč. Kamen asocira na postojanost, snagu i neuništivost. Bez obzira na izreke o njegovoj hladnoći, u domu, kamen je materijal koji stvara utisak povezanosti sa prirodom koja je pre i posle svega. Bez obzira na to da li je reč o kamenom zidu ili dekorativnoj upotrebi ovih struktura. Jedno je sigurno. Prirodne forme kamena se ne mogu predvideti. One nas uvek iznenađuju oblicima, pojama, šarama koje nisu deo ljudske imaginacije. Ali baš zbog toga mogu da pokrenu isto podsećajući nas na vrednost nečga što je izvan naše moći ali u čemu možemo da uživamo.

S druge strane, drvo kao opozitni, topao materijal oduvek je smatrano simbolom života. Dizajnerka Dona Karan osnovala je UrbanZen fondaciju upravo sa namerom da omogući kreiranje enterijera u skladu sa načelim prirode. Kao materijal zahvalan za obradu, drvo lako može poneti bilo koju prirodnu formu, poseduje neograničenu asocijativnost i, pre svega, potiče iz prirode.

Na prvi pogled o tome znate dovoljno. Aromatizovane sveće daju ambijentu novu komponentu. Govorili smo o zvuku prostora. Sada je red na njegov miris koji, bez svake sumnje, snažno deluje na ljude. Po mirisu smo u stanju da pamtimo i prepoznajemo. Miris asocira, inspiriše, smiruje, uzbuđuje, oporavlja. Svetlost sveća, ali i strateški dobro postavljene i dozirane rasvete, mimo obilja dnevne svetlosti koja podstiče i smanjuje depresiju, stvara od standardnog prostora ambijent sa porukom. Profilisan, jasno određen. Kao pripremljen na „dijalog“ sa čovekom.

Rasveta u boji, recimo beloj, plavoj ili zelenoj, snižava temperatiru prostora i osvežava ga. Rasveta koja ne isijava toplotu najpodesnija je za kreiranje zen oaze. Na taj način njeno prisutvo lišeno je negativnih efekata, i svedeno isključiivo na modeliranje celine ambijenta, stilske slike i, što je najvažnije, elementarna funkcija osvetljenja obogaćena je dodatnom svrhom. Utiče na raspoloženje posedujući blagotvorno psihološko dejstvo.Teksture za sve vrste obloga, prvenstveno tekstilne, važan su element uređenja. Govorili smo već o ove godine aktuelnom zemljanom stilu. Na veliki povratak prirodi tekstil je odgovorio svom snagom. Zahvaljujući superiornoj thnologiji izrade na tekstilu je moguće reinterpretirati i one prirodne procese koji su golom oku nedostupni ili pak opasni po život. Eroziju tla, vulkansku erupciju, snagu oluje, vrste reljefa, tla. Priroda ulazi u domove kroz nadahnjujuće taknine, tapete, zavese, zidne obloge. Ma koliko, stresom pritisnutom čoveku, to delovalo neverovatno ali boravak u kutku doma koji, rafinirano i ne prekomerno već  s merom uklopljeno, objedinjuje  ove motive ne može a da ne ostvari pozitivan uticaj. Dodir zelenila, dozirana svetlost, opuštajući zvuk, relaksirajući miris, prirodni materijali i prirodom inspirisani dezeni stvaraju celinu na koju je nemoguće ostati imun. Probajte! Efekta mora biti. Možda ne u prvom minuti, ali u desetom će vam biti jasno da se nešto događa. Prepustite se.

Milan Nikolić

Foto: Profimedia

Pročitajte još

Povezane teme

LIVING

Mesto koje nas spaja

Šoping centar Stadion proslavlja Međunarodni dan porodice.  

LIVING

Renovirate kupatilo? Probajte boho stil

Ovo je deset primera savršeno sređenih kupatila.

LIVING

28 kreativnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja

Probudite dete u sebi i odlično se zabavite!

LIVING

Najlepša uskršnja dekoracija

Unesite duh praznika u svoj dom.

LIVING

Zavirite u stan Novaka Đokovića

Ovaj stan u Majami Biču vredi vrtoglavih 6 miliona dolara.

LIVING

Mali rituali koji vam mogu spasiti vezu ili brak

Aktivnosti koje obavljate zajedno, svakog dana po samo nekoliko minuta, mogu znatno poboljšati kvalitet celog odnosa.

LIVING

Poznati parovi nekad i sad

Koliko su se poznati parovi promenili od početka veze?

LIVING

Prolećni trendovi u uređenju enterijera

Evo kako dizajneri enterijera "ažuriraju" izgled svog doma u novoj sezoni.

LIVING

Novo ljubavno gnezdo Ričarda Gira i Alejandre Silve: Unutar 10 miliona vredne vile iz georgijanskog perioda

Poznati glumac kupio je mnogo manju vilu u odnosu na onu koju je prethodno posedovao, ali nestvarno lepu.

LIVING

12 najlepših biljaka koje možete pokloniti dragoj osobi za bilo koju priliku

Odlučili ste da poklonite biljku, ali ne znate koju? Evo predloga!