Kako poboljšati tonus kože?

Da biste održali ujednačen ton kože, potrebno je da napravite rutinu nege kože koja se fokusira na izglađivanje teksture kože, kao i na lečenje i sprečavanje hiperpigmentacije (tamne mrlje). Predlažemo vam neka od rešenja problema kako biste efikasno poboljšali teksturu i ton kože:

* PILING JEDNOM NEDELJNO – Gornji sloj vaše kože uglavnom se sastoji od mrtvih ćelija kože. Redovni piling pomaže da se ubrza proces uklanjanja tih mrtvih ćelija, otkrivajući svetliju, glatkiju kožu ispod. Takođe, pomaže u čišćenju pora isisavanjem sebuma, prljavštine i drugih nečistoća koje mogu izazvati izbijanje. Prilikom izbora piling preparata povodite računa da odgovra vađem tipu kože.

* GLIKOLNA KISELINA – Reč je o alfa hidroksi kiselini (AHA) koja podstiče proizvodnju kolagena i pomaže u razbijanju proteina koji deluju kao lepak koji povezuje mrtve ćelije kožet. Neverovatna je za lečenje akni, tamnih mrlja i površnih ožiljaka, čak i ranih finih bora.

* VITAMIN X – Investirajte u dobar serum bogat vitaminom C. Vitamin C je moćan antioksidans koji pomaže u lečenju oštećenja kože izazvanih suncem i okolinom i neutrališe slobodne radikale.

* UKLJUČITE RETINOL U NOĆNU RUTINU – Dermatolozi preporučuju korišćenje retinola ili AHA kreme/seruma. Retinol, koji je derivat vitamina A, deluje na hiperpigmentaciju na dva načina — bledeći postojeće tamne mrlje i obuzdavajući proizvodnju melanina, koji uzrokuje tamne mrlje. Takođe usporava razgradnju kolagena, dok istovremeno podstiče brzi rast ćelija kože.

* TRETIRAJTE CRVENILO CERAMIDIMA – Ako je crvenilo vaša primarna briga, prvi korak je da utvrdite da li imate rozaceu ili ne. Ovo je uobičajeno stanje kože za koje je često nedovoljno dobro dijagnostikovano, jer većina ljudi jednostavno pretpostavlja da imaju akne za odrasle ili misle da su oduvek imali crveno lice. Umirujuće kreme koje sadrže ceramide često pomažu u smirivanju crvenila,

* LASERSKI TRETMANI – Neujednačen ton kože može se uspešno lečiti laserom (kao što je CO2 laser ili pulsni laser) ili drugim procedurama u ordinaciji. Ali sve zavisi od toga šta je glavni uzrok problema sa kožom. Hiperpigmentacija, na primer, može biti uzrokovana fotostarenjem, melazmom, traumom kože i slično. Vrsta tretmana koji će vam biti ponuđen zavisi od toga koji je osnovni uzrok, što će utvrditi dermatolog.

Tekst: S.M.

foto: Pexels