grazia

LIVING

Tajne dizajnera: kako osvežiti svoj enterijer osvetljenjem

Kako transformisati dosadan enterijer uz pomoć dobro odabranih lampi, ispraviti nedostatke rasporeda i stvoriti novu atmosferu - na ova i druga pitanja odgovaramo zajedno sa profesionalnim dizajnerima enterijera.

Kada duša zatraži promenu, ali nema snage i želje da započne popravke ili promeni nameštaj, tajne dizajnera će vam pomoći da osvežite prostor. Najlakši način za promenu vizuelne percepcije sobe je stvaranje novog svetlosnog scenarija u sobi.

Svetli akcenti

Pažljivo proučite sobu, jer će verovatno biti različitih funkcionalnih područja i zanimljivih predmeta koji zaslužuju dodatnu pažnju. U uglu je udobna fotelja u kojoj ste navikli da čitate knjigu, pored prozora je radni sto, koji je prazan u jesen i zimu, a na zidu se nalazi luksuzni stari klavir koji skuplja prašinu, koju niko ne primećuje pod ruševinama starih časopisa. Sve ove oblasti mogu se razlikovati uz pomoć dodatnog osvetljenja: stilske podne lampe ili stone lampe pomoći će da se pažnja usmeri na njih.

Ako vam je kao pozadinsko svetlo potrebna podna lampa, izaberite modele sa senkama usmerenim nagore, a ako želite da je koristite za rad ili čitanje, one gde su senke usmerene nadole. Sama originalna stona lampa može postati svetli novi akcenat u unutrašnjosti. Sada postoji ogroman izbor svetiljki sa originalnim dizajnom, na primer, u sada modernom loft stilu, imitirajući ulične ili industrijske lampe. Ako ste spremni za ugradnju dodatnog osvetljenja, ugodno područje u dnevnoj sobi može se razlikovati uz pomoć dugih spuštenih senki postavljenih na različitim visinama.

Igra senki

Dodatno osvetljenje pomoći će u stvaranju zanimljive igre svetlosti i senki u sobi. Na primer, dosadni stari abažur od tkanine može se zameniti modernijim, geometrijskim oblikom od drveta ili metala. Takođe se možete odlučiti za svetiljku napravljenu od tankih drvenih ploča koje se seku, a koje stvaraju hirovit uzorak. Dovoljno je isključiti ostatak svetlosti, a takva rešetkasta senka će stvoriti zanimljiv obrazac senki na zidovima i plafonu. U ove svrhe su pogodne i moderne podloge. Možete odabrati zidnu svetiljku koja stvara vertikalne zrake svetlosti ili obratiti pažnju na nijanse geometrijskih oblika. Takođe možete stvoriti igru svetla i senke pomoću lampi sa nekoliko nijansi koje se mogu usmeriti u različitim pravcima: ugrađuju se i na zidove i na plafone.

Skriveno svetlo

Možete transformisati geometriju sobe uz pomoć skrivene svetlosti, na primer, vizuelno podići plafone ili stvoriti efekat nameštaja, pa čak i zidova koji "lebde" u vazduhu. Suština tehnike je vrlo jednostavna: izvor svetlosti je skriven, vidljiv je samo njegov sjaj. Najčešće je skriven u nišama višeslojnog plafona ili iza drugih izbočenih ukrasnih elemenata ispod plafona. Ako postavite takvo osvetljenje duž jednog od zidova, soba će vizuelno postati prostranija i lakša, a plafon će biti viši.

Još jedna zanimljiva opcija je postavljanje skrivenog osvetljenja blizu poda ili ispod njegovog nivoa u posebne niše. Ovo će stvoriti efekat "plutajućih" zidova. Osvetljenje u kuhinji ili dnevnoj sobi možete sakriti sa donje strane zidnih polica, tada će vaš nameštaj izgledati kosmički bez težine. LED traka je savršena za ove svrhe. Gotovi kompleti se sada prodaju sa napajanjem i nekoliko metara trake, koju je lako zalepiti: fleksibilna je i ima bilo koji oblik.

Toplo hladno

Prostor možete proširiti jednostavno promenom temperature svetlosti. Hladna ili neutralna svetlost, koja se smatra ekvivalentom dnevne svetlosti, vizuelno proširuje prostor. Ova svetlost pomaže u koncentraciji, pa se najbolje koristi u funkcionalnim oblastima, na primer, za osvetljavanje radnog mesta ili u kuhinji. Topla svetlost na koju su se naše oči navikle od detinjstva zahvaljujući klasičnim lampama, naprotiv, vizuelno sužava granice prostora i stvara atmosferu udobnosti. Poznavajući ove osobine, možete ispraviti geometriju sobe. Ako se ravnomerni mlaz hladne svetlosti usmeri na zid od vrha do dna, vizuelno će postati širi, a plafon - viši. Ova tehnika je pogodna da gotovo kvadratnu sobu učini izduženijom: osvetlite jedan zid hladnom svetlošću i vizuelno će se "odmaknuti". Ako je, naprotiv, potrebno ispraviti dužinu previše izdužene sobe, osvetlite zid toplom svetlošću i on će se „približiti“.

Terapija bojama

Možete radikalno transformisati unutrašnjost bez pribegavanja širokoj reviziji scenarija osvetljenja, koristeći savremene lustere, koji pružaju funkciju promene boje. Ove multifunkcionalne svetiljke omogućavaju vam da pritiskom na dugme promenite temperaturu svetlosti iz tople u hladnu, kao i da promenite boju u crvenu, zelenu, plavu, pa čak i ljubičastu.

Želite sa spavate mirno - samo uključite smirujuće plavo ili zeleno. Da li se teško budite ili ne možete naći snage za kućne poslove? Energizirajte se narandžastim ili crvenim osvetljenjem. Takođe je odlična opcija za praznike i zabave: odmah nastaje atmosfera noćnog kluba ili bara. Ali ako je obojena svetlost previše radikalna za vas, možete jednostavno instalirati lampe sa prigušivačima svetla. Čak i sposobnost da prigušite svetla pre spavanja i uključite ih punom snagom za svečanu večeru stvoriće drugačiju atmosferu u sobi.

marieclaire.ru

Povezane teme

LIVING

5 ključnih tehnika koje će vam pomoći da unesete dah Provanse u enterijer

Provansa je popularna zbog svoje posebne opuštajuće atmosfere, nudeći stanovnicima metropole priliku da uživaju u savršenoj lepoti prirode...

LIVING

Šik vaze koje moraju biti deo svakog stilizovanog enterijera

Najmodernije vaze koje će osvežiti vaše prostore.

LIVING

Kako uskladiti boje i dezene roletni sa trendovima, a da ne izgubimo na funkcionalnosti prostorije

Boje imaju značajan psihološki uticaj na ljude, pa ih je važno dobro uskladiti sa funkcionalnošću prostora.

LIVING

7 trikova uz pomoć kojih će vaš stan izgledati veće

Ne morate renovirati stan ili kupiti novi da bi vaš dom izgledao prostranije i svežije. Ponekad je dovoljno malo kreativnosti da od jednostavnog doma napravite oazu mira, samo je p...

LIVING

Kako da od svog dvorišta napravite rajski vrt

Ukoliko je vašem dvorištu potreban "makeover", donosimo vam jednostavne, a sjajne ideje koje će vam se sigurno dopasti!

LIVING

Unesi dobru energiju u svoj dom: Feng Shui za početnike

Ukoliko si kao i mi u poslednje vreme opsednuta Feng Shui principima, pred tobom je mini vodič za početnike koji će ti pomoći da uneseš harmoniju u svoje okruženje i kreiraš sopstv...

LIVING

Vrt iz snova: 6 originalnih ideja vašu ličnu oazu u prirodi

Drvo jabuke, trešnje ili višnje je divno, ali ne baš originalno. Ako ste oduvek maštali o vrtu kakav ste viđali na stranicama časopisa, imamo nekoliko zanimljivih ideja za vas.

LIVING

5 najpopularnijih biljaka na Instagramu

Očigledno nije slučajno da se za njih smatra da donose sreću.

LIVING

Kako vaš dom može doprineti stresu

Svakodnevno nailazimo na stvari koje u nama izazivaju stres: problemi na poslu, gužva u javnom prevozu, uznemirujuće vesti na društvenim mrežama.

LIVING

Neon u enterijeru: 5 načina da svoj dom učinite svetlijim

Neon boje su nepromenjiv atribut svetlećih natpisa prodavnica, barova, klubova, hotela...

LIVING

Jednostavni saveti za kreiranje rustičnog enterijera

Rustični stil je na polju dizajna enterijera brzo stekao popularnost.

LIVING

Novi brend Kerzner Internationl-a: Siro predstavlja revolucionarni pristup ugostiteljstvu

Rađanje nove lifestyle destinacije na mestu gde se ukrštanju putovanje, fitnes i wellness

LIVING

Jednostavni načini da osvežite svoj dom na proleće

Na proleće svi želimo promene, mada ne radikalne.

LIVING

Kako transformisati enterijer običnim stvarima: saveti dizajnera

Bicikl kao zidni panel, svećnjaci od boca vina, ormarići od kofera i sanduka - reći ćemo vam kako pretvoriti obične predmete u svetle unutrašnje akcente.

LIVING

Otvoren ekskluzivni Miele showroom u Beogradu na vodi

Kompanija Miele, vodeći svetski proizvođač premijum aparata za domaćinstvo, otvorila je novi, ekskluzivni prodajni salon u Beogradu na vodi.