grazia

LIVING

Unesi dobru energiju u svoj dom: Feng Shui za početnike

Postoji nešto neobjašnjivo primamljivo u simbolima i pravilima koja možemo da primenimo da bismo privukli sreću i pozitivnu energiju u svoje živote - ne znamo da li stopostotno rade, ali ne mogu da škode, zar ne?

Ukoliko si kao i mi u poslednje vreme opsednuta Feng Shui principima, pred tobom je mini vodič za početnike koji će ti pomoći da uneseš harmoniju u svoje okruženje i kreiraš sopstvenu oazu mira u koju ćeš se uvek rado vraćati.

Pet elemenata

Feng Shui koristi sistem pet elemenata (zemlja, metal, voda, drvo i vatra) od kojih svaki ima svoje značenje, a kada međusobno sarađuju, stvaraju balans. Ovi elementi se dovode u vezu i sa određenim bojama i oblicima što je najlakši način da ih uključiš u svoj enterijer i na taj način privučeš željene vrednosti u svoj život. 

Zemlja simbolizuje brigu o sebi, postavljanje granica i hranjenje. Najbolje je predstavljaju boje poput žute, narandžaste i braon, kao i teški predmeti kvadratnog oblika.

Element zemlje možeš uključiti u svoj prostor pomoću žute prostirke u obliku kvadrata ili teškog pravougaonog stola.

Metal simbolizuje radost, lepotu i preciznost, a dovodi se u vezu sa belom, sivom i metalik nijansama i kružnim oblicima.

Da bi u svoj dom uključila element metala, biće dovoljno da se odlučiš za okruglu, metalnu žardinjeru ili lampu.

Voda simbolizuje mudrost, ali i našu povezanost sa drugima i svetom oko nas. Njene boje su crna i izrazito tamno plava, a predstavljaju je i svi talasasti oblici. 

Fontane ili umetničke slike sa vodenim elementima predstavljaju najlakši način da uključiš element vode u svoje okruženje. 

Drvo se dovodi u vezu sa rastom, zarastanjem i vitalnošću. Zelena, plava i tirkizna su boje ovog elementa, a kada je reč o obliku koji ga predstavlja, to su najčešće visoki, stubasti oblici. 

Najjednostavniji način da uključiš ovaj element u svoj prostor jeste da ga oplemeniš krupnim, zelenim biljkama. 

Poslednji element, vatra, simbolizuje strast, inspiraciju i vidljivost. Njen oblik je trougao, a boje crvena i jarko narandžasta. 

Budući da se svetlost takođe dovodi u vezu sa vatrom, da bi uključila ovaj element u svoj dom, ukrasi ga zanimljivim sijalicama. 

Komandna pozicija

Komandna pozicija je još jedan od glavnih principa Feng Shui-a i odnosi se na položaj kreveta, radnog stola i šporeta kao predmeta koji predstavljaju važne aspekte tvog života. Krevet predstavlja tebe, šporet tvoje bogatstvo i resurse, a radni sto tvoju karijeru i životni put. Upravo zato, oni treba da “komaduju” prostorijama u kojima se nalaze, pa otuda i naziv ovog Feng Shui principa.

Da bi odredila komandnu poziciju za svaki od ovih predmeta, važno je sledeće - kada sediš za radnim stolom, ležiš u krevetu ili kuvaš za šporetom, treba da vidiš vrata prostorije bez da se nalaziš u direktnoj liniji sa njima. Poenta ovog položaja je da u svakom trenutku bez problema možeš da vidiš šta se dešava na vratima, ko ulazi u prostoriju, što na dubljem, podsvesnom nivou znači da ćeš biti smirenija i opuštenija. Ovo takođe znači da ćeš biti u prilici i da uočiš sve potencijalne prilike koje isto tako mogu da “ušetaju”.  

Saveti za uređenje svake prostorije

Ulaz u tvoj dom je ujedno i mesto kroz koje ulazi energija, a budući da je vidljiv i ljudima spolja, simbolizuje tvoje lice koje pokazuješ svetu. Zato, potrudi se da on uvek bude sređen i uredan. Osim toga, važno je da se tvoja ulazna vrata mogu lako pronaći te bi trebalo da budu jasno označena brojem i prezimenom. Prilikom čišćenja, ne zaboravi da pažljivo očistiš i sama vrata, a ovaj deo svog doma možeš da oplemeniš elementom vatre - zanimljivim sijalicama koje će simbolično uneti svetlost.

Dnevna soba je rezervisana za okupljanje i druženje sa porodicom i prijateljima pa bi trebalo da bude prijatna i gostoprimljiva. Potrudi se da ima dovoljno mesta za sedenje, kako za ukućane, tako i za goste, koja će biti udobna. Kako bi se podstakla komunikacija, sva mesta za sedenje treba da budu okrenuta jedna drugim, a trebalo bi povesti računa i o tome da niko ne sedi leđima okrenut vratima. U dnevnu sobu će se savršeno uklopiti drveni element, odnosno krupne zelene biljke koje podstiču energiju, životnu snagu, dobrotu i saosećanje. 

Kuhinja je izuzetno važna prostorija u domu jer predstavlja način na koji se negujemo i brinemo o sebi. Osim šporeta, bitan element kuhinje je i frižider koji uvek treba da bude uredan i čist, spreman za usvajanje (i održavanje) navike zdrave ishrane. 

Kupatilo može da bude mesto trošenja energije zbog brojnih odvoda, ali kako bi “troškove” svela na minimum, potrudi se da vrata kupatila, kao i WC dasku, držiš zatvorenim što je češće moguće.

Spavaća soba, zajedno sa krevetom, predstavljaju tebe i ovo je najbolje mesto za početak bavljenja Feng Shui-jem. Za početak, krevet treba da bude u komandnoj poziciji (u odnosu na vrata). Ispod kreveta ne bi trebalo da držiš bilo šta jer se ovde odmaraš i “regenerišeš”, a stvari koje se nalaze ispod kreveta tako energetski mogu da utiču na tebe. Ipak, jedino što može da stoji ispod kreveta je ono što je u direktnoj vezi sa njim, kao što je posteljina. Odlična ideja je da u spavaću sobu uključiš element zemlje i to kroz tepih u obliku kvadrata, u nekoj zemljanoj nijansi. 

Tekst priredila: Ivana Tomić

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još

Povezane teme

LIVING

Osmeh kao antidepresiv: Smejte se i kad vam nije do smeha.

Studije su pokazale da osmeh može pomoći da se nosite sa stresom, anksioznošću, čak i da smanjite bol.

LIVING

9 upečatljivih detalja koji će ušuškati vaš dom ove zime

Stižu nam sivi dani, i to znači da je vreme za "utopljavanje" životnog prostora.

LIVING

Započnite dan zdravo!

Jedan od super obroka za to je tost sa tunom i avokadom.

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

LIVING

Neumorna glumica: Sara Džesika Parker dizajnira tapete

U saradnji sa prijateljem, glumica je kreirala preslatke dezene sa motivima cveća, pruga i kockica.

LIVING

Vaš lokalni ekspert sada je još bliže: iSTYLE dolazi u TC Galerija

Iskoristite neverovatne popuste i osvojite MacBook Air

LIVING

Doživite leto kroz milijardu boja

Osetite, vidite, zabeležite i snimite sve detalje i momente koji su vam važni.

LIVING

Najbolje mesto za odmor prema vašem horoskopskom znaku

Neka zvezde odaberu vašu narednu destinaciju.