Saint Laurent Productions na filmskom festivalu u Kanu

Saint Laurent

Ne bi trebalo da iznenađuje da ljudi koji su toliko uspešni kao kreativci u svetu mode, takođe nalaze uspeh u pravljenju filmova. Takav je slučaj sa Saint Laurent-om, koji se upušta u ovaj medijum na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu. Saint Laurent Productions je 18. maja prikazala film “Emilia Perez” u Kanu. To je prvi od tri filma koji su prijavljeni za selekciju 77. izdanja Filmskog festivala u Kanu 2024. godine. U filmu glumi istaknuta postava koja uključuje Zoe Saldanu, Karlu Sofía Gaskon, Selenu Gomez, Edgara Ramireza i Adrianu Paz.

Da, Saint Laurent oblači filmove, ali kreativni direktor Entoni Vakarelo insistira da ove filmove neće koristiti kao priliku za reklamiranje ili isticanje brenda na reklamni način. Neće biti lansiranja kapsulnih kolekcija, proizvoda ili dodataka u vezi sa ovim filmovima. Oni postoje isključivo da komuniciraju kreativnost brenda Saint Laurent, osim što je medijum film umesto odeće.

Emilia Perez

Emilia Perez, napravljena uz pomoć Why Not Productions i Page 114, prati Ritu, advokaticu posvećenu oslobađanju kriminalaca umesto njihovom osudi.

Saint Laurent

„Previše kvalifikovana i nedovoljno vrednovana, Rita je advokatica u velikoj firmi koja je više zainteresovana za oslobađanje kriminalaca nego za dovođenje pred lice pravde. Jednog dana, dobija neočekivan izlaz kada je vođa kartela Manitas unajmi da mu pomogne da se povuče iz svog posla i realizuje plan koji je tajno pripremao godinama: da postane žena kakva je oduvek sanjao da bude,“ glasi sinopsis.

Režiran od strane dobitnika Zlatne palme Žaka Odiarda. Vakarelo opisuje film kao „vrlo nov u svom pristupu i vrlo različit od onoga što je Odiard radio u prošlosti.“ Vakarelova posvećenost očuvanju integriteta filma bez pretvaranja u reklamu za modnu kuću postavlja pitanje da li bi modne kuće češće trebale praviti filmove. Saint Laurent je prva modna kuća koja je stvorila svoju produkcijsku kompaniju, ali Entoni Vakarelo nije jedini kreativac iz sveta mode koji se upustio u film.

The Shrouds

Ostala dva filma koja je Saint Laurent predstavio u Kanu su “The Shrouds”, u režiji Davida Kronenberga, koji je premijerno prikazan 20. maja, i “Parthenope”, u režiji Paola Sorentina, koji je prikazan 21. maja.

Saint Laurent

Sinopsis za “The Shrouds”, u kojem glume Vinsent Kasel, Sandrin Holt, Dajan Kruger i Gaj Pirs, glasi: „Karš, 50, je istaknuti biznismen. Neutešan nakon smrti svoje supruge, izmišlja GraveTech, revolucionarnu i kontroverznu tehnologiju koja omogućava živima da prate svoje voljene pokojnike u njihovim pokrovima. Jedne noći, više grobova, uključujući i grob Karšove supruge, bude oskrnavljeno. Karsh kreće u potragu za počiniocima.“

Pathenope

U filmu “Parthenope” glume Dario Aita, Selest Dala Porta, Silvia Degrandi i Izabela Ferari. Film je opisan kao ženska epika o drevnoj grčkoj sireni Parthenope.

Saint Laurent

Njegov sažetak glasi: „Ženska epika, lišena heroizma, ali prepuna neumoljive strasti za slobodom, Napuljem i licima ljubavi – svih onih pravih, besmislenih i neizrecivih ljubavi. Savršeno leto na Kapriju, bezbrižnost mladosti. Koja se završava u zasedi. I onda svi ostali – Napolitanci, muškarci i žene, posmatrani i voljeni, razočarani i vitalni, njihovi talasi melanholije, njihove tragične ironije i potišteni pogledi. Život, bilo običan ili nezaboravan, zna biti vrlo dug. Prolazak vremena nudi širok repertoar emocija. A tamo u pozadini, tako blizu i tako daleko, je Napulj, ovaj neizrecivi grad koji očarava, zavodi, vrišti, smeje se i uvek zna kako da te povredi.“

Vreme će pokazati kako će ovi filmovi produkcije Saint Laurent biti primljeni, i na Kanu i među širom publikom. Ali jedno je sigurno: filmovi koje prave kreativci van industrije zabave ne bi trebali biti otpisani.

Foto: Profimedia, Promo