Zavodljivi načini da nosite dugu kosu ako imate 50+

Mnoge od nas provode svoje živote u puštanju i održavanju duge kose, da bismo se oprostile od dužine kada dostignemo „određeno doba“. Nešto kao neizgovoreni obred prelaza, u prošlosti su se žene možda osećale obaveznima da ograniče dužinu svoje kose u srednjim godinama. Ali ako nam je poslednjih nekoliko godina, počevši od 2020, dalo bilo šta (uopšte bilo šta), to je dobrodošao potez ka prihvatanju našeg pravog ja, izbegavajući društvena očekivanja o tome kako „treba“ da izgledamo u korist onoga što čini da se osećamo dobro. Opcija kose do struka sa 70 godina, je u velikoj meri deo toga.

Udaljavamo se od ideologije da žene određenog doba moraju da se ošišaju “na kratko“. Sve više se okrećemo premisama da radite ono što vas čini srećnima i samouverenima, prihvatajući ono što definiše vaš stil i ličnost. Naravno, nema ničeg lošeg u tome da imate kratku frizuru u kasnijem dobu, ali pridržavanje uverenja društva o tome kako treba da se osećate ili izgledate je – zastarelo.

Poznate dame koje imaju preko 50 godina i prelepu dugu kosu, dovoljan su ralog da razmotrite sve mogućnosti kada je vasa frizura 50+ u pitanju. Lista ovih dama prilično je iscrpna: Sara Džesika Parker, Monika Beluči, Džulijan Mur, Dženifer Lopez i Naomi Kembel sve nose kosu ispod ramena. Sve ove žene izgledaju sjajno za svoje godine, a da ne pokušavaju da izgledaju kao da imaju 20.

Jedno pravilo duge kose – bez obzira na vaše godine, ali posebno kako starite – je da je održavate. Kako starite, veća je verovatnoća da će kosa biti suva i/ili gruba zbog teksture sede kose, kao i gubitka esencijalnih lipida i vlage, što može dovesti do lomljenja i nedostatka sjaja i odbijanja. Zato preporučujemo režim nege kose koji nastoji dubinski da nahrani i zagladi svaki pramen.

Bez daljeg odlaganja, u galeriji smo razmotrili najbolje duge frizure za dame starije od 50 godina, od stilova do ramena do dužina u stilu sirene.

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.