Nega kože

Da li ste dovoljno nežne prema svojoj koži?

Dermatolozi i psiholozi ovih dana upozoravaju na naviku koja neretko može da preraste u poremećaj. Granica između ova dva nije toliko tanka, pa se problem može preduprediti.  Reč je o dermatilomaniji – prenaglašenoj navici da „kopamo“ svoju kožu. Cedimo bubuljice, čupkamo urasle dlake i stalno smo surovi prema svojim „malim nesavršenostima“ čime oštećujemo kožu.

Stručnjaci ističu da se u ovom slučaju poremećaj rađa iz navike da „popravljamo“  ono vidljivo, ono što nas čini nesrećnima – na primer, potkožna bubuljica. Ova navika najčešće se javlja u tinejdžerskom dobu (izraženija je kod žena), ali nije isključeno ni da se javi kasnije, usled nekih stresnih okolnosti.

Nakon grubih aktivnosti veoma često nastaju kraste, ranice ili ožiljci. Iako nakon grubog tretmana može da se stvori osećaj opuštenosti ili zadovoljstva,  problem nije rešen već se samo produbljuje. Najbolji pokazatelj da li je reč o poremećaju ili samo ružnoj navici je vreme provedeno ispred ogledala ili u aktivnosti koja ga prividno smiruje.

Sve ono što „nekontrolisano“ radimo svom telu može da preraste u poremećaj, što može biti i slučaj sa nagonom i navikom da stalno čeprkamo svoju kožu.

Mi vam savetujemo da ne zaboravite da budete nežne prema svojoj koži. Svaki neprilagođen potez na licu ostavlja traga i stvara podlogu za razvijanje infekcija.

U savremenom svetu postoji opterećenost savršenošću. Sa ekrana telefona ili televizora nam šljašte savršeni životi drugih, savršeno telo, savršena koža, savršeni međuljudski odnosi. Svi imamo neke svoje male nesavršenosti, koje su, hteli mi to ili ne, zapravo deo naše lične karte, života i emocija.

Ljubav prema sebi je jedna od najvažnijih ljubavi koju treba da negujemo. Zrno od kojeg niče sva ljubav prema ostalom raste upravo u nama.

 

Foto: pexels.com

Povezane teme

Nega kože

LE BAIN DE CHANCE: šta ako kupanje postane vaš novi srećni ritual?

CHANEL predstavlja tri nova proizvoda iz linije CHANCE za negu tela koji podstiču sreću.

Fitnes

Šta se dešava sa telom nakon tuširanja hladnom vodom

Zašto je ledeni tuš koristan i kako se naviknuti?

Fitnes

3 mita o sagorevanju masti u koje morate prestati da verujete

Sagorevanje masti je ključni deo gubitka kilograma.

Kosa

Homemade maske za kosu – par koraka do blistavosti

Oduvek smo znali da je u prirodi spas, međutim tu mantru smo tek skoro počeli ozbiljno da primenjujemo.

Nega kože

Da li koristite kremu za predeo oko očiju?

Okoloočno područje je veoma osetljivo i nežno, a prve bore se najčešće javljaju upravo na ovom delu lica.

Trendovi

Manikir trendovi : minimalizam

Trend minimalizma je sve prisutniji u svetu mode i kozmetike. Jednostavnost i vraćanje prirodi su obeležili prethodnu godinu, a na tom tragu se i nastavlja.

Nega kože

Da li pravilno kombinujemo kreme sa različitim sastojcima?

Retko koja žena se oslanja na minimalizam u negovanju. Žene uglavnom koriste niz preparata, počev od pene za umivanje preko tonika ili micelarne vode do kreme ili seruma, uz naravn...

Nega kože

Hijaluronska kiselina i fileri Šta postižemo njima?

Hijaluronska kiselina u kremama je za mnoge najveći izum kozmetologije u poslednjih sto godina.

Make up

Gucci beauty noviteti kako bi vaše lice zablistalo nakon praznika

Postepeno se vraćamo u režim rada nakon praznika, a Gucci Beauty je predstavio novu podlogu Fluide De Beauté Fini Nature i prajmer Sérum De Beauté Fluide Soyeux.

Fitnes

Koliko često treba trenirati?

Ako ste ljubitelj fitnesa ili uživate da budete aktivni, sigurno ste se zapitali koliko treninga je našem telu dovoljno?

Nega kože

Slugging – novi trend u borbi protiv suve kože

Društvene mreže je zaludeo novi beauty trend – slugging. 

Fitnes

Hormonski stomak: zašto raste i kako ga se rešiti

Tanak struk je sinonim za vitkost i mladost, ali šta ako stomak ne želi da „ode“? Šta je uzrok "hormonskog stomaka" i kako se nositi sa tim?

Nega kože

Piling usana – zašto treba dati šansu ovom jednostavnom tretmanu

Tokom zime koža je suva i ispucala i zaslužuje više brige i nege nego inače. Isti je slučaj i sa usnama, s tim što se taj tretman iz nepoznatih razloga zaobilazi. Ispucalost usana...