Da li treba koristiti arganovo ulje za negu kože?

Arganovo ulje je jedan od onih sastojaka koji se nalaze, otprilike, svuda, ali uprkos tome vi možda i dalje niste sigurni koji su njegovi benefiti i da li je zaista dobro upotrebljavati ga u rutini nege. Danas vam odgovaramo na sva pitanja, sa fokusom na negu kože.

Šta arganovo ulje radi za vašu kožu?

Svako ulje za lice ima različitu formulaciju, težinu, lakoću upijanja, pa tako neće svako ulje odgovarati svakom tipu kože. Na primer, ricinusovo ulje i ulje semena grožđa smanjuju lučenje sebuma što ih čini idealnim za masnu kožu sklonu aknama, dok su kokosovo i ulje avokada odlični za hidrataciju i negu suve kože.

Arganovo ulje je negde između – nije ni previše teško ni previše lagano, što ga čini odličnim za negu svih tipova kože. Arganovo ulje štiti i neguje kožu, omekšava suve delove, čak i redukuje pojavu akni, i sve to zahvaljujući omega masnim kiselinama, vitaminu E i linoleinskoj kiselini.

Može li arganovo ulje zaista pomoći kod akni?

Zanimljivo je da koža sklona aknama ne mora da “bukne” samo zato što je masna, već i zato što je barijera kože suva, oštećena i upaljena zbog grubih i jakih proizvoda protiv bubuljica. Dakle – potpuno kontradiktorno! Kao takva, koža onda luči još više sebuma kako bi pokušala da reši problem, čime se pore zapušavaju, a bubuljice nastaju. Arganovo ulje može da pomogne da se ovaj toksični ciklus prekine.

Vitamin E u ovom ulju ima antiupalna svojstva i pomaže u kontrolisanju sebuma kako bi kožna barijera uspostavila balans, što za rezultat ima manje bubuljica, ali i manje iritacije.

Da li će arganovo ulje začepiti pore?

Tehnički, svaki proizvod može da začepi pore, posebno ukoliko je vaša koža osetljiva na određene sastojke. Ali, kada govorimo o uljima za lice, za razliku od kokosovog ili maslinovog ulja, arganovo ulje je najmanje rizično za tako nešto. Zanimljivo je da ono zapravo ima nultu ocenu (od pet) na skali ocene komedogenosti – što se ne može reći za sve što već nanosimo na svoje lice!

Kako se arganovo ulje koristi za negu kože?

Pre svega, naglasićemo da ulja ne služe za hidrataciju kože – to je jedan od najvećih mitova u vezi sa negom. Ulja zapravo “zaključavaju” vlažnost u koži što znači da bi trebalo da se nanesu na vlažnu kožu ili pak na kožu na koju ste najpre naneli hidratantnu kremu. 

Arganovo ulje je lagano i koža ga brzo upija, ostavljajući suptilan sjaj – a ne masnu mrlju. Svakako, možda jeste pametnije ulje naneti na kraju večernje rutine nege kako biste se probudili sa hidriranom, mekom i perfektnom kožom.

Foto: Pexels

Priredila: I. T.