6 mitova o zaštiti na suncu i čuvenom SPF-u

Uživanje na plaži može se pretvoriti u neprijatnost ukoliko ne vodite računa o svom zdravlju i ne poštujete osnovna pravila boravka na suncu. Razotkrivamo vam uvrežene mitove.

Da li je bolje koristiti kremu ili sprej za zaštitu?

Svaki proizvod ima svoje prednosti i nedostatke. Krema može biti više hidratantna i imate bolji uvid koliko ste je naneli u poređenju sa sprejom koji lako možete isprazniti. Sprejevi su prikladniji i obično ostavljaju osećaj manje lepljivosti ruku. U pogledu zaštite, kreme se smatraju korisnijim jer propuštaju manje štetnih zraka.

Osobe tamnije puti ne moraju da koriste proizvode sa zaštitnim faktorom

Mnogi sa tamnijom, bolje pigmentovanom kožom često misle da im nije potrebna krema sa zaštitnim faktorom, što je pogrešno, jer je i ona takođe osetljiva na oštećenja prouzrokovana UV zračenjem. Tamniji ten jeste manje osetljiv u odnosu na beo, ali to ne znači da je imun na oštećenja usled sunčanja. Osobe tamnije puti možda manje izgore na suncu nego one svetlije puti, ali svejedno je nužno da nanose zaštitni faktor. Zašto? Zbog toga što i tamnija koža trpi posledice izlaganja sunčevim zracima čak i ako se ne zacrveni. Nastaje osećaj suvoće i bola na dodir usled preteranog izlaganja suncu.

Svaka krema za sunčanje štiti od svih vrsta oštećenja od sunca

Kada birate preparat za sunčanje, tražite zaštitni faktor visoke zaštite (30 ili više) za zaštitu od UVB, i logotip UVA kruga i/ili 4 ili 5 zvezdica UVA zaštite.

Ukoliko imate masnu kožu, birajte kremu sa zaštitnim faktorom koja odgovara vašem tipu kože nego multifunkcionalnu kremu. Potražite formulaciju koja odgovara vašoj koži. Najbolje je da koristite nemasne formulacije koje su lagane i prozračne. Takve formulacije ne ostavljaju masan trag, a štite kožu od preranog starenja uzrokovanog sunčevim zracima. Za svakodnevnu upotrebu koristite kreme koje takođe rešavaju određenu problematiku koju vaša koža može imati.

Zaštitni faktor nema rok trajanja

Zaštitni faktor kreme koju ste koristili pre nekoliko godina svakako ima nevažeći rok trajanja, pa obavezno proverite rok trajanja na svim proizvodima. Ukoliko nije naznačen rok trajanja, takav proizvod obavezno označite markerom.

Jednom dnevno je dovoljno staviti kremu

Uprkos tome što ambalaža obećava, plivanje, znojenje, trljanje ili brisanje peškirom uklanjaju kremu za sunčanje sa tela. Zato, na svaka dva sata obnovite kremu.

Nema razlike u skali SPF

Velika je razlika između proizvoda koji nema SPF i zaštite koju nudi SPF od samo 15. SPF 30 ne nudi dvostruko veću zaštitu od SPF 15, iako ima viši nivo zaštite. Slično tome, faktor 20 nije dvostruko bolji od faktora 10 – SPF 15 blokira oko 93% UVB zraka, dok SPF 30 blokira 97%, a SPF 50 98%. Nijedna krema za sunčanje ne nudi 100-postotnu zaštitu.

Fotografije: Shutterstock