Kako epsom slane kupke utiču na vaš izgled i dobrobit

Prijatni zdravstveni tretmani!

Svako od nas voli da se opusti u toploj vodi nakon napornog radnog dana.

Voda prijatno opušta, pomaže da se opustite i fizički i psihički. Međutim, ovaj večernji ritual može se pretvoriti u postupak koristan za telo dodavanjem samo jednog sastojka – Epsom soli (poznate i kao engleska ili gorka so).

Epsom so – magnezijum sulfat se koristi kao kupka za detoksikaciju organizma. Proizvod je dobio ime po gradu Epsom gde je prvi put pronađena so. Ima mnoge prednosti za telo zbog magnezijuma i sumpora u sastavu. Epsom so je veoma gorkog ukusa, ali neki je u lekovite svrhe koriste rastvarajući je u vodi. Međutim, nedavna istraživanja su otkrila da gutanje gorkog napitka nije neophodno. Epsom so rastvorena u vodi mnogo se bolje apsorbuje u kožu nego u sluznicu jednjaka ili želuca. Jednom rečju, kupke su najefikasniji način da se ovim proizvodom postignu maksimalne zdravstvene koristi.

Dakle, kakve će koristi za telo doneti kupke sa Epsom soli. Prva i verovatno najvažnija prednost je visok sadržaj magnezijuma. Redovne kupke sa Epsom soli pomoći će da se popuni nedostatak ovog minerala u organizmu. Magnezijum je uključen u više od 325 biohemijskih reakcija i neophodan je element za gotovo svaki proces koji se odvija u našem telu: od mišića do moždane aktivnosti. Manjak magnezijuma može izazvati probleme sa spavanjem i povećati nivo stresa. Pored toga, ovaj element je neophodan za normalno funkcionisanje varenja, posebno creva. Pored rešavanja unutrašnjih problema u telu, magnezijum i sumpor sadržan u Epsom soli blagotvorno utiču na izgled: ojačavaju kosu i nokte, poboljšavaju ten i stanje kože. Kupke sa engleskim proizvodom preporučuju se za korišćenje 3-4 puta nedeljno, tako da se rezultati mogu primetiti. Takve slane kupke pogodne su za gotovo sve, osim za osobe koje pate od kožnih bolesti i srčanih problema.

10 namirnica koje uvek treba da budu u frižideru!

foto:@jelena.marija