Grazia intervju: Predstavljamo vam…Mimi Mercedez

mimi mercedez

Uz svoj beskompromisni nastup na sceni, Milena Janković poznatija kao Mimi Mercedez, poznata  je i po aurtorskom stilu koji se teško svodi na uobičajene šablone i jednostavnu kategoriju. Njen rep karakteriše oštar i sočan jezik, ona ne priznaje pravila I klišee. Umesto toga granice i ograničenja za nju predstavljaju izazove, u svakom mogućem smislu. Njeni stihovi nisu samo reči na ritmu, već slojeviti artefakti koji odražavaju suštinska pitanja identiteta, društvenih paradigmi i individualne slobode. Intrigantna je, Mimi ne igra po pravilima igre – ona ih menja.

Grazia: Da Vas odmah na početku pitam – kako uspevate da izazovete toliko snažne kontraverze svojom pojavom i svojim radom?

Mimi: Kao mlađa sam se trudila da objasnim to sebi da me ne bi previše pogađalo i bilo mi je bitno da se osećam u kontroli nad narativom o sebi. Sada sam samo u fazonu lilith mi je u konjukciji sa midheaven-om, ljudi će ili mrzeti ili obožavati moju javnu ličnost, to je prosto deo moje sudbine i ne razmišljam o tome uopšte.

Grazia: Kako ste došli do imena Mimi Mercedez? Šta ono za vas predstavlja?

Mimi: Hot latino devojku sa velikim butinama.

Grazia: Kako mislite da se stereotipi o ženskim rep izvođačicama menjaju ili ostaju isti kroz godine?

Mimi: Većina stereotipa je na neki način utemeljena u realnosti, pa tako i o reperkama. Ono što nas razlikuje je perspektiva. Mislim da stereotipi zbog toga opstaju, samo što više nemaju negativnu konotaciju kakvu su ranije imali jer su se promenile društvene okolnosti (pa samim tim ima i više ženskih izvođača koje kidaju i tek će).

Grazia: Jeste li ikada bili diskriminisani ili rečima povređeni zbog onoga što radite, kao žena i autorka? I od koga potiču takvi napadi po Vašem mišljenju? Vi lično zagovarate solidranost među koleginicama umesto konkurencije.

Mimi: Nisam bila diskriminisana, u smislu to što sam žensko nikada nije loše uticalo na moj posao (baš naprotiv), pa samim tim ni povređena. Moja uloga u društvu je, između ostalog, da prkosim tradicionalnim očekivanjima u svrhe širenja svesti tako da i treba da postoje negativne reakcije na to, kao što i ja treba da postojim. Svi zajedno, u koktelu ljubavi.

Grazia: Kako se razlikuje Vaš pristup pisanju tekstova i izvođenju od Vaših muških kolega? I ako se zalažete za ravnopravnost među polovima što ste artikulisali u pesmi Bratsvo i jedinstvo, da li nešto žene – rep umetnice rade drugačije ili bolje?

Mimi: E pa nisam sigurna da se razlikuje po nečemu na osnovu toga što sam žensko. Mislim da su neke finese u karakteru ono što definiše moj stil pisanja. Kada uporedim razne tekstopisce domaće muzike mogu vrlo lako da ih rasporedim po određenim kategorijama, ali pol definitivno nije neko merilo u ovoj konkretno oblasti.

Grazia: Koji su ključni elementi koji po Vama čine dobar rep tekst?

Mimi: U suštini važne su samo forma i fore. Dobre prijave (pametne, provokativne ili duhovite, šta god, ali najbolje sve odjednom) upakovane u formu koja će dodatno pojačati njihov efekat.

mimi mercedez

Grazia: Šta mislite o komercijalizaciji repa? Kako balansirate između umetničke slobode i očekivanja tržišta?

Mimi: Teško pitanje! Imam potpuno suprotne, a podjednako jake emocije po tom pitanju u sebi paralelno. Balansiram tako što se trudim da zadržim fore, a da prilagodim formu.

Grazia: Nedavno ste izdali singl koji nosi naziv Miševi. Prati ga drugačiji vizuelni identitet u odnosu na prethodne, a pominjete i kraj stare i početak jedne nove ere. Na šta se to odnosi? Kako ga vi tumačite, o čemu se radi u pesmi?

Mimi: Sledeću eru obeležiće, da citiram jednu od najvećih legendi domaće muzike i mog velikog uzora Vendi, ljubavne i seksualne pesme. Sve što sam godinama držala u sebi odlučilo je da izađe na površinu tako da sa ponosom mogu da najavim žensku fazu svog repa.

Grazia: Tokom karijere sarađivali ste sa mnogim domaćim izvođačima koji vam žanrovski nisu uvek bili bliski. Sa kim baš imate želju da snimite duet?

Mimi: Sa Vojkom V.

Grazia: Da li imate neki ritual ili naviku pred nastup?

Mimi: Trudim se kad god sam u mogućnosti da taj dan ne radim apsolutno ništa. Uglavnom se sama spremam za nastup i volim da ostavim sebi tri puta više više vremena nego što mi je potrebno i da radim sve najsporije na svetu. Tako akumuliram ogromne količine energije.

Grazia: Kako provodite svoje slobodno vreme? Da li bindžujete?

Mimi: Retko, ali kad bindžujem onda stvarno bindžujem (smeh). Najčešće provodim dane obavljajući kućne poslove (što me veoma opušta) i u dugim šetnjama. Osim kad dođe leto, tad postanem druželjubiva odjednom.

Grazia: Kakvi su vaši planovi za leto? Gde vas publika može čuti? Otkrijte nam nešto o predstojećim projektima.

Mimi: Planovi za leto su samo Beograd i Kotor i Split (mada će biti par super festivala koji će ih malo poremetiti – pogledajte na mom Instagramu), a projekti koji slede su mi najdraži u prethodnih ko zna koliko godina! Udružila sam snage sa najtalentovanijim devojkama nove generacije repa i doslovno su vratile život u moju muziku (i sigurno bitno uticale na početak gorepomenute nove ere). Jedva čekam da čujete!

Grazia: Da li je budućnost ženskog repa u regionu svetla?

Mimi: Budućnost?! Pa sadašnjost gori! Stavite naočare i uživajteeeee!

Rezgovarala: Milena Kitić

Foto: Gianluca Bartoli