Sara Oster Rokvić “Momster”: Potrebno mi je vreme samo za mene, koje neću posvetiti detetu

Za Saru sam saznala pre nekoliko godina, kada je pokretala svoju Momster priču – utočište svih majki virtuelnog sveta. Iako tada još uvek ni sama nisam bila majka, njena posvećenost, iskrenost, ljubav i kreativnost koju, i dan-danas, deli sa ženama koje su se ostvarile u ovoj delikatnoj i divnoj ulozi, kupila me je za sva vremena.

Sara Oster Rokvić po struci diplomirani filolog, ali po izboru duše, preteča je mama influensera, koja od 2016. godine, na jedinstven način na svom Momster blogu i profilu kreira priče, deli svoja iskustva ali i savete emanentnih stručnjaka u različitim oblastima dečije medicine, pružajući na taj način određenu vrstu pomoći i podrške svim drugima mamama, ali i onima koje to tek treba da postanu.

Po čemu je još posebna? Po unutrašnjem šarenilu koje širi oko sebe, ljubavi i pristupačnosti koju je stvorila u svojoj velikoj online zajednici, strasti prema životu koju izražava kroz lični, prepoznatljiv stil.

Pored toga što su mnoge mame našle svoje mesto pod Momster nebom, gde se inspirišu najrazličitijim temama, u ovom jedinstvenom sadržaju uživaju i devojke. Sara ima savršen osećaj za ležerno-elegantan stil i isticanje prirodne lepote vrlo jednostavnim trikovima.

Predstavljamo vam mamu koja otkriva svu lepotu majčinstva.

Koji mit o majčinstvu si razbila kada si dobila dete?

Ah, skoro svaki koji je pre majčinstva počinjao sa “Ja kada budem imala dete…” 🙂

Da li odvajaš vreme za sebe (i na koji način?), s obzirom da mame uvek stavljaju svoje prioritete iza detetovih?

To je tačno kod većine žena, jer se pojavio neko ko nam je važniji od nas samih. Ali meni je potrebno to vreme samo za mene u kojem sam sama. To vreme je kratko, takvo mi i treba, u kojem je kraća šetnja, čitanje par strana knjige, gledanje dokumentaraca i kraćih serija, pravljenje kolača, gledanje novih naslova u knjižarama…

Kakav je tvoj stav o ulozi očeva u ravnopravnom učestvovanju u odgajanju dece? Koliko se tvoj suprug uključuje?

Toliko me raduje činjenica da se kao društvo polako odvajamo, odnosno napredujemo, u roditeljstvu u odnosu na stare vidove vaspitanja kada su deca uglavnom vaspitavana strogim autoritetom, kada je bilo važno da su čista, poslušna i lepo vaspitana, a ne kako se zapravo osećaju duboko u sebi, kakve su im potrebe i snovi. Očevi su danas sve više ravnopravni članovi u odgajanju dece, kao što je slučaj i u mojoj porodici.

Kako bi okarakterisala svoj stil majčinstva? Čime se vodiš kroz vaspitavanje petogodišnjeg sinčića? 

Ja sam blag roditelj koji jasno stavlja do znanja granice i pruža slobodu prava i mišljenja da se javno iskažu. Tu sam uvek za dogovor i sagledavam situacije iz više uglova. Trudim se da razumem njegov svet u kome ću biti vodilja, a ne policajac. 

Koji savet bi dala (budućim) mladim mamama,  za koji bi volela da si znala ranije?

Da se edukuju od prvog dana kada saznaju da su u drugom stanju. Da čitaju autore kao što su Jesper Jul, Daniel Sigl, Tina Brajson, Šafali Sabari… Da veruju svom instinktu kada je njihovo dete u pitanju, i da znaju da se dete ne može razmaziti ljubavlju. 

Pored toga što si mama, pre svega si žena. Kao jedna dama, koja je uzor mnogim devojkama i drugim mama, osvrnula bih se i na par beauty & fashion pitanja.

Tvoj zaštitni znak je duga, bujna prirodno crna kosa. Da li je samo genetika zahvalna za to ili imaš još neku beauty tajnu?

Prvenstveno genetika, ali i nega. Volim kvalitetne biljne šampone i iste takve tretmane za kosu. Indijsko ulje Brahmi amla je odlično.

Koliko šminke je potrebno jednoj ženi da bi se osećala sigurno i dobro u svojoj koži?

Šminka nije zaslužna za taj osećaj već svesnost sopstvenog unutrašnjeg mira i vrednosti. Ali ja svakako obožavam korektor na podočnjacima, maskaru na gornjim trepavicama, kremasto rumenilo u boji jagode i malo crvenog karmina i spremna sam za dan. 

Odevni komadi koji su sastavni deo tvog garderobera bez obzira na godišnje doba?

Bela majica, bela košulja, farmerke, patike, tanki mantili. 

Aksesoar bez kog ne izlaziš iz stana?

Naočare, gumice za kosu i labelo u crvenoj boji.

Foto: Noas photo/privatna arhiva

Intervju: Tijana Mišović