Ekstenzija trepavica i sve što treba da znate o ovom postupku

Surovu istinu otkrivaju nam profesionalci!

Ekstenzije trepavica su legitimno poput magije. Da li ste i vi zavisni od ekstenzija trepavica? Trenutak u kom ste shvatili da možete u potpunosti preskočiti maskaru i izgledati sređeno, verovatno se u vama probudila neka vrsta opsesije.

Sa tim na umu, moramo obratiti pažnju na brojne priče koje nas upozoravaju da će nam ekstenzije unakaziti naše prirodne trepavice. U pitanju je mit koji postoji otkako postoje i ekstenzije, ali, mi smo se zapitali da li je to istina. 

Brojne stvari moraju biti uzete u obzir kada se radi o trepavicama, jer se one nalaze nadomak vaših očiju. Morate postaviti sva pitanja koja vam padnu na pamet, morate istražiti sve ponude, morate odabrati salon koji je čist i već poseduje reputaciju, a osoba koja će raditi mora biti stručna.

Kako bismo vam pomogli da odlučite da li su ekstenzije prava stvar za vas, pitali smo stručnjake šta misle o njima. Otkrivamo sve što morate znati. 

Prva stvar jeste činjenica da li ste vi dobar kandidat za ekstenzije. Zapitajte se: 

Da li često spavate na licu?

 • Da li dosta trljate oči?
 • Da li imate naviku da vučete trepavice? 
 • Da li ste u skorije vreme imali infekciju oka? 
 • Da li ste imali neku intervenciju na očima? 

Osobu koja će raditi morate pitati:

 • Kakav je proces sterilizacije za alate koje koriste?
 • Koje su neophodne kvalifikacije zaposlenih? 


Ako preskočite ova pitanja, možete se susresti sa brojnim problemima – infekcijama zbog nesterilisane pincete, alergijskih reakcija zbog prejakog lepka ili oštećenja zbog lose tehnike nanošenja. Proizvodi koji će se naći blizu vašeg oka moraju biti visokog kvaliteta i dovoljno blagi da vam ne bi uzrokovali neprijatnosti nakon nanošenja. Vaše oči moraju biti zdrave i bez infekcija, tako da možete posetiti i oftamologa pre nego što zakažete svoj tretman. 

Materijal i poreklo trepavica su jako važni 

Ljudi su ranije mislili da su trepavice od nerca bile precenjene, ali razlika između prirodnih ekstenzija od nerca i sintetičkih svilenih se skoro ne može primetiti. Sintetičke su hipoalergenske tako da tu u startu eliminišete jedan potencijalni problem. 

Ekstra duge i guste ekstenzije mogu učiniti više lošeg nego koristi 

Ako ste konačno shvatili koje ekstenzije želite, konsultujte se sa profesionalcem kako biste odabrali tip koji je najpogodniji za vas. Možda je to nešto sasvim drugačije u odnosu na ono šta ste očekivali. Kada trepavice koje su teške nosite duže vreme, one mogu oštetiti folikule vaših prirodnih trepavica, pa zbog toga ne bi trebalo da birate one koje su duže više od 2 mm u odnosu na vaše prirodne. 

Uvek stavite zdravlje na prvo mesto 

Važnost posete profesionaca u ovom polju se ne može dovoljno naglasiti. Veštačke trepavice ne nose sa sobom brojne rizike, ali ih ipak ima. One mogu povećati rizik oboljevanja vašeg kapka ili oka, jer se bakterije mogu nakupiti ispod ili na lepku, a same trepavice se nose duže vreme. Kada su one na vašim očima, ne možete baš lako održavati higijenu očiju. 

Tu je takođe i opcija alergijske reakcije na lepak, zbog čega je najbolje testirati na unutrašnjoj strani zgloba pre samog nanošenja. Ako se pojavi crvenilo ili otok, ili pak svrab, savetujemo vam da se držite podalje od ekstenzija. 

Kako da održavate trepavice: 

 • Svakodnevno ih češljajte i budite neverovatno nežni. 
 • Redovno ih čistite sredstvom bez ulja. 
 • Sušite ih tapkanjem nakon kupanja ili plivanja. 

Nemojte raditi sledeće: 

 • Trljati svoje oči ili bilo kako remetiti trepavice. 
 • Nanositi bilo koju vrstu ulja i proizvoda na bazi ulja direktno na liniju trepavica.
 • Koristiti kozmetičke proizvode koji su vodootporni ili dugotrajni. 
 • Koristiti mehaničke ili tople uvijače trepavica. 

foto:Pinterest