Kako da zaštitite plavu kosu od hlora?

plavu kosu

Letnji meseci donose sa sobom radost plivanja u bazenu, ali za one sa plavom kosom, hlorisana voda može biti pravi izazov. Hlor, koji je neophodan za održavanje čistoće bazena, može ozbiljno oštetiti plavu kosu, čineći je suvom, lomljivom i sklonom nepoželjnim zelenim nijansama. Kako da zaštitite plavu kosu od hlora? U ovom tekstu otkrićemo vam najbolje savete i proizvode koji će vam pomoći da vaša kosa ostane zdrava, sjajna i lepa tokom celog leta, bez obzira na to koliko vremena provodite u bazenu.

plavu kosu

Zašto morate da zaštitite plavu kosu u bazenu?

Hlor, neophodan hemijski sastojak bazena, nije prijatelj vaše plave kose. Može isušiti vaše pramenove, ostavljajući ih bez sjaja i lomljivim, a može čak izazvati i one neugledne zelenkaste nijanse. To je zato što hlor ima afinitet da oksidira pigment plave kose. Možete izbeći ove horore preduzimajući nekoliko preventivnih mera pre i posle svakog plivanja.

U nastavku pročitajte naše savete za očuvanje vaših plavih uvojaka.

Navlažite Kosu Pre Plivanja

Jedan od najjednostavnijih, ali najefikasnijih trikova je da navlažite kosu svežom vodom pre nego što skočite u bazen. Zasićenje kose ne-hlorisanom vodom smanjuje njenu sposobnost da upije hlor. To je brzo rešenje koje pravi ogromnu razliku.

Nanesite Kokosovo Ulje

Pre nego što krenete u bazen, utrljajte malu količinu kokosovog ulja u kosu. Ovo prirodno ulje stvara barijeru protiv hemikalija bazena dok dubinski neguje vaše pramenove. Kokosovo ulje je poznato po svojim hidrirajućim i obnavljajućim svojstvima, idealno za održavanje zdrave kose.

Isperite Odmah Nakon Plivanja

Čim izađete iz bazena, temeljno isperite kosu čistom vodom da biste oprali sve preostali hlor. Za dublje čišćenje, koristite šampon za dubinsko čišćenje kako biste uklonili sve nakupljene nečistoće. Ovo će pomoći u minimiziranju štete od hlora.

Koji su esencijalni proizvodi za zaštitu plave kose od hlora?

Zaštitni sprejevi protiv UV zraka i hlora

Ovi sprejevi su neophodni za leto. Oni stvaraju zaštitnu barijeru oko vaše kose, štiteći je od hlora i UV zraka. Nanesite obilno pre svakog plivanja kako biste očuvali sjaj i zdravlje vaše kose.

Šamponi za dubinsko čišćenje

Koristite šampon za dubinsko čišćenje jednom ili dva puta nedeljno kako biste uklonili ostatke hlora i druge nečistoće. Šamponi namenjeni za plavu kosu obično sadrže neutralizujuće agense kako bi sprečili zelene nijanse i očuvali vibraciju boje.

Hidrirajući i obnavljajući tretmani za kosu

Tretmani za kosu bogati hidrirajućim sastojcima su ključni za popravku i negu vaše kose nakon izlaganja hlora. Koristite hranljivu masku barem jednom nedeljno kako biste održali kosu mekom, sjajnom i zdravom. Potražite sastojke poput arganovog ulja, šea butera ili aloje vere.

Foto: Unsplash