grazia

LIVING

U ovim kompanijama radi se samo 4 dana nedeljno!

Zamislite to – četiri radna dana i tri dana vikenda, plus - ako želite posao možete obavljati kod kuće! Zvuči kao san? Ne, nego kao san koji se pretvorio u javu u 12 američkih kompanija koje su odlučile da promene politiku poslovanja i radno vreme, ne bi li poboljšale kvalitet obavljenog posla i imale zadovoljnije zaposlene.

Jedna od prvih je Basecamp, softver kompanija, koja se bavi i edukacijom u vezi sa remote poslovima, a čiji zaposleni rade četiri dana nedeljno od 2008. godine. Početkom 2022. to je počela da praktikuje i e-commerce platforma Bolt, koja je radnicima dala slobodan petak, pa Buffer, koja se bavi social-media menadžmentom i softverima (stacionirana je u San Francisku, ali kod njih možete da se zaposlite gde god da živite jer se sve obavlja online).a koja već dve godine zaposlenima pruža radnu nedelju od četiri dana i koja je, nakon dve godine, zabeležila veću produktivnost i zadovoljstvo radnika od 91 odsto. Remotely obavljanje posla i radnu nedelju od 4 dana praktikuje i DNS Filter, kompanja koja se bavi zaštitom podataka na netu, pa onda i G2i, koja povezuje visokostručne developere sa kompanijama koje su u potražnji za njima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Buffer (@buffer)

Na listi 12 revolucionarnih kompanija u Americi nalazi se i GooseChase, online platforma za igre kao što je traženje blaga, ali u stvarnom svetu, koja ovako posluje od juna 2021. Tu je i Kickstarter platforma za prikupljanje novčanih sredstava za razne projekte (koja zapošljava), pa agencija za kreiranje sadržaja i marketing Nectafy. Verovali ili ne na popisu kompanija nalazi se Panasonic, pa PR agencija Praytell, onda i više zajednica nego firma, thredUp (za online razmenu i kupovinu odeće) i Uncharted, neprofitna organizacija koja se bori protiv svih vidova diskriminacije i siromaštva u gradovima.

Hoće li primer ovih kompanija pratiti i neka druga svetska preduzeća, videćemo, ali s obzirom na to da cela planeta poslednjih godina deluje kao da je na ivici snaga, da većina pati od "burn out" simptoma, neke stvari bi zaista trebalo da se promene. U izveštaju koji je nazvan "Stress in America 2020: A National Mental Health Crisis", Američke asocijacije psihologa stoji: "Suočavamo se sa krizom mentalnog zdravlja na nacionalnom nivou, koja može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene i društvene posledice u godinama koje dolaze". Kao odgovor na to, mnoge kompanije reorganizuju svoje poslovanje i smanjuju standardnu radnu nedelju na četiri dana. Pretpostavlja se da se zaspolesnima ova ideja dopada, gde 98 odsto njih veruje da će nova radna sedmica poboljšati njihovo mentalno zdravlje, a 97 odsto da će na taj način biti produktivniji. Mnogi zaposleni su izjavili da bi, ako bi imali skraćenu radnu nedelju, pristali da rade po 10 sati dnevno, ali poslodavci kažu da to neće biti neophodno – ako su svi fokusirani i stabilni mentalno, posao od 40 sati apsolutno može da se završi za 32.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Shutterstock, Instagram 

Pročitajte još

Povezane teme

LIVING

Osmeh kao antidepresiv: Smejte se i kad vam nije do smeha.

Studije su pokazale da osmeh može pomoći da se nosite sa stresom, anksioznošću, čak i da smanjite bol.

LIVING

9 upečatljivih detalja koji će ušuškati vaš dom ove zime

Stižu nam sivi dani, i to znači da je vreme za "utopljavanje" životnog prostora.

LIVING

Započnite dan zdravo!

Jedan od super obroka za to je tost sa tunom i avokadom.

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

LIVING

Neumorna glumica: Sara Džesika Parker dizajnira tapete

U saradnji sa prijateljem, glumica je kreirala preslatke dezene sa motivima cveća, pruga i kockica.

LIVING

Vaš lokalni ekspert sada je još bliže: iSTYLE dolazi u TC Galerija

Iskoristite neverovatne popuste i osvojite MacBook Air

LIVING

Doživite leto kroz milijardu boja

Osetite, vidite, zabeležite i snimite sve detalje i momente koji su vam važni.

LIVING

Najbolje mesto za odmor prema vašem horoskopskom znaku

Neka zvezde odaberu vašu narednu destinaciju.