grazia

Nega kože

Kako da negujete kožu po principu manje je više

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shani Darden (@shanidarden)

Kada govorimo o režimu nege lica, nepisano pravilo je: manje je više. To možemo primeniti i na mnoge druge aspekte našeg spoljašnjeg izgleda ali kod nege to je posebno bitno ako imate bilo kakav disbalans kože. Vrlo često problemi mogu nastati zbog prekomerne upotrebe proizvoda, a da toga nismo ni svesni. Iz najbolje želje, preteramo sa negom i gomilanjem proizvoda na lice i eto negativnih posledica poput pojačane proizvodnje sebuma, dehidratacije, zapušenih pora, potkožnih bubuljica i porasta u osetljivosti kože. Međutim, iste probleme mogu izazvati i spoljni faktori kao što je smena godišnjih doba, sunčanje, hladno vreme, zagađen vazduh itd.

Kada se dešavaju nepovoljne promene na koži, stvari treba pojednostaviti i prvenstveno pustiti  pore da dišu. Smanjiti negu i nanošenje šminke na minimum, a pre svega temeljno čisititi kožu svako veče.

Promena godišnjih doba

Ovo je period kritičan za svako lice i potpuno je normalno da reaguje neočekivano. I samom telu treba određeni period da se navikne i našteluje na promenu temperatura i potreba organizma. Najbolje je koristiti lagane proizvode koji pojačavaju hidrataciju.

Posledice sunčanja

Posledice preteranog sunčanja obično dođu u jesen u vidu suve i dehidrirane kože. Kožu tada treba osloboditi izumrlih ćelija uz pomoć pilinga. Pilinge je najbolje raditi uveče, a preporuka je kombinovati hemijski i mehanički, za najbolje rezultate. Mehanički dolaze u vidu proizvoda sa mikro granulama u sebi, dok su hemijski na bazi voćnih kiselina.

Pojačano mašćenje

Kada su telo i koža u disbalansu, česta je pojava da lice proizvodi višak sebuma. To može biti i posledica rada hormona, ali u svakom slučaju možete nešto uraditi. Najvažnije je da ne isušujete kožu. Kada koža luči mnogo sebuma, vrlo verovatno je da joj fali vode. Zato koristite nežna sredstva za umivanje i mažite lagane gelove i emulzije, a tokom dana matirajte.

Preterana osetljivost

Kombinacijom prethodno pomenutih posledica koža može postati preosetljiva i burno reagovati na proizvode koje su vam do odgovarali sasvim dobro. To je još jedan znak da proizvode koje nanosite na lice treba svesti na minimum. To nekad znači samo dobro čišćenje, kvalitetan tonik i odlazak na spavanje, plus, prelazak na proizvode sa minimalnim spiskom sastojaka.

Priredila: Nataša Milošević

Foto: Pexels

Pročitajte još

Povezane teme

Trendovi

6 minimalističkih ideja za manikir

Jednostavan nail dizajn za ljubitelje minimalizma

Make up

Besprekoran ten 24 sata? To može samo YSL ALL HOURS tečni puder

Predstavljamo novu revolucionarnu formulu tečnog pudera, sa 22 nijanse - za apsolutno svaki ten.

Nega kože

Anti-Age nega koja je potrebna vašoj koži

Jedna od čestih dilema u dnevnoj anti-age rutini nege je da li je važno primenjivati dnevnu i noćnu kremu upravo u onom delu dana za koji su namenjene.

Trendovi

Da li će digitalni influenseri zameniti prave?

Industrija lepote uspešno je zakoračila u Metavers

Trendovi

Beauty horoskop za 2023: Da li je vreme za nove nokte, frizuru ili rutinu nege prema zodijaku?

Sa početkom nove sezone, budimo naše prolećno beauty raspoloženje.

Nega kože

Bakučiol: Nova antiejdž superzvezda, bolja i od retinola

Sastojak koji u kombinaciji sa dve vrste hijaluronske kiseline maksimalno podmlađuje kožu.