X

LIVING

Kako organizovati open space?

Kada je reč o uređenju doma, jedna od najvažnijih prekretnica s kraja 20. veka svakako je koncept X/open space/X (otvoreni prostor). Savremeni način života gotovo da je ukinuo granice između privatnog, poslovnog i društvenog. Tako je stambeni prostor postao mesto za život, rad, druženje i slobodne aktivnosti.

U skladu s modernim načinom život open space je sadržajno i funkcionalno kompleksan prostor, koji savršeno odgovara modernom načinu života i osigurava fleksibilnost enterijera i namještaja.

Kako bi ovakav prostor ispunio sve svoje zadatke, posebno je važno uskladiti njegove funkcionalne i estetske komponente. Funkcionalnost se, prvenstveno, odnosi na pravilan raspored elemenata unutar pojedinačnih grupa - dnevnog boravka, kuhinje, trpezarije i radnog prostora, te na pravilan raspon između tih skupina. Boravak i obavljanje pojedinih aktivnosti u jednoj funkcionalnoj celini ne sme remetiti aktivnosti u drugoj. Komunikacijski tokovi među njima treba da budu jasni i logični kako se ne bi poremetila funkcija celog sklopa.

Stan ili kuća, bez obzira na veličinu, obično imaju dnevnu sobu i kuhinju kao dve zasebne prostorije. Novi trendovi u načinu života zahtevaju i nov način osmišljavanja prostora. Da biste u isto vreme mogli uživati u spremanju gastronomskih specijaliteta i provoditi vreme sa svojim voljenima, predlažemo vam da, ukoliko je to moguće, šankom povežete kuhinju i dnevni boravak. Naravno, vodite računa o tome da se ovaj element stilski uklapa u obe celine.

Uređenju kuhinjskog prostora, posebno ako je otvoren prema dnevnom boravku, treba pokloniti posebnu pažnju, stoga vam predlažemo da za oblaganje zidova kombinujete tapete i bojene površine.

Želite li i vaš dom krasi kućni šank, razmislite gde biste ga točno stavili i za što bi trebao služiti. Ovaj element najčešće se postavlja između kuhinje i troezarije kako bi svojom visinom odvojio radni deo kuhinje od ostatka prostora u stanu. Ukoliko nemate dovoljno mesta za trpezarijski sto sa stolicama, šank može preuzeti ulogu glavnog mesta za ručavanje. Pri izradi, pre svega vodite računa o njegovoj visini. Ako su stolice za šank visoke oko 75 cm, šank bi trebao biti visine oko 105 cm kako bi omogućio udobno sedenje. Dužina zavisi od veličine prostora koji vam je na raspolaganju u kuhinji, a najčešći su oni klasični, izdubljeni šankovi.

Zaobljeni šankovi izgledaju vrlo lepo u prostoru, baš kao i oni u obliku slova X/L/X, pogodni za veće enterijere. Jedan krak X/L/X-šanka može poslužiti kao zona za sedenje sa barskim stolicama, a drugi deo možete pretvoriti u radni pult, s komodom ili vitrinom u donjem delu za čuvanje posuđa.

Ukoliko imate decu, budite praktični te prostor prilagodite i njima. možda vam u ovom slučaju nisu zgodne barske stolice, pa pored ostrva možete staviti i trpezarijski sto - ili jedan dio otoka spustite na dečiju visinu.
Standardna visina stola je 75 cm, a visina sedišta stolica je 45 cm. Trpezarijski sto može i da se izvlači iz kuhinjskog ostrva- još jedno rešenje koje je primenjivo u malom prostoru.

Neki će se odlučiti za kuhinjsko ostrvo dovoljne širine da se u njegovu radnu površinu ugradi ploča za kuvanje ili sudopera. Time šank osim primarnih – služenja pića i mesta za ručavanje - dobija i dodatne funkcije. Ukoliko želite dodatno odvojiti dnevni boravak, to možete postići pokretnim panelima. Takođe, moguće je otvoriti i samo "prozor" između ove dve prostorije, koji tada treba iskoristiti i kao šank.

Milan Nikolić

Foto: Profimedia

 

Povezane teme

LIVING

6 načina da ukrasite svoj dom poput Francuskinja

Francuska estetika u najboljem izdanju.

LIVING

Suveniri iz Rima: nova kolekcija Gucci Decor

Nova kolekcija Gucci Decor posvećena je putovanju glavnim gradom Italije.

LIVING

Ogroman porast interesovanja za kupovinu nameštaja i dizajn enterijera: Ovo su trenutno najveći trendovi

Poslednjih meseci smo više vremena provodili kod kuće, što nas je nateralo da većinu energije i novca uložimo upravo u njeno opremanje.

LIVING

Tropicana: nova kolekcija posuđa Dior Maison

Nova kolekcija posuđa Dior Maison posvećena je Brazilu i podseća nas da u životu uvek postoji mesto za slavlje.

LIVING

Leto kod kuće: ljuljaška transformiše prostor i opušta telo

Ljuljaška ili fotelja za ljuljanje je idealna za dnevni boravak i terasu!

LIVING

Villa Cardo - minimalistička vila na jugu Italije

Predivna vila u Apuliji će učiniti da jedva čekamo da posetimo Italiju.

LIVING

H&M Home kolekcija inspirisana okeanom

Sa razmišljanjima o odmoru i zalascima sunca modna kuća H&M predstavila je svoju letnju kolekciju H&M Home.

LIVING

Ikea: novo izdanje torbe u duginim bojama

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije Ikea lansira novu torbu za kupovinu limitiranog izdanja u duginim bojama.

LIVING

Hermes predstavlja novu kolekciju nameštaja

Hermes je objavio novu kolekciju nameštaja.

LIVING

IKEA predlaže kako da napravite dečje šatore od njihovog nameštaja

Mnoga deca će leto provesti kod kuće zbog pandemije koronavirusa.

LIVING

Narandžasti kauč u enterijeru - 5 ideja

Koliko puta ste u salonu nameštaja sa oduševljenjem pogledali žute, narandžaste ili crvene kauče, a ipak se odlučili za neutralne nijanse?

LIVING

10 SAVETA DIZAJNERA: kako da od doma ne napravimo skladište

Sigurno vam zvuči poznato: šetate salonom nameštaja, ugledate predmet koji bi bio “apsolutno savršen” za vaš dom i kupite ga bez razmišljanja, samo da biste se na kraju zapitali, g...

LIVING

Kako urediti letnju terasu: 5 modernih predloga

Majski dani su stigli, a to znači da je pravo vreme da uredite svoju terasu. Bez obzira na veličinu, uz malo mašte (i naše predloge) možete kreirati savršeno mesto za opuštanje. Ka...

LIVING

SUD DIZAJNERA: Oslobodite dnevnu sobu suvišnih stvari

Ma u kom se pravcu kretala moderna arhitektura, dnevna soba ostaje prostor za okupljanje porodice i gostiju.

LIVING

KAKO PRAVILNO ODNEGOVATI PAPRAT: Moj stan je zelena oaza

Stan vam nije baš velik, ali vam se čini da je polumračan? Imamo predlog kako da ga učinite udobnijim i svetlijim: unesite paprat.