grazia

LIVING

KLASICI U DOMU: Foteljama i stolicama iz polovine prošlog veka popularnost ne bledi

Trendovi dolaze i prolaze, ali dobar dizajn ostaje zauvek. Najbolji dokaz su komadi nameštaja nastali sredinom prošlog veka koji i dan danas osvajaju  elegancijom i funkcionalnošću. Među njima počasno mesto imaju fotelje i stolice sa potpisom bračnog para Čarlsa i Rej Ims. Svoje mesto će ovi komadi za sedenje pronaći u svakom prostoru, a s lakoćom se uklapaju u različite stilove uređenja.

Dok su Imsovi razvijali modele za otoman “lounge”, želeli su da naprave fotelju koja će biti savršena kombinacija udobnosti i luksuznih materijala. Upotrebili su osnovu od šperploče i kožne jastuke. Fotelja je na kraju, 1956. godine, izvedena u drvetu i koži, a cena originala se kreće od 4.500 evra.

Fotelja sa potpsom Eams je vrlo brzo postala simbol visoke klase, ali je, tokom više od pola veka, ujedno postao i jedan od komada nameštaja koji se najviše kopira. To je, zapravo, moderno izdanje tradicionalne engleske klupske stolice, s tim da je konstrukcija bila osmišljena poptuno precizno, do poslednjeg detalja i bez kompromisa u udobnosti. Vizija dizajnera je bila da se stvori “sedište” za odmor u dnevnoj sobi koje podseća na izlizanu rukavicu za bejzbol.

Imsove stolice su poznate kao prve plastične stolice u masovnoj proizvodnji. Njihov dizajn je, kako se pokazalo, bezvremenski, a minimalizmom su toliko oduševile svet, da su takođe omiljena meta plagijatora.

U intervjuu za časopis “Time” iz 1950. Ims je rekao: “Cilj je jednostavno stvoriti nešto najbolje za najveći broj ljudi i to za što manje novca”. Cena nove stolice je u to vreme iznosila 28 dolara, odnosno današnjih 275 dolara. Prve Imsove stolice proizvedene su 1950. u fabrici “Herman Miller”, i danas koštaju oko 340 dolara, a od 1957. izrađivali su ih i Švajcarci. Dve decenije kasnije, retro stil postaje  popularan, pa se ponovo javlja interes za njima. Od tada se izrađuju od polipropilena, zbog čega školjka postaje još udobnija za sedenje, a boja sedišta se može birati u bogatoj paleti.  

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

LIVING

Neumorna glumica: Sara Džesika Parker dizajnira tapete

U saradnji sa prijateljem, glumica je kreirala preslatke dezene sa motivima cveća, pruga i kockica.

LIVING

Vaš lokalni ekspert sada je još bliže: iSTYLE dolazi u TC Galerija

Iskoristite neverovatne popuste i osvojite MacBook Air

LIVING

Doživite leto kroz milijardu boja

Osetite, vidite, zabeležite i snimite sve detalje i momente koji su vam važni.

LIVING

Najbolje mesto za odmor prema vašem horoskopskom znaku

Neka zvezde odaberu vašu narednu destinaciju.

LIVING

Mesto koje nas spaja

Šoping centar Stadion proslavlja Međunarodni dan porodice.  

LIVING

Renovirate kupatilo? Probajte boho stil

Ovo je deset primera savršeno sređenih kupatila.

LIVING

28 kreativnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja

Probudite dete u sebi i odlično se zabavite!

LIVING

Najlepša uskršnja dekoracija

Unesite duh praznika u svoj dom.

LIVING

Zavirite u stan Novaka Đokovića

Ovaj stan u Majami Biču vredi vrtoglavih 6 miliona dolara.