grazia

LIVING

Kako maksimalno iskoristiti potencijale rasvete u enterijeru?

O rasveti u enterijeru nikada nije sve rečeno jer je potrebno pomiriti nekoliko važnih  činilaca: neophodnu količinu svetla za zdrav život, stilsko uklapanje uz ostale elemente ambijenta, podešavanje prema određenim aktivnostima i raspoloženjima, kao i mogućnosti za eventualnu uštedu energijeDekorativna rasveta
Mimo svoje osnovne funkcije da pruža neophodnu količinu kvalitetne svetlosti, dobro izabrana svetiljka je ona koja je dizajnirana sa određenom idejom, odnosno ona koja pored praktične ima i estetsku funkciju. Prozvođači se danas slažu u jednom - ugašena svetiljka može savršeno funkcionisati kao detalj u enterijeru. To važi za sve forme rasvete, a najprimenjivanije je na plafonskoj rasveti, lusterima i lampama. Zbog toga je smena trendova prisutna i u ovoj oblasti.

Nove tendencije
Za razliku od minimalističkih plafonjera sofisticiranog i često vrlo luksuznog dizajna ili novih oblika lampi, posebno onih sa halogenim svetiljkama, lusteri pripadaju starijem stilu i pristupu enterijeru. Zbog toga su oni najmanje podložni brzom uplivu novih trendova, jer se obično očekuje da budu masivni, od teških materijala, raskošno dekorisani. Ipak, i tu je primetan pomak od tradicionalnih, staklenih lustera do onih koji su izrađeni od novijih materijala. Osnovna razlika je u tome što su kristalni lusteri starog stila po pravilu veoma teški i zahtevaju veoma jake konstrukcije koje će ih nositi. Moderan životni prostor zahteva modernije verzije lustera. Pored minimalističkih verzija lustera od platna, kovanog gvožđa i drugih materijala, prisutna je još jedna nova tendencija prilikom osmišljavanja enterijera. Reč je o postavljanju lustera na neobična mesta kao što su hodnik (ukoliko je dovoljno prostran i otvoren), stepenište (posebno ako se spušta ka centralnim, i takođe, otvorenim prostorima), čak i u kupatilima kada su ona dizajnirana na poseban način. Interesantan savet koji daju stručnjaci je da lusteri često pun utisak ostavljaju tek u kombinaciji sa efektnim i nenametljivim lampama.

Nove tehnologije i materijali
Materijali takođe igraju važnu ulogu prilikom dizajniranja rasvete. Četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka dizajneri su eksperimentisali sa jednostavnim materijalima poput stakla ili plastike. Rezultat je bio bolji od očekivanog. Svetiljke su bile izuzetno zanimljive i sjajno su se uklapale u okolinu. Danas je ceo proces ozbiljno unapređen. Tu se pre svega misli na usavršenu proizvodnju i obradu stakla, kao i eksperimentisanje novim materijalima. Dobijeni su nezamislivi oblici i forme, primenjivi u bilo kojem stilu i enterijeru.

Saveti za izbor rasvete
Postoje tri osnovna tipa rasvete:
Ambijentalna rasveta: osnovna funkcija ovog tipa je kreiranje raspoloženja i atmosfere u domu.
Svetlo za rad: najvažnija funkcija ove vrste rasvete je pružanje neophodne količine svetlosti pod određenim uglom za obavljanje bilo koje vrste rada.
Svetlo koje treba da osvetli određeni objekat  ili površinu.


 

Kombinacija sva tri tipa rasvete, slažu se arhitekte, daje najbolje efekte. Zbog toga, pre odabira konkretne vrste ili kombinacije, savet je da se nacrta plan prostorije, ucrtaju najvažniji komadi nameštaja (sto, fotelja, TV aparat), i zatim u odnosu na poziciju ovih elemenata napravi strateški raspored svetla. Idelana visina viseće sijalice (visilice) je 90cm. Na toj visini ona obezbeđuje dovoljnu količinu svetla i neophodnu intimnost. Tradicionalnom tipu lustera potrebna je veća visina u odnosu na onu koju zatičemo u modernim stanovima. Zbog toga arhitekte preporučuju lakše, modernije varijante koje daju izuzetan efekat. Pritom, uvek je dobro da se centralno osvetljenje dopuni svetlošću podnih lampi. Štaviše, ovaj omiljeni dekorativni komad, neizbežan u savremenim stilovima, važan je i za pravilno osvetljenje dnevnog boravka koji je centralna prostorija u kojoj se provodi najviše vremena.

Kako uraditi rasvetu?
Nikada ne treba zaboraviti da rasveta daje karakter prostoru. Od stilske poruke do kreiranja atmosfere ili naglašavanja određene tačke ili celine u prostoru. Za standardne i velike  prostore stručnjaci predlažu uvek jedan centralni izvor (masivan luster, plafonjera, snop svetla), a dodatke treba svesti na minimum. Rešenje su diskretne zidne i podne lampe, što svakako unapređuje multifunkcionalnost prostora. Ipak, zabluda je da je potreban naročito veliki prostor da bi se masivan luster uklopio. Presudna je lokacija. Ulazni hodnik i stepenice su više nego pogodni, dok dugačke lustere treba postaviti u trpezariju iznad centralne tačke (obično je reč o tpezarijskom stolu). Prilikom kombinovanja lustera, kao i svih ostalih formi rasvete, važno je obratiti pažnju na to da se slažu u obliku i materijalu.


Sijalica mora da bude dobro odabrana i u smislu dizajna i po svojim karakteristikama. Stručnjaci preporučuju da se na njen izgled i utisak koji ostavlja obrati pažnja i kada je svetlo upaljeno i kada je ugašeno. Za kristalne lustere preporučuju se inkadescentne sijalice kako bi bljesak kristala došao do punog izražaja. Halogene sijalice troše dosta energije pa je poželjno dodavanje dimera. Trendovi u ovom tipu rasvete su se zadržali na zelenim, ljubičastim ili metalik bojama u okruglim ili organik oblicima. U poslednje vreme dizajneri koriste i inkadescentne sijalice sa srebrnom krunom i abažure na krakovima lustera.

Rasveta sa zadatkom: radni i drugi posebni prostori
Postavljanje ovog tipa rasvete je uglavnom pitanje logike.  Postavlja se iznad prostora koji zahteva jako, fokusirano svetlo: radna površina u kuhinji, radni stolovi, stočići pored kreveta. Nivo i fokus rasvete diktiran je time gde i šta treba gledati. Vođeni tim pravilom, u kuhinji bismo, recimo, trebalo da instaliramo “skrivena svetla” u viseći deo kako bismo osvetlili radni ispod njega. Drugi način je da se svetla, locirana na plafonu, usmere ka kuhinjskom ormaru ili radnoj površini. U spavaćoj sobi kvalitetno svetlo pored kreveta neće narušiti intimnu atmosferu, a pružiće mogućnost za čitanje i druge aktivnosti.  U kupatilu nežno svetlo ispod polica ili lavaboa pruža mirniju atmosferu od jakih refelektora. Kao što je važan raspored rasvete sa zadatkom, podjednako je bitno i kako se ona koristi. Ne traži svaka aktivnost da sva svetla budu uključena. Takođe, rasveta sa zadatkom može biti primenjivana i u smislu stilskog nijansianja enterijera – akcentovanje slike na zidu, police, bilo koje vrste dekorativnih predmeta.

Oblikovanje svetla i koncept rasvete
Oblikovanje svetla je proces koji pored znanja zahteva i osećaj za potrebe prostora koji se oprema. Zbog toga postoje pravila koja se moraju poštovati.
Treba početi sa idejom ili planom. Kakvu rasvetu želimo? Kako želimo da kreiramo izgled prostorije i da li imamo specifične potrebe i zahteve u pogledu svetlosti? Da li moramo da ispratimo određeni stil ili možemo da se poigramo i pustimo mašti na volju.


Bitno je i određivanje tipa rasvete. Rasveta može biti radna, opšta, ambijentalna, a za neke prilike i naglašena. Svaki tip rasvete ima primenu u određenim prostorijama. Opšta je pogodna za prolazne prostorije, za stvaranje senki ili za isticanje kontrasta. Radna zahteva više svetlosne vrednosti, ravnomerno raspoređenu svetlost bez senki. Naglašena rasveta služi za usmeravanje na detalje umetničke ili arhitektonske vrednosti, i uvek je svetlija i jačeg intenziteta.

Kada je izabran koncept  rasvete, treba da se napravi izbor sijalice koja najviše odgovara potrebama u određenom prostoru. U prodaji postoji veliki broj različitih vrsta sijalica, kojima se mogu postići različiti efekti. Tada bi trebalo možda razmisliti i o ostalim svojstvima sijalica i roku trajanja, da li se radi o specijalnoj vrsti, da li daje dovoljno svetlosti ili koliko energije troši. Poslednji korak je sam izbor rasvetnog tela, kao i mesta gde će biti postavljeno.


Rasvetno telo može biti usklađeno sa arhitekturom prostorije ili da svojom svetlošću ili strukturom izaziva neku poruku. Da li vam je potrebno dekorativno rasvetno telo ili jednostavno i namensko? Rasveta može biti višeslojna i upotreba većeg broja rasvetnih tela stvara bogatije vizuelno okruženje.Posle odabira rasvetnog tela treba se odlučiti gde je u prostoriji najbolje mesto za njega. Rasvetno telo se može ugraditi, tako da obezbeđuje optimalno osvetljenje mesta ili objekta. 

Milan Nikolić

Foto: Shutterstock
 

Pročitajte još

Povezane teme

LIVING

Doživite leto kroz milijardu boja

Osetite, vidite, zabeležite i snimite sve detalje i momente koji su vam važni.

LIVING

Najbolje mesto za odmor prema vašem horoskopskom znaku

Neka zvezde odaberu vašu narednu destinaciju.

LIVING

Mesto koje nas spaja

Šoping centar Stadion proslavlja Međunarodni dan porodice.  

LIVING

Renovirate kupatilo? Probajte boho stil

Ovo je deset primera savršeno sređenih kupatila.

LIVING

28 kreativnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja

Probudite dete u sebi i odlično se zabavite!

LIVING

Najlepša uskršnja dekoracija

Unesite duh praznika u svoj dom.

LIVING

Zavirite u stan Novaka Đokovića

Ovaj stan u Majami Biču vredi vrtoglavih 6 miliona dolara.

LIVING

Mali rituali koji vam mogu spasiti vezu ili brak

Aktivnosti koje obavljate zajedno, svakog dana po samo nekoliko minuta, mogu znatno poboljšati kvalitet celog odnosa.

LIVING

Poznati parovi nekad i sad

Koliko su se poznati parovi promenili od početka veze?