Prema nutricionistima: hrana koja sprečava gubitak kose

Većina nas brine o svojoj kosi i njenom zdravlju. Ako ste pronašli pramen kose u kupatilu, panika je neizbežna. Faktori su uglavnom genetski, psihološki, medicinski i nutricionistički.

Ishrana je presudna za naše celokupno zdravlje, a takođe i zdravlje naše kose. Kada se ne hranimo pravilno, hranljive materije su ograničene u našem telu i telo daje prednost potrebama naših vitalnih organa, a naša kosa ostaje na poslednjem mestu.

Kategorije namirnica koje štite gubitak kose

Ne govorimo samo o određenoj hrani, već o nizu stvari. Uravnotežena ishrana je neophodna za zdravlje kose, koja će sadržati hranu kao što je:

Ribe

Sardine, tuna, skuša i druge masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama sadrže puno proteina, vitamina B12 i gvožđa.

Orasi

Orasi i seme suncokreta unapređuju zdravlje kose pružajući ne samo esencijalni selen već i a-linolnu kiselinu i cink.

Šareno voće i povrće

Sadrži karotene, polifenole, antioksidante, flavonoide i mnoge druge hranljive sastojke koji doprinose zdravlju kose. Napravite voćnu salatu.

Proteini

Najbolji primer je piletina koja sadrži esencijalne aminokiseline za izgradnju kose.

Mahunarke

Poput belog pasulja i leblebija sadrži biotin. Biotin aktivira određene enzime koji pospešuju metabolizam ugljen-dioksida, proteina, masti i ugljenih hidrata. Neadekvatan unos biotina može biti odgovoran za slabu kosu.

Mleko i jaja

Nemasno mleko ili obogaćeno vitaminom D i naravno naša omiljena jaja važna su za zdravlje kose. Proteini daju esencijalne aminokiseline koje pomažu protiv gubitka kose i podstiču jačanje kose.