LEPOTA / Nega kože

Nega kože

Kojična kiselina: Savršeno oružje protiv tamnih fleka na licu

Izlaganje suncu ima brojne efekte na našu kožu – i većina nije pozitivna. Dok je trenutni fokus sveta lepote na bronzanoj, osunčanoj koži, previše vremena provedenog na upijanju sunčevih zraka može dovesti i do preranih finih bora, oštećenja kože – i najprisutnije hiperpigmentacije. Uzrokovana prekomernom proizvodnjom melanina, hiperpigmentacija se manifestuje u vidu mrlja koje su tamnije boje od prirodne boje kože.

Osim preduzimanja zaštitnih mera, kao što je uvek korišćenje SPF-a i odlučivanja za samopotamnjivanje u salonima ili kod kuće, postojeće tamne fleke mogu se prosvetliti uz pomocć kojične kiseline – sastojka za negu kože koji beleži porast popularnosti, delimično zahvaljujući društvenim mrežama.

U poslednje vreme, sapuni citrusnih nijansi napravljeni pomoću ove kiseline preplavljuju naše feed-ove, obećavajući lako prosvetljivanje tamnih fleka, melazma (hiperpigmentacije uzrokovane hormonskim promenama) lica i pazuha.

Šta je kojična kiselina (kojic acid) i koliko je efikasna?

Kojična kiselina je prirodna supstanca koja se zapravo pravi od gljiva koje se obično koriste u sastojcima za negu kože. Kiselina je popularan sastojak seruma, krema i, od nedavno, sapuna dizajniranih za borbu protiv hiperpigmentacije. Nakon što kojična kiselina prodre u kožu, blokira proizvodnju tirozinaze, enzima ključnog za proizvodnju melanina. Na taj način bledi postojeće oblasti hiperpigmentacije i sprečava buduće tamne boje ili “mrlje”.

Najčešće je formulisana sa drugim sastojcima kao što su traneksaminska kiselina, niacinamid i koren sladića, i preporučuje se korišćenje odabranog proizvoda dva puta dnevno za najbolje rezultate. Doslednost i strpljenje su ključni sastojci za poboljšanje neželjenih tamnih fleka, jer hiperpigmentacija može biti tvrdoglava i često zahteva vreme i marljivost da biste postigli svoje ciljeve za prosvetljavanje kože.

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.