X

LIVING

KLASICI U DOMU: Foteljama i stolicama iz polovine prošlog veka popularnost ne bledi

Trendovi dolaze i prolaze, ali dobar dizajn ostaje zauvek. Najbolji dokaz su komadi nameštaja nastali sredinom prošlog veka koji i dan danas osvajaju  elegancijom i funkcionalnošću. Među njima počasno mesto imaju fotelje i stolice sa potpisom bračnog para Čarlsa i Rej Ims. Svoje mesto će ovi komadi za sedenje pronaći u svakom prostoru, a s lakoćom se uklapaju u različite stilove uređenja.

Dok su Imsovi razvijali modele za otoman “lounge”, želeli su da naprave fotelju koja će biti savršena kombinacija udobnosti i luksuznih materijala. Upotrebili su osnovu od šperploče i kožne jastuke. Fotelja je na kraju, 1956. godine, izvedena u drvetu i koži, a cena originala se kreće od 4.500 evra.

Fotelja sa potpsom Eams je vrlo brzo postala simbol visoke klase, ali je, tokom više od pola veka, ujedno postao i jedan od komada nameštaja koji se najviše kopira. To je, zapravo, moderno izdanje tradicionalne engleske klupske stolice, s tim da je konstrukcija bila osmišljena poptuno precizno, do poslednjeg detalja i bez kompromisa u udobnosti. Vizija dizajnera je bila da se stvori “sedište” za odmor u dnevnoj sobi koje podseća na izlizanu rukavicu za bejzbol.

Imsove stolice su poznate kao prve plastične stolice u masovnoj proizvodnji. Njihov dizajn je, kako se pokazalo, bezvremenski, a minimalizmom su toliko oduševile svet, da su takođe omiljena meta plagijatora.

U intervjuu za časopis “Time” iz 1950. Ims je rekao: “Cilj je jednostavno stvoriti nešto najbolje za najveći broj ljudi i to za što manje novca”. Cena nove stolice je u to vreme iznosila 28 dolara, odnosno današnjih 275 dolara. Prve Imsove stolice proizvedene su 1950. u fabrici “Herman Miller”, i danas koštaju oko 340 dolara, a od 1957. izrađivali su ih i Švajcarci. Dve decenije kasnije, retro stil postaje  popularan, pa se ponovo javlja interes za njima. Od tada se izrađuju od polipropilena, zbog čega školjka postaje još udobnija za sedenje, a boja sedišta se može birati u bogatoj paleti.  

Povezane teme

LIVING

6 načina da ukrasite svoj dom poput Francuskinja

Francuska estetika u najboljem izdanju.

LIVING

Suveniri iz Rima: nova kolekcija Gucci Decor

Nova kolekcija Gucci Decor posvećena je putovanju glavnim gradom Italije.

LIVING

Ogroman porast interesovanja za kupovinu nameštaja i dizajn enterijera: Ovo su trenutno najveći trendovi

Poslednjih meseci smo više vremena provodili kod kuće, što nas je nateralo da većinu energije i novca uložimo upravo u njeno opremanje.

LIVING

Tropicana: nova kolekcija posuđa Dior Maison

Nova kolekcija posuđa Dior Maison posvećena je Brazilu i podseća nas da u životu uvek postoji mesto za slavlje.

LIVING

Leto kod kuće: ljuljaška transformiše prostor i opušta telo

Ljuljaška ili fotelja za ljuljanje je idealna za dnevni boravak i terasu!

LIVING

Villa Cardo - minimalistička vila na jugu Italije

Predivna vila u Apuliji će učiniti da jedva čekamo da posetimo Italiju.

LIVING

H&M Home kolekcija inspirisana okeanom

Sa razmišljanjima o odmoru i zalascima sunca modna kuća H&M predstavila je svoju letnju kolekciju H&M Home.

LIVING

Ikea: novo izdanje torbe u duginim bojama

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije Ikea lansira novu torbu za kupovinu limitiranog izdanja u duginim bojama.

LIVING

Hermes predstavlja novu kolekciju nameštaja

Hermes je objavio novu kolekciju nameštaja.

LIVING

IKEA predlaže kako da napravite dečje šatore od njihovog nameštaja

Mnoga deca će leto provesti kod kuće zbog pandemije koronavirusa.

LIVING

Narandžasti kauč u enterijeru - 5 ideja

Koliko puta ste u salonu nameštaja sa oduševljenjem pogledali žute, narandžaste ili crvene kauče, a ipak se odlučili za neutralne nijanse?

LIVING

10 SAVETA DIZAJNERA: kako da od doma ne napravimo skladište

Sigurno vam zvuči poznato: šetate salonom nameštaja, ugledate predmet koji bi bio “apsolutno savršen” za vaš dom i kupite ga bez razmišljanja, samo da biste se na kraju zapitali, g...

LIVING

Kako urediti letnju terasu: 5 modernih predloga

Majski dani su stigli, a to znači da je pravo vreme da uredite svoju terasu. Bez obzira na veličinu, uz malo mašte (i naše predloge) možete kreirati savršeno mesto za opuštanje. Ka...

LIVING

SUD DIZAJNERA: Oslobodite dnevnu sobu suvišnih stvari

Ma u kom se pravcu kretala moderna arhitektura, dnevna soba ostaje prostor za okupljanje porodice i gostiju.

LIVING

KAKO PRAVILNO ODNEGOVATI PAPRAT: Moj stan je zelena oaza

Stan vam nije baš velik, ali vam se čini da je polumračan? Imamo predlog kako da ga učinite udobnijim i svetlijim: unesite paprat.