Jednostavna, ali efikasna rutina nege kose tokom leta

kosa

Leto je sezona sunca, mora, putovanja i opuštanja na otvorenom, ali za našu kosu to može biti i vreme izazova. Sunčevi zraci, vrućina, slana voda i hlor iz bazena mogu značajno uticati na zdravlje i izgled naše kose, čineći je suvom, ispucalom i manje sjajnom. Zato je važno imati jednostavnu, ali efikasnu rutinu nege kose koja će je zaštititi i očuvati tokom letnjih meseci. Ovo je vreme kada treba posebno pažljivo brinuti o kosi kako bismo uživali u lepršavim i zdravim pramenovima tokom celog leta. Evo nekoliko saveta kako da to postignete.

Zaštita od sunca

Sunčeva svetlost može oštetiti kosu, izazvati isušivanje i izbledeti boju. Pre nego što izađete napolje, nanesite sprej ili losion sa zaštitnim faktorom za kosu. Ovi proizvodi pomažu u zaštiti kose od UV zraka. Takođe razmotrite nošenje šešira ili marame kao dodatnu zaštitu.

Hidratacija

Toplota letnjih dana može isušiti kosu. Koristite hidratantni šampon i regenerator ili masku za kosu bogatu hidratantnim sastojcima barem jednom nedeljno. Ovi proizvodi pomažu u održavanju vlažnosti i mekoće vaše kose.

Izbegavanje čestog pranja

Ako je moguće, smanjite učestalost pranja kose na svaka dva do tri dana. Često pranje može isušiti kosu i ukloniti prirodne ulja koja je štite.

kosa

Zaštita od hlorisane i slane vode

Ako plivate u bazenima ili moru, pre plivanja navlažite kosu čistom vodom. To pomaže u smanjenju apsorpcije hlorisane ili slane vode, koja može isušiti kosu. Nakon plivanja, operite kosu šamponom i koristite regenerator ili masku za kosu.

Pravilno sušenje

Ako je moguće, izbegavajte upotrebu fena za kosu tokom letnjih dana. Umesto toga, dozvolite kosi da se prirodno osuši ili koristite hladan vazduh na fenu kako biste smanjili oštećenje i isušivanje kose.

Redovno šišanje

Redovno šišanje krajeva kose pomaže uklanjanju oštećenih delova i održava kosu zdravom i lepršavom.

Foto: Kaboom