LIVING

NAJMANJI DEO DOMA NA ISPITU: 10 grešaka u dizajnu zbog kojih ne volite svoje kupatilo

Verujući da je kupatilo mesto “nužne potrebe” u kojem se zadržavamo samo onoliko koliko moramo, uređenju ove važne prostorije u svom domu obično ne posvećujemo mnogo pažnje. Bar dok ne dođu gosti. Tada je čišćenje kupatila najvažnija stvar na svetu, jer ono postaje slika i prilika nas samih, počev od higijene do dizajna i brige o udobnosti.

Istraživanja su pokazala da, u proseku, tokom života provedemo 92 dana u kupatilu. Prijatan izgled prostorije utiče na to da li će vlasnik rado odlaziti u ovaj deo doma. Pred vama je lista najčešćih grešaka pri uređivanju kupatila, i saveti kako ih ispraviti.

Plastična zavesa za kadu

Jeftin izgled i teško održavanje, koje zahteva često pranje zbog buđi i kamenca, čine da poželite da tuširanje i kupanje traju što kraće. A to je šteta, jer ove rutine čine da nas bolje pripreme za dan koji je pred nama, i opuste nas kada se vratimo kući. Vodootporne tkanine ili štitnici od pleksiglasa i kaljenog stakla bolji su izbor.

Mali umivaonik

Ograničeni prostor zahteva ugradnju sanitarija malih dimenzija, ali premali umivaonik dovodi do toga da posle samo jednog umivanja morate da brišete celu prostoriju od vode. Dizajneri daju prednost okruglim umivaonicima jer oni štede prostor i sprečavaju povrede od udaraca u oštre ivice. Dublji umivaonik olakšava život. Mnogo je pogodniji za održavanje lične higijene, a ne “pojede” prostor kupatila.

Kontrast boja zidova i pločica

Tradicionalna, bela boja pločica prvi je izbor dizajnera, naročito za mala kupatila. Bela otvara prostor, na njoj se manje vide tragovi kamenca nego na tamnoj površini i pomaže u stvaranju utiska savršene čistoće. Monotoniju belog kupatila lako možete razbiti ugradnjom mozaičke keramike na ponekom ključnom mestu ili zidovima u kontrastnoj boji. Ili, jednostavno, pustite mašti na volju kombinacijom peškira, otirača i drugih detalja u omiljenim živim bojama.

Prekrivačima nije mesto u kupatilu

Prekrivači za, na primer, wc šolju nisu dobra ideja jer skupljaju i zadržavaju vlagu, i gomilaju prljavštinu. Izbacivanje suvišnih tkanina smanjuje potrebu za stalnim čišćenjem kupaonice.

Loše osvetljenje

Mali, a tamni prostori izazivaju nelagodnost. Dizajneri savetuju ugradnju nekoliko različitih izvora svetlosti da bi prostorija bila lepa i funkcionalna. Položaj sijalice je važan jer je pri šminkanju ili brijanju potrebno jače osvetljenje. Dizajneri kažu da svetlost mora padati između lica i ogledala.

Neuredan držač za sušenje peškira

Kupatilo odaje utisak neurednosti i nehigijene ako nema dovoljno prostora za sušenje mokrih tkanina. Savetuje se korišćenje nekoliko paralelnih držača koji se mogu postaviti pored umivaonika. Druga mogućnost je da montirate držače na vratima kupatila koji će vam pružiti dovoljno prostora za sušenje peškira.

Nemate mesto za kozmetiku

Umivaonik vam je pretrpan kutijama, tubama, kozmetičkim proizvodima, sapunima… U redu je kada žurimo, ali nije trajno rešenje. Uvek će se dogoditi da neki predmet padne u vodu ili na pod, a ako su bočice staklene, eto nam dodatnog posla za čišćenje. Kada malo kupatilo ne dopušta ugradnju ormara, iskoristite prostor ispod umivaonika.

Neuredna prostirka protiv klizanja

Kada birate ove važne elemente - kažu da se većina nezgoda i povreda događa upravo u kupatilu - obratite pažnju da oni u isto vreme budu funkcionalni i da imaju stila. Za prostirku koja stoji pored kade ili tuš kabine važno je odabrati onu koja upija vodu. Gumirana prostirka u kadi je efikasna protiv klizanja i prijatna je za stopala.

Mala ogledala

Mnogi ljudi započnu dan pogledom u ogledalo, pa je reč o važnom delu kupatila. Osim toga, imajte na umu da staklena površina odbija svetlost i stvara utisak prostranog kupatila. I obrnuto - mala ogledala s raskošnim okvirima možda su vam se dopala u prodavnici, ali u kupatilu ne doprinose estetici. Kada postavljate ogledala, vodite računa o visini ukućana. Širina ogledala ne treba da bude manja od širine umivaonika. Postavite ga na udaljenosti od 12,5 do 25 centimetara od gornje ivice umivaonika.

Uvelo cveće

Biljke u kupatilu oplemenjuju prostor, čine ga toplim i egzotičnim. Međutim, birajte pažljivo, jer neke vrste brzo venu na velikoj vlažnosti prostora. Paprat, bambus i ciklama savršene su biljke za kupatilo.

Povezane teme

LIVING

Leto kod kuće: ljuljaška transformiše prostor i opušta telo

Ljuljaška ili fotelja za ljuljanje je idealna za dnevni boravak i terasu!

LIVING

Villa Cardo - minimalistička vila na jugu Italije

Predivna vila u Apuliji će učiniti da jedva čekamo da posetimo Italiju.

LIVING

H&M Home kolekcija inspirisana okeanom

Sa razmišljanjima o odmoru i zalascima sunca modna kuća H&M predstavila je svoju letnju kolekciju H&M Home.

LIVING

Ikea: novo izdanje torbe u duginim bojama

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije Ikea lansira novu torbu za kupovinu limitiranog izdanja u duginim bojama.

LIVING

Hermes predstavlja novu kolekciju nameštaja

Hermes je objavio novu kolekciju nameštaja.

LIVING

IKEA predlaže kako da napravite dečje šatore od njihovog nameštaja

Mnoga deca će leto provesti kod kuće zbog pandemije koronavirusa.

LIVING

Narandžasti kauč u enterijeru - 5 ideja

Koliko puta ste u salonu nameštaja sa oduševljenjem pogledali žute, narandžaste ili crvene kauče, a ipak se odlučili za neutralne nijanse?

LIVING

10 SAVETA DIZAJNERA: kako da od doma ne napravimo skladište

Sigurno vam zvuči poznato: šetate salonom nameštaja, ugledate predmet koji bi bio “apsolutno savršen” za vaš dom i kupite ga bez razmišljanja, samo da biste se na kraju zapitali, g...

LIVING

Kako urediti letnju terasu: 5 modernih predloga

Majski dani su stigli, a to znači da je pravo vreme da uredite svoju terasu. Bez obzira na veličinu, uz malo mašte (i naše predloge) možete kreirati savršeno mesto za opuštanje. Ka...

LIVING

SUD DIZAJNERA: Oslobodite dnevnu sobu suvišnih stvari

Ma u kom se pravcu kretala moderna arhitektura, dnevna soba ostaje prostor za okupljanje porodice i gostiju.

LIVING

KAKO PRAVILNO ODNEGOVATI PAPRAT: Moj stan je zelena oaza

Stan vam nije baš velik, ali vam se čini da je polumračan? Imamo predlog kako da ga učinite udobnijim i svetlijim: unesite paprat.

LIVING

Neka cvetni miris proleća uđe u tvoj dom

Odmaraš u izolaciji? Ili radiš kod kuće? Ili si ipak aktivna shodno dozvoljenim merama? Ne zaboravi da ipak na kraju dana kažeš sebi “Divna si! Hrabra si!” Da, zaslužuješ da uživ...

LIVING

Kako maksimalno iskoristiti potencijale rasvete u enterijeru?

O rasveti u enterijeru nikada nije sve rečeno jer je potrebno pomiriti nekoliko važnih  činilaca: neophodnu količinu svetla za zdrav život, stilsko uklapanje uz ostale elemente amb...

LIVING

KLASICI U DOMU: Foteljama i stolicama iz polovine prošlog veka popularnost ne bledi

Trendovi dolaze i prolaze, ali dobar dizajn ostaje zauvek.

LIVING

Kako organizovati open space?

Kada je reč o uređenju doma, jedna od najvažnijih prekretnica s kraja 20. veka svakako je koncept X/open space/X (otvoreni prostor). Savremeni način života gotovo da je ukinuo gran...