grazia

LIVING

Unesi dobru energiju u svoj dom: Feng Shui za početnike

Postoji nešto neobjašnjivo primamljivo u simbolima i pravilima koja možemo da primenimo da bismo privukli sreću i pozitivnu energiju u svoje živote - ne znamo da li stopostotno rade, ali ne mogu da škode, zar ne?

Ukoliko si kao i mi u poslednje vreme opsednuta Feng Shui principima, pred tobom je mini vodič za početnike koji će ti pomoći da uneseš harmoniju u svoje okruženje i kreiraš sopstvenu oazu mira u koju ćeš se uvek rado vraćati.

Pet elemenata

Feng Shui koristi sistem pet elemenata (zemlja, metal, voda, drvo i vatra) od kojih svaki ima svoje značenje, a kada međusobno sarađuju, stvaraju balans. Ovi elementi se dovode u vezu i sa određenim bojama i oblicima što je najlakši način da ih uključiš u svoj enterijer i na taj način privučeš željene vrednosti u svoj život. 

Zemlja simbolizuje brigu o sebi, postavljanje granica i hranjenje. Najbolje je predstavljaju boje poput žute, narandžaste i braon, kao i teški predmeti kvadratnog oblika.

Element zemlje možeš uključiti u svoj prostor pomoću žute prostirke u obliku kvadrata ili teškog pravougaonog stola.

Metal simbolizuje radost, lepotu i preciznost, a dovodi se u vezu sa belom, sivom i metalik nijansama i kružnim oblicima.

Da bi u svoj dom uključila element metala, biće dovoljno da se odlučiš za okruglu, metalnu žardinjeru ili lampu.

Voda simbolizuje mudrost, ali i našu povezanost sa drugima i svetom oko nas. Njene boje su crna i izrazito tamno plava, a predstavljaju je i svi talasasti oblici. 

Fontane ili umetničke slike sa vodenim elementima predstavljaju najlakši način da uključiš element vode u svoje okruženje. 

Drvo se dovodi u vezu sa rastom, zarastanjem i vitalnošću. Zelena, plava i tirkizna su boje ovog elementa, a kada je reč o obliku koji ga predstavlja, to su najčešće visoki, stubasti oblici. 

Najjednostavniji način da uključiš ovaj element u svoj prostor jeste da ga oplemeniš krupnim, zelenim biljkama. 

Poslednji element, vatra, simbolizuje strast, inspiraciju i vidljivost. Njen oblik je trougao, a boje crvena i jarko narandžasta. 

Budući da se svetlost takođe dovodi u vezu sa vatrom, da bi uključila ovaj element u svoj dom, ukrasi ga zanimljivim sijalicama. 

Komandna pozicija

Komandna pozicija je još jedan od glavnih principa Feng Shui-a i odnosi se na položaj kreveta, radnog stola i šporeta kao predmeta koji predstavljaju važne aspekte tvog života. Krevet predstavlja tebe, šporet tvoje bogatstvo i resurse, a radni sto tvoju karijeru i životni put. Upravo zato, oni treba da “komaduju” prostorijama u kojima se nalaze, pa otuda i naziv ovog Feng Shui principa.

Da bi odredila komandnu poziciju za svaki od ovih predmeta, važno je sledeće - kada sediš za radnim stolom, ležiš u krevetu ili kuvaš za šporetom, treba da vidiš vrata prostorije bez da se nalaziš u direktnoj liniji sa njima. Poenta ovog položaja je da u svakom trenutku bez problema možeš da vidiš šta se dešava na vratima, ko ulazi u prostoriju, što na dubljem, podsvesnom nivou znači da ćeš biti smirenija i opuštenija. Ovo takođe znači da ćeš biti u prilici i da uočiš sve potencijalne prilike koje isto tako mogu da “ušetaju”.  

Saveti za uređenje svake prostorije

Ulaz u tvoj dom je ujedno i mesto kroz koje ulazi energija, a budući da je vidljiv i ljudima spolja, simbolizuje tvoje lice koje pokazuješ svetu. Zato, potrudi se da on uvek bude sređen i uredan. Osim toga, važno je da se tvoja ulazna vrata mogu lako pronaći te bi trebalo da budu jasno označena brojem i prezimenom. Prilikom čišćenja, ne zaboravi da pažljivo očistiš i sama vrata, a ovaj deo svog doma možeš da oplemeniš elementom vatre - zanimljivim sijalicama koje će simbolično uneti svetlost.

Dnevna soba je rezervisana za okupljanje i druženje sa porodicom i prijateljima pa bi trebalo da bude prijatna i gostoprimljiva. Potrudi se da ima dovoljno mesta za sedenje, kako za ukućane, tako i za goste, koja će biti udobna. Kako bi se podstakla komunikacija, sva mesta za sedenje treba da budu okrenuta jedna drugim, a trebalo bi povesti računa i o tome da niko ne sedi leđima okrenut vratima. U dnevnu sobu će se savršeno uklopiti drveni element, odnosno krupne zelene biljke koje podstiču energiju, životnu snagu, dobrotu i saosećanje. 

Kuhinja je izuzetno važna prostorija u domu jer predstavlja način na koji se negujemo i brinemo o sebi. Osim šporeta, bitan element kuhinje je i frižider koji uvek treba da bude uredan i čist, spreman za usvajanje (i održavanje) navike zdrave ishrane. 

Kupatilo može da bude mesto trošenja energije zbog brojnih odvoda, ali kako bi “troškove” svela na minimum, potrudi se da vrata kupatila, kao i WC dasku, držiš zatvorenim što je češće moguće.

Spavaća soba, zajedno sa krevetom, predstavljaju tebe i ovo je najbolje mesto za početak bavljenja Feng Shui-jem. Za početak, krevet treba da bude u komandnoj poziciji (u odnosu na vrata). Ispod kreveta ne bi trebalo da držiš bilo šta jer se ovde odmaraš i “regenerišeš”, a stvari koje se nalaze ispod kreveta tako energetski mogu da utiču na tebe. Ipak, jedino što može da stoji ispod kreveta je ono što je u direktnoj vezi sa njim, kao što je posteljina. Odlična ideja je da u spavaću sobu uključiš element zemlje i to kroz tepih u obliku kvadrata, u nekoj zemljanoj nijansi. 

Tekst priredila: Ivana Tomić

Fotografije: Unsplash

Povezane teme

LIVING

5 ključnih tehnika koje će vam pomoći da unesete dah Provanse u enterijer

Provansa je popularna zbog svoje posebne opuštajuće atmosfere, nudeći stanovnicima metropole priliku da uživaju u savršenoj lepoti prirode...

LIVING

Šik vaze koje moraju biti deo svakog stilizovanog enterijera

Najmodernije vaze koje će osvežiti vaše prostore.

LIVING

Kako uskladiti boje i dezene roletni sa trendovima, a da ne izgubimo na funkcionalnosti prostorije

Boje imaju značajan psihološki uticaj na ljude, pa ih je važno dobro uskladiti sa funkcionalnošću prostora.

LIVING

7 trikova uz pomoć kojih će vaš stan izgledati veće

Ne morate renovirati stan ili kupiti novi da bi vaš dom izgledao prostranije i svežije. Ponekad je dovoljno malo kreativnosti da od jednostavnog doma napravite oazu mira, samo je p...

LIVING

Kako da od svog dvorišta napravite rajski vrt

Ukoliko je vašem dvorištu potreban "makeover", donosimo vam jednostavne, a sjajne ideje koje će vam se sigurno dopasti!

LIVING

Vrt iz snova: 6 originalnih ideja vašu ličnu oazu u prirodi

Drvo jabuke, trešnje ili višnje je divno, ali ne baš originalno. Ako ste oduvek maštali o vrtu kakav ste viđali na stranicama časopisa, imamo nekoliko zanimljivih ideja za vas.

LIVING

5 najpopularnijih biljaka na Instagramu

Očigledno nije slučajno da se za njih smatra da donose sreću.

LIVING

Kako vaš dom može doprineti stresu

Svakodnevno nailazimo na stvari koje u nama izazivaju stres: problemi na poslu, gužva u javnom prevozu, uznemirujuće vesti na društvenim mrežama.

LIVING

Neon u enterijeru: 5 načina da svoj dom učinite svetlijim

Neon boje su nepromenjiv atribut svetlećih natpisa prodavnica, barova, klubova, hotela...

LIVING

Jednostavni saveti za kreiranje rustičnog enterijera

Rustični stil je na polju dizajna enterijera brzo stekao popularnost.

LIVING

Novi brend Kerzner Internationl-a: Siro predstavlja revolucionarni pristup ugostiteljstvu

Rađanje nove lifestyle destinacije na mestu gde se ukrštanju putovanje, fitnes i wellness

LIVING

Jednostavni načini da osvežite svoj dom na proleće

Na proleće svi želimo promene, mada ne radikalne.

LIVING

Tajne dizajnera: kako osvežiti svoj enterijer osvetljenjem

Kako transformisati dosadan enterijer uz pomoć dobro odabranih lampi, ispraviti nedostatke rasporeda i stvoriti novu atmosferu - na ova i druga pitanja odgovaramo zajedno sa profe...

LIVING

Kako transformisati enterijer običnim stvarima: saveti dizajnera

Bicikl kao zidni panel, svećnjaci od boca vina, ormarići od kofera i sanduka - reći ćemo vam kako pretvoriti obične predmete u svetle unutrašnje akcente.

LIVING

Otvoren ekskluzivni Miele showroom u Beogradu na vodi

Kompanija Miele, vodeći svetski proizvođač premijum aparata za domaćinstvo, otvorila je novi, ekskluzivni prodajni salon u Beogradu na vodi.