LIVING

Umetnost na porcelanu

Drevna priča o čuvenom francuskom porcelanu iz oblasti Limož započinje 1768. godine kada je pukom slučajnošću, otkriven kaolin, glavni sastojak za spravljanje porcelana, da bi usled povećanih potreba ljudi za posudama za obedovanje izrađenim od porcelana, dva industrijalca 1863. godine otvorila fabriku porcelana u kojoj, kao jedan od radnika biva zaposlen i Leonard Bernard. On će 20 godina kasnije postati i šef prodaje, zatim partner u vlasništvu, da bi 1900. godine otkupio fabriku i dao joj svoje ime, „Bernardaud“. Od tada, pa do današnjih dana, razvojne ideje pet generacija porodične manufakture, učinile su da se ova fabrika etablira kao jedan od najznačajnijih svetskih proizvođača predmeta od porcelana, čije proizvode možemo pronaći i u Beogradu, u prodavnici „Sun, Moon & Stars“, Nušićeva 25.

Ono što Bernardaud odvaja od ostalih proizvođača porcelana jeste ekskluzivno predstavljanje originalnih slikarskih dela Marka Šagala i Huana Miroa na porcelanu, pretvarajući ih u raritetne umetničke komade.

Mark Šagal (Marc Chagall)

Najpoznatiji motivi ovog avangardnog impresioniste, moderniste, kubiste, foviste, osim na platnu, ostali su zabeleženi i na porcelanu. Prva kolekcija „For Ida“ (Za Idu) predstavlja reprodukciju jedinstvenog porcelanskog posuđa koje je Šagal sačinio za venčanje svoje ćerke Ide. Druga je zasnovana na pripremnim skicama za plafon Pariske opere, dok je treća kolekcija „Les vitraux d’Hadassah“ (Prozori Hadašaha)  uspomena na dvanaest plemena Izraela, sa vitraža na istoimenom medicinskom centru u Jerusalimu.

Čudesna eksplozija boja koja apostrofira simboliku lepote življenja kroz, kao nemarno i nasumično, razbacane figure životinja, drveća, razodenutih ženskih grudi, prozora, sveća,  priča nam radosnu priču o lagodnosti života, plodnosti ljubavi, skromnosti življenja, žudnji za domovinom i slobodom.

U svom slikarskom opusu Šagal je često predstavljao cveće, grupisano u bukete i raspoređeno po vazama, koje je iz prirodnog okruženja preneto u njegov dom, da bi mu se divio, upijao njegovu lepotu i prenosio je na platno, predstavljajući inkarnaciju svoje mašte i eksplozivnog unutrašnjeg sveta.

Bernardaud nam minucioznom izradom predstavlja novu kolekciju porcelana “Les Bouquets de Fleurs” (Buketi cveća) koja savršenstvo  Šagalovih cvetnih buketa donosi u naš dom, vodeći nas ka svetu obojenom izvrsnošću i lepotom u kome večno tragamo za idealnim.

Bilo da ih čuvate u vitrini kao relikviju jednog maestra četkice ili da, servirajući na njima hranu, upijate u sebe i one ukuse kojima odišu ovi tanjiri, biti ponosan vlasnik ovakvih remek dela, osećaj je univerzumske neprikosnovenosti.

Huan Miro (Joan Miró i Ferrà)

Jedinstveno prepoznatljivo stvaralaštvo ovog razuđenog katalonskog umetnika, koji u prepletaju narodne umetnosti, kubizma i fovizma svoj vrhunac doseže u nadrealizmu i eksperimentalnom stilu, savršenstvo prikaza doživljava i na porcelanu koji svojim sjajem besprekorne beline, još dominantnije ističe jarke boje i neobične oblike Miroovog genija.

Kolekcija “Parler Seul” (Razgovarajte sami) riznica je od 100 komada porcelana koji živopisno prenose fantazmagorije, razigranost mašte i viziju sveta obojenu bogatim humorističkim viđenjem umetnika. Neobični geometrijski oblici i nepojmljiva, izvrnuta realnost, predstavljaju zaustavljene trenutke čudesnih vizija koje su se otvarale u razgovorima misli koje je umetnik vodio sam sa sobom. To je ujedno i najintimnija ispovest duše pretočena na porcelan koja u postavci stola donosi radost u naše domove.

“A Toute Epreuve” (Ispunjeno tekstom) jedna je od najlepših knjiga 20. veka i najambiciozniji poduhvat nadrealizma, koji su više od deset godina stvarali Miro i Pol Elijar, predajući nam remek-delo “plastične harmonije”. U ovoj enciklopediji misli, slikarskih i lirskih, Miroove amorfne slikarske forme daju Elijarovoj poeziji čudesan život i novo značenje, stvarajući senzacionalnu skulpturalnu celinu. 

Danas ova kolekcija, koju u slobodnom prevodu možemo nazvati “Spremni na sve”, živi na porcelanu i podseća nas na sve naše nesaznatljive snove, neobjašnjive želje i neopisive žudnje. Svaki komad otkriva po jednu tajnu svakog od nas i čini skup misaonih uspomena koje u prostoru nastavljaju da nas uznose u svojim letovima ka beskraju.

Povezane teme

LIVING

Kako transformisati enterijer običnim stvarima: saveti dizajnera

Bicikl kao zidni panel, svećnjaci od boca vina, ormarići od kofera i sanduka - reći ćemo vam kako pretvoriti obične predmete u svetle unutrašnje akcente.

LIVING

Otvoren ekskluzivni Miele showroom u Beogradu na vodi

Kompanija Miele, vodeći svetski proizvođač premijum aparata za domaćinstvo, otvorila je novi, ekskluzivni prodajni salon u Beogradu na vodi.

LIVING

5 DIY ideja za novogodišnju dekoraciju

Možete ukrasiti svoj prostor materijalima koje već imate i stvoriti elegantan i svečani ambijent.

LIVING

Najlepši luksuzni novogodišnji ukrasi 2021. godine

Ove godine želimo da stvorimo svečano raspoloženje što je ranije moguće: pustite album Frenka Sinatre, ukrasite jelku, odaberite odeću za novogodišnju zabavu i poklone za one koj...

LIVING

Art de la table: Dior postavlja svečani sto

Modna kuća Dior donosi dodatnu dozu magije za Božić, kolekcijom inspirisanom tradicionalnim lampama Luminarie, koje su ujedno bile i pozadina revije Dior Cruise 2021 u Pulji u It...

LIVING

5 karakteristika enterijera u slow living stilu

U potrazi za udobnošću, predlažemo da krenemo od spolja ka unutra kako bismo usporili i osetili svu draž života.

LIVING

Elie Saab salon nameštaja otvoren u Milanu

ELIE SAAB i Corporate Brand Maison sa ponosom najavljuju otvaranje prvog ELIE SAAB salona u Milanu.

LIVING

6 načina da ukrasite svoj dom poput Francuskinja

Francuska estetika u najboljem izdanju.

LIVING

Suveniri iz Rima: nova kolekcija Gucci Decor

Nova kolekcija Gucci Decor posvećena je putovanju glavnim gradom Italije.

LIVING

Ogroman porast interesovanja za kupovinu nameštaja i dizajn enterijera: Ovo su trenutno najveći trendovi

Poslednjih meseci smo više vremena provodili kod kuće, što nas je nateralo da većinu energije i novca uložimo upravo u njeno opremanje.

LIVING

Tropicana: nova kolekcija posuđa Dior Maison

Nova kolekcija posuđa Dior Maison posvećena je Brazilu i podseća nas da u životu uvek postoji mesto za slavlje.

LIVING

Leto kod kuće: ljuljaška transformiše prostor i opušta telo

Ljuljaška ili fotelja za ljuljanje je idealna za dnevni boravak i terasu!

LIVING

Villa Cardo - minimalistička vila na jugu Italije

Predivna vila u Apuliji će učiniti da jedva čekamo da posetimo Italiju.

LIVING

H&M Home kolekcija inspirisana okeanom

Sa razmišljanjima o odmoru i zalascima sunca modna kuća H&M predstavila je svoju letnju kolekciju H&M Home.

LIVING

Ikea: novo izdanje torbe u duginim bojama

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije Ikea lansira novu torbu za kupovinu limitiranog izdanja u duginim bojama.