Razgovarali smo sa Janom Dačović o digitalnom detoksu, omiljenim gedžetima i prevazilaženju kreativnih blokada

Jana Dačović je jedno od najpoznatijih lica na domaćoj online sceni, ljupka devojka koju na društvenim mrežama pratimo već sedam godina i uz čiji sadržaj učimo, istražujemo, inspirišemo se, ali i rastemo, zajedno sa njom. Uprkos gustom rasporedu, uspeli smo da sa Janom porazgovaramo o tome kako provodi leto, gde pronalazi inspiraciju za svoj rad, a otkrila nam je i koji je njen omiljeni gedžet i šta misli o digitalnom detoksu. 

GRAZIA: Zdravo, Jano! Pre svega, kako si? Kako provodiš ovo leto – radno, ili imaš malo vremena i za odmor?

JANA: Zdravo, hvala na pitanju, sjajno sam. Zapravo sam upravo pauzirala pakovanje za more kako bih porazgovarala sa vama. Sutra putujem i neizmerno se radujem plaži, talasima i istraživanju novih predela. Kod mene je uvek prisutan balans, te je i na odmoru radno, ali složićemo se da je lepše raditi na ležaljci, nego iz svog doma.

S obzirom na tip posla kojim se baviš, da li uopšte možeš da razdvojiš vreme kada radiš i vreme koje posvećuješ sebi? Kako izgleda jedan tvoj tipičan dan i, sada kada razmisliš, postoji li nešto što bi tu želela da promeniš?

Zanimljivo je da ste ovo pitali, jer sam baš gore navela kako ću i na odmoru raditi. Imam sreću da je moj hobi prerastao u posao i zato mi ne pada teško. Na neki način, dok radim svoj posao posvećena sam sebi jer me to ispunjava i čini srećnom. Svaki dan je različit i drugačiji ovde. Nekada je dan namenjen za snimanje, nekada za slikanje, a ponekad i za onaj ne tako zanimljiv deo, kao sedenje satima za lap topom uz mejlove i administraciju. Ne bih ništa promenila i veoma sam zahvalna na svakoj prilici koja mi se pruža.

Šta misliš o digitalnom detoksu? Da li ti se dešavalo da te tehnologija toliko umori da poželiš da se isključiš sa svih mreža i provedeš makar jedan dan bez pametnih uređaja? Da li je to u tvom poslu uopšte “dozvoljeno”?

S obzirom na to da sam ja sve ovo krenula iz hobija, ne pada mi teško da svaki dan provodim na društvenim mrežama. Pre nego što sam krenula sa snimanjem, bila sam svakodnevni korisnik svih platformi, a činjenica da mi je sada to posao je sjajna. Ipak, smatram da je digitalin detoks potreban. Možda ne meni, ali mladima koji su često na internetu da. Verujem da bi bio zanimljiv izazov da se sa društvom okupe i dogovore da ceo dan ne pogledaju u telefon ili lap top… Smatram da je to dobro i za mentalno zdravlje osobe i da može da prija. Svakako da nam društvene mreže donose i mnogo dobrih i pozitivnih stvari, ali prekomerno korišćenje ne može biti dobro.

Šta radiš kada ne radiš – kako voliš da provodiš slobodno vreme? 

Veliki sam fan serija, filmova, muzike, igrica, a ponekad volim i da pročitam dobru knjigu… 

Kažeš da voliš da igraš igrice – da li smatraš sebe ozbiljnom gejmerkom ili još uvek otkrivaš sve čari ovih virtuelnih svetova? Koja ti je omiljena igrica?

Ne smatram za sebe da sam gejmerka, više sam ljubitelj tehnologije i svega zanimljivog što nam ona donosi. Volim igrice na telefonu, sjajne su kada čekam u nekom redu ili želim da prekratim vreme. Ima mnogo zanimljivih igrica, ali izdvojila bih sledeću – u jednom periodu sam non-stop igrala PUBG igricu i stvarno je sjajna jer može da se igra i sa društvom. 

Čini se da su ljubitelji gejminga često u dilemi – u koji uređaj uložiti za najbolje iskustvo. Bez kog uređaja ti ne možeš da zamisliš igranje igrica i zašto? 

Kao što sam rekla gore, često igram igrice i na javnom mestu, dok čekam u redu, dok sam u putu i slično. Zato su mi neophodne dobre slušalice. Pogotovo za igru koju sam napomenula da volim, PUBG. Bez dobrog i kvalitetnog zvuka teško može da se uoči odakle protivnik dolazi. Moja preporuka svakako jesu Logitech G335 Gaming slušalice jer je kvalitet zvuka odličan, a i prelepe su. Dizajn ide uz sve generacije, za žensku populaciju, a i uz mušku. Takođe su veoma udobne i lagane. 

Već neko vreme koristiš Logitech G335 slušalice – kakvi su tvoji utisci do sada i šta je ono što ti se kod njih naročito dopada?

Moram da priznam da mi se dizajn mnogo dopada. Fotogenične su i idu iz sve. Videla sam da postoje u mnogo boja, te ima za svakoga po nešto. Takođe veoma su lagane za nošenje i prijatne. Super su i za komunikaciju zbog mikrofona koji se nalazi na njima, te sam u tim slušalicama dobila sve šta mi treba. Logitech je definitivno spojio lepo i korisno.

Po tvom mišljenju, savršene slušalice su…

Baš ove koje nosim na svim fotografijama. Vidi se koliko mi prijaju i koliko su slatke.

Na našoj YouTube sceni si već sedam godina – koje trenutke svoje karijere pamtiš kao najvažnije?

Bilo je zaista puno bitnih trenutaka. Na ličnom planu su tu divna poznanstva koja sam dobila zbog YouTube-a, dok su svakako najdivniji trenuci karijere meet up-ovi gde publika dolazi da me upozna. Tada zapravo mogu da sagledam koliko me ljudi prati. Ponosna sam i na sve saradnje koje sam ostvarila do sada, moje linije parfema, knjiga, ali i putovanja u druge zemlje radi sjajnih snimanja i slikanja.

Posle toliko godina snimanja najrazličitijeg sadržaja, dešava li ti se nekad da ne znaš šta sledeće da snimaš? Kako prevazilaziš kreativnu blokadu?

Veoma često mi se desi da ne znam šta ću sledeće snimiti. Na početku to svakako nije slučaj i prve četiri godine je bilo puno ideja. Međutim, u poslednjih par godina je sve teže smisliti video ideju. Nisam više devojčica koja je snimala neke skečeve i nezrelije klipove, ali opet želim da ispoštujem i svoju mlađu publiku i dam im sadržaj koji žele da vide. Tako da snimam ono što je meni zanimljivo, a opet donekle da se i njima svidi. Nije lako, ali često dobijam i savete za video ideje od sjajne publike koja me prati, te svi zajedno učestvujemo u kreiranju mog kanala.

Kakvi su ti planovi za naredni period? Šta nas novo očekuje na tvom YouTube kanalu? 

Nastavljam da snimam istim tokom kao do sada. Bitno je da meni sadržaj bude zanimljiv pre svega, kako bih još mnogo godina uživala u ovome i radila to sa ljubavlju. Nije mi cilj da imam puno pregleda i brojki, već da mogu svoje hobije i interesovanja da prenesem i online publici. Za sada ne pripremam neke zanimljive projekte kao što su u prošlosti bili kalendari, knjige, parfemi. Verujem da sam malo porasla i da, ako sada izbacim nešto, to mora biti ozbiljniji brend, tako da ću neko vreme razmišljati u tom pravcu, te se možda nekada i ostvari.

Tekst: Ivana Tomić

Fotografije: Vladimir Ilić