LEPOTA / Nega kože

Nega kože

Glamur na plaži

Ne ustručavajte se da budete morska diva koja pleni stilom, ali pre svega brine o zdravlju i lepoti svoje kože. Dok uživate u sunčanom danu na nekoj plaži, uvek imajte na umu da sunce vrlo lako može postati vaš neprijatelj. 

Uoči svake letnje sezone bombardovani smo savetima kako se zaštititi od sunca, što nije bez razloga, budući da smo svedoci sve većeg broja obolelih od raka kože. A čuvenu rečenicu Koža pamti sve, moramo imati na umu. Upravo iz tog razloga, osvrnućemo se na osnovne postulate nege, koji će doprineti da bezbedno uživamo na suncu i pritom dobijemo željenu preplanulost. Pre izlaganja sunčevim zracima, kožu treba pripremiti i zaštititi kremom za lice i telo Kako se temperature povećavaju, dehidracija se može brzo desiti, posebno ako ste aktivni. Pazite na znake dehidracije kao što su povećana žeđ, suva usta, grčevi u mišićima, umor, vrtoglavica.

OČISTITE KOŽU

Piling je važan korak pre izlaganja suncu. Omogućava koži da odbaci mrtve ćelije koje se akumuliraju i može sprečiti ravnomerno tamnjenje. Imajući to u vidu, neophodno je da budete oprezni i da nikada ne zaboravite da nanesete kremu za sunčanje, jer piling uklanja fini zaštitni sloj na površini kože, što je čini podložnijom UV zracima. Zbog toga se preporučuje da sačekate nekoliko dana između pilinga i izlaganja suncu. Takođe, pošto fina koža slabije toleriše piling od deblje, poželjno je izabrati piling prilagođen vašem tipu kože.

HIDRIRATACIJA JE VAŽNA

Iako hidratantna krema ne štiti kožu od sunca, za razliku od kreme za sunčanje, ona na određeni način može pomoći u ograničavanju njenog oštećenja. Što je vaša koža više izložena suncu, to se više suši i postaje osetljivija na UV zrake. Negujući se dobrom hidratantnom kremom, pomažete regeneraciji zaštitnog sloja kože.

ISHRANA BOGATA KAROTENOM I VITAMINOM E

Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, hrana bogata beta-karotenom i drugim karotenoidima, kao što je likopen, može poboljšati zaštitu vaše kože od UV zraka. Najbolji izvori karotenoida su šargarepa, slatki krompir, bundeva, spanać, tikvice, brokoli, mango, kajsije, kelj, grašak, paradajz i dinja. Vitamin E sadržan u biljnim uljima, bademima i orasima takođe pruža zaštitu od sunca. Ne ustručavajte se da dodate ove namirnice za sunčanje u svoj meni. Takođe, zapamtite da hrana bogata karotenoidima daje narandžastu nijansu vašoj koži, što vam daje prirodan sjaj. Međutim, svojstva ovih namirnica ni na koji način ne zamenjuju zaštitni sloj kreme za sunčanje.

POSTEPENO SE IZLAŽITE SUNCU

Jedan od najboljih načina da pripremite kožu za sunce je da to činite postepeno (brojna kratka izlaganja). Prvi put kada izađete na sunce ne bi trebalo da traje duže od petnaest minuta. Imajte na umu da sunčanje nije dobro za vašu kožu. Ne zaboravite da nanesete kremu za sunčanje visokog faktora. Uverite se da pokriva širok spektar i da filtrira UVA i UVB zrake. 

foto: Vladimir Marti

stajling: Anna Castan

tekst: Grazia