grazia

LIVING

U ovim kompanijama radi se samo 4 dana nedeljno!

Zamislite to – četiri radna dana i tri dana vikenda, plus - ako želite posao možete obavljati kod kuće! Zvuči kao san? Ne, nego kao san koji se pretvorio u javu u 12 američkih kompanija koje su odlučile da promene politiku poslovanja i radno vreme, ne bi li poboljšale kvalitet obavljenog posla i imale zadovoljnije zaposlene.

Jedna od prvih je Basecamp, softver kompanija, koja se bavi i edukacijom u vezi sa remote poslovima, a čiji zaposleni rade četiri dana nedeljno od 2008. godine. Početkom 2022. to je počela da praktikuje i e-commerce platforma Bolt, koja je radnicima dala slobodan petak, pa Buffer, koja se bavi social-media menadžmentom i softverima (stacionirana je u San Francisku, ali kod njih možete da se zaposlite gde god da živite jer se sve obavlja online).a koja već dve godine zaposlenima pruža radnu nedelju od četiri dana i koja je, nakon dve godine, zabeležila veću produktivnost i zadovoljstvo radnika od 91 odsto. Remotely obavljanje posla i radnu nedelju od 4 dana praktikuje i DNS Filter, kompanja koja se bavi zaštitom podataka na netu, pa onda i G2i, koja povezuje visokostručne developere sa kompanijama koje su u potražnji za njima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Buffer (@buffer)

Na listi 12 revolucionarnih kompanija u Americi nalazi se i GooseChase, online platforma za igre kao što je traženje blaga, ali u stvarnom svetu, koja ovako posluje od juna 2021. Tu je i Kickstarter platforma za prikupljanje novčanih sredstava za razne projekte (koja zapošljava), pa agencija za kreiranje sadržaja i marketing Nectafy. Verovali ili ne na popisu kompanija nalazi se Panasonic, pa PR agencija Praytell, onda i više zajednica nego firma, thredUp (za online razmenu i kupovinu odeće) i Uncharted, neprofitna organizacija koja se bori protiv svih vidova diskriminacije i siromaštva u gradovima.

Hoće li primer ovih kompanija pratiti i neka druga svetska preduzeća, videćemo, ali s obzirom na to da cela planeta poslednjih godina deluje kao da je na ivici snaga, da većina pati od "burn out" simptoma, neke stvari bi zaista trebalo da se promene. U izveštaju koji je nazvan "Stress in America 2020: A National Mental Health Crisis", Američke asocijacije psihologa stoji: "Suočavamo se sa krizom mentalnog zdravlja na nacionalnom nivou, koja može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene i društvene posledice u godinama koje dolaze". Kao odgovor na to, mnoge kompanije reorganizuju svoje poslovanje i smanjuju standardnu radnu nedelju na četiri dana. Pretpostavlja se da se zaspolesnima ova ideja dopada, gde 98 odsto njih veruje da će nova radna sedmica poboljšati njihovo mentalno zdravlje, a 97 odsto da će na taj način biti produktivniji. Mnogi zaposleni su izjavili da bi, ako bi imali skraćenu radnu nedelju, pristali da rade po 10 sati dnevno, ali poslodavci kažu da to neće biti neophodno – ako su svi fokusirani i stabilni mentalno, posao od 40 sati apsolutno može da se završi za 32.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Shutterstock, Instagram 

Pročitajte još

Povezane teme

LIVING

Najbolje mesto za odmor prema vašem horoskopskom znaku

Neka zvezde odaberu vašu narednu destinaciju.

LIVING

Mesto koje nas spaja

Šoping centar Stadion proslavlja Međunarodni dan porodice.  

LIVING

Renovirate kupatilo? Probajte boho stil

Ovo je deset primera savršeno sređenih kupatila.

LIVING

28 kreativnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja

Probudite dete u sebi i odlično se zabavite!

LIVING

Najlepša uskršnja dekoracija

Unesite duh praznika u svoj dom.

LIVING

Zavirite u stan Novaka Đokovića

Ovaj stan u Majami Biču vredi vrtoglavih 6 miliona dolara.

LIVING

Mali rituali koji vam mogu spasiti vezu ili brak

Aktivnosti koje obavljate zajedno, svakog dana po samo nekoliko minuta, mogu znatno poboljšati kvalitet celog odnosa.

LIVING

Poznati parovi nekad i sad

Koliko su se poznati parovi promenili od početka veze?

LIVING

Prolećni trendovi u uređenju enterijera

Evo kako dizajneri enterijera "ažuriraju" izgled svog doma u novoj sezoni.