Dešavanja koja ne propuštamo ovog januara

Fotografija: George Hoyningen-Huene, Virginia Kent and Peggy Leaf, Paris, 1934, copyright George Hoyningen-Huene Estate Archives

Poznat i kao “najduži mesec u godini“, januar je zapravo veoma raznolik, jer nudi pregršt zanimljivih gradskih ( i svetskih) dešavanja. Ona za koja bi svakako trebalo da znate donosimo vam u nastavku teksta.

Nova predstava u Ateljeu 212

U komadu Mama, nagrađivana britanska autorka Morgan Lojd Malkolm, kao protagonistkinju postavlja nesavršenu i iznemoglu majku, koja usled sopstvene istrošenosti i nerazrešenih traumatskih događaja iz prošlosti, ne uspeva da prepozna i umiri potrebe svog deteta. Iznenadna praznina koja nastaje nakon što se Nina prvi put odvoji od svog tromesečnog sina otvara prostor za do tad neizgovorene strahove i pitanja – šta znači biti dobra majka. U predstavi igraju Igraju Tamara Dragičević, Jelena Stupljanin i Jasmina Avramović dok režiju potpisuje Nebojša Bradić.

Turneja Memento Mori

Naši omiljeni pioniri elektronskog zvuka, Depeche Mode, nastavlkja spektakularnu turneju u 2024. godinu i ne želimo da proopustimo priliku da je ispratimo – makar i online. Ova ikonična grupa koja je definisala zvuk generacija i ostavila neizbrisiv pečat na svetu muzike ponovo će nas očarati svojim magnetičnim nastupima.  Prvi nastup u novoj godini očekuje nas u Londonskoj O2 Areni, 22. Januara.

fotogrfija: Lisa Fonssagrives-Penn, Paris 1938, autor: Džordž Hojningen-Huen, copyright George Hoyningen-Huene Estate Archives

Glamur i stil

Jedan od najinovativnijih fotografa u period od 20-tih do 60-tih godina prošlo veka, Džordž Hojnington-Huene bio je poznat po izuzetnoj sposobnosti spajanja umetnosti, mode i filma. Radeći pretežno u Parizu, Njujorku i Holivudu, postigao je internacionalnu slavu zbog visoko sofisticirane modne i portretne fotografija. Njegove pažljivo osvetljene studijske kompozicije sa elementima modernizma, neoklasicizma i nadrealizma učinile su ga jednim od vodećih fotografa za najprestižnije modne časopise. Ispred njegovog objektiva našli su se Geri Kupera, Marlen Ditrih, Čarli Čaplin, Džoni Vaismiler, Rita Hejvort, Ketrin Hepbern  Gretu Garbo i mnogi drugi. Izložba pod nazivom „ Sa glamurom i stilom” koja predstavlja fotografije poznatih ličnosti koje je fotografisao slavni fotograf otvorena je u Jaeger Art galertiji u Berlinu do 24 marta 2024 godine.

Inspirisani Mančesterom

Kada mislimo na Mančester šta nam prvo padne na pamet? The Smiths i Oasis, fudbal, Coronation Street, industrijska revolucija. Engleski grad poseduje jedinstvenu istoriju, koju je CHANEL želeo da ispoštuje u svojoj Métiers d’art 2023/24 kolekciji, te su ulice poslužile kao savršen mizanscen za predstavljanje kolekcije i snimanje kratkog filma pod palicom filmske rediteljke i ambasadorke brenda Sofije Kopole. Montirala je slike Gabrielle Chanel u Britaniji, zajedno s fotografijama posebno snimljenim od strane Dzejmija  Hoksvorta pod njenom kreativnom direkcijom. Montaža takođe sadrži arhivske slike koje ukazuju na preplavljujući uticaj Mančestera u arhitekturi, književnosti, muzici, sportu i raznim drugim kreativnim domenima. Da bi istakla živopisno kreativno nasleđe Mančestera, montaža je postavljena uz prepoznatljiv zvuk pesme “Blue Monday” benda New Order – mančersterskog favorita proslavljene rediteljke.

Keramičke konture

Sa delikatnim perforacijama duž zakrivljenog keramičkog tela, antikvitetno inspirisana Halifax stolna lampa brenda Ralph Lauren opremljena je ugrađenim regulatorom svetlosti i završena prozračnim papirom u nijansama. Ova lampa nije samo poslednji model i simbol trenda, već i nedvosmisleno obeležje savremenog dizajna i vrhunskog kvaliteta.

Foto: Promo, Unsplash