grazia

LIVING

Vrt iz snova: 6 originalnih ideja vašu ličnu oazu u prirodi

Drvo jabuke, trešnje ili višnje je divno, ali ne baš originalno. Ako ste oduvek maštali o vrtu kakav ste viđali na stranicama časopisa, imamo nekoliko zanimljivih ideja za vas.

Kamenje u vrtu

Stil za one koji na lokaciji ne uzgajaju ništa. Predivno kamenje, poređano u skladu sa propisima budističkih monaha, pogodno je za razmišljanje i spokoj. S jedne strane, o takvom vrtu ne treba mnogo brinuti, s druge strane, kamenje, otelotvorenje beskraja i univerzalnog znanja, uz pravilan raspored, može radikalno promeniti lokaciju, dajući joj orijentalnu sofisticiranost i čineći pejzaž raznovrsnijim.

Vrt za dušu

Ako ste okruženi stresom i problemima u životu, tada je vrt sa mirisnim cvećem i biljem možda najbolja opcija za vas. Glavno pravilo je da sve biljke moraju biti mirisne. Izaberite bilje koje često vidite u kuhinji kao gotove začine, poput bosiljka, mente, majčine dušice i drugih. Leti će vas obradovati sočnom zelenilom i umirujućom aromom, a ostatak godine prijatnim ukusom i sećanjima na tople večeri.

Princip je isti za cveće. Gardenije će doneti blago šećerni miris u čitavom području. Ruža je sveža i sofisticirana, jorgovan je nostalgično topao, a nepretenciozni karanfil svež i šumski. Vrt izgrađen na aromama učiniće da se osećate kao pravi parfimer i stvoriće savršenu atmosferu spokoja i opuštenosti na lokaciji.

Francuski vrt

Francuski vrt je posvećen urednim lavirintima, klupama od kovanog gvožđa i simetriji. Sadite cveće u lejama, pravite drvorede ili sadite grmlje duž staza kako bi vaš vrt podsećao na vrtove francuskih kraljeva.

Kineska bašta

Kineska bašta je harmonična kombinacija prirode i mašte vlasnika lokacije. Važno je ne menjati pejzaž. Istaknite uzvišenja grmljem i sadite drveće na ravnim površinama. Ako ste oduvek sanjali da imate ribnjak u svom vrtu, znajte da je u kineskom vrtu on dobrodošao. Oko ribnjaka postavite male mostove (ispod kojih, inače, ne bi trebalo da postoji reka), kamenje, klupe, lampione.

Engleski vrt

Trebaće vam puno vremena, truda i prostora da se stvori pejzaž u maniru britanskih imanja. Krivudave staze, terase, savršeno ošišano grmlje i ruže - sve ovo zahteva mnogo truda i ovde definitivno ne možete bez pomoći dizajnera. Međutim, ako se prostor ne može pohvaliti impresivnim hektarima, nemojte žuriti da se nervirate.

Engleski vrt ne karakterišu samo tradicija i pravila, već i ideje koje se mogu malo promeniti, primeniti čak i u našim uslovima. Posadite živu ogradu, uzgajajte savršeni travnjak ispred kuće bez ijednog korova i ne zaboravite na ruže i vinovu lozu koje ćete omotati oko kuće.

Kantri

Najslobodniji i najkomplikovaniji stil dizajna. Visoki suncokret, ostarele kante za zalivanje i kante kao element dekora, puno drveta i povrtnjak. Vrt u kantri stilu je prelep, praktičan i bez posebnih ukrasa.

foto:marieclaire

Povezane teme

LIVING

5 ključnih tehnika koje će vam pomoći da unesete dah Provanse u enterijer

Provansa je popularna zbog svoje posebne opuštajuće atmosfere, nudeći stanovnicima metropole priliku da uživaju u savršenoj lepoti prirode...

LIVING

Šik vaze koje moraju biti deo svakog stilizovanog enterijera

Najmodernije vaze koje će osvežiti vaše prostore.

LIVING

Kako uskladiti boje i dezene roletni sa trendovima, a da ne izgubimo na funkcionalnosti prostorije

Boje imaju značajan psihološki uticaj na ljude, pa ih je važno dobro uskladiti sa funkcionalnošću prostora.

LIVING

7 trikova uz pomoć kojih će vaš stan izgledati veće

Ne morate renovirati stan ili kupiti novi da bi vaš dom izgledao prostranije i svežije. Ponekad je dovoljno malo kreativnosti da od jednostavnog doma napravite oazu mira, samo je p...

LIVING

Kako da od svog dvorišta napravite rajski vrt

Ukoliko je vašem dvorištu potreban "makeover", donosimo vam jednostavne, a sjajne ideje koje će vam se sigurno dopasti!

LIVING

Unesi dobru energiju u svoj dom: Feng Shui za početnike

Ukoliko si kao i mi u poslednje vreme opsednuta Feng Shui principima, pred tobom je mini vodič za početnike koji će ti pomoći da uneseš harmoniju u svoje okruženje i kreiraš sopstv...

LIVING

5 najpopularnijih biljaka na Instagramu

Očigledno nije slučajno da se za njih smatra da donose sreću.

LIVING

Kako vaš dom može doprineti stresu

Svakodnevno nailazimo na stvari koje u nama izazivaju stres: problemi na poslu, gužva u javnom prevozu, uznemirujuće vesti na društvenim mrežama.

LIVING

Neon u enterijeru: 5 načina da svoj dom učinite svetlijim

Neon boje su nepromenjiv atribut svetlećih natpisa prodavnica, barova, klubova, hotela...

LIVING

Jednostavni saveti za kreiranje rustičnog enterijera

Rustični stil je na polju dizajna enterijera brzo stekao popularnost.

LIVING

Novi brend Kerzner Internationl-a: Siro predstavlja revolucionarni pristup ugostiteljstvu

Rađanje nove lifestyle destinacije na mestu gde se ukrštanju putovanje, fitnes i wellness

LIVING

Jednostavni načini da osvežite svoj dom na proleće

Na proleće svi želimo promene, mada ne radikalne.

LIVING

Tajne dizajnera: kako osvežiti svoj enterijer osvetljenjem

Kako transformisati dosadan enterijer uz pomoć dobro odabranih lampi, ispraviti nedostatke rasporeda i stvoriti novu atmosferu - na ova i druga pitanja odgovaramo zajedno sa profe...

LIVING

Kako transformisati enterijer običnim stvarima: saveti dizajnera

Bicikl kao zidni panel, svećnjaci od boca vina, ormarići od kofera i sanduka - reći ćemo vam kako pretvoriti obične predmete u svetle unutrašnje akcente.

LIVING

Otvoren ekskluzivni Miele showroom u Beogradu na vodi

Kompanija Miele, vodeći svetski proizvođač premijum aparata za domaćinstvo, otvorila je novi, ekskluzivni prodajni salon u Beogradu na vodi.