Da, postoji tačan redosled kojim treba nanositi proizvode za negu kože – da li znate koji je?

Do skoro sam mislila da su dijete najkomplikovanija stvar na svetu kada je reč o lepoti, ali sada znam da je to beauty rutina. Iako se trudim da ona bude jednostavna (koliko god volela negu, nemam živaca da joj posvećujem previše vremena), ne mogu da poreknem da me zaista intrigira pitanje šta koristiti, kada, kojim redosledom, da li je uopšte sve to neophodno, da li našoj koži to prija ili je gušimo i tako dalje i tako dalje. 

Ukoliko ste u istoj dilemi, danas ćemo najzad doneti odgovore na sva pitanja koja su nas sve zajedno mučila!

Da li je redosled nanošenja proizvoda za negu kože zaista važan?

Jeste, i to iz jednostavnog razloga – redosled proizvoda koji se nanose na kožu utiče na njihovu apsorpciju što znači da, ukoliko ih nanosite pogrešnim redosledom, nećete dobiti najbolje od njih. A ako nešto već koristite, zar ne želite da vam donese maksimalno dobre rezultate?

Koliko vremena treba da prođe između koraka?

Ovde ne postoji specifičan, konkretan odgovor jer sve zavisi od samog proizvoda. Sami ćete primetiti koliko brzo koža upija serum ili kremu koju ste naneli – nekima je potrebno nekoliko sekundi, a nekima nekoliko minuta. Ovo znači da treba ostaviti dovoljno vremena za svoju skincare rutinu svakog dana. Možda vam je mrsko – ali tako je.

Da li nam je svima potreban isti broj koraka u nezi?

Odgovor je ne – svačija skincare rutina treba da bude prilagođena njegovim potrebama. Možda će vaša drugarica svakog jutra i večeri imati deset obaveznih koraka, dok će vama biti potrebna samo tri i to je sasvim u redu. Svačija koža je različita i time se i treba voditi. Ukoliko želite najjednostavniju moguću skincare rutinu, biće vam potrebni samo odgovarajuća umivalica, hidratantna krema i SPF.

I, koji je pravilan redosled?!

Umivalica, toner, serum, krema za predeo oko očiju, hidratantna krema, ulja. SPF je uvek poslednji korak u skincare rutini, šta god nanosili na kožu pre toga. Eto, sada znamo!

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić