Lepo lice krije se u vašoj ishrani

Dok birate namirnice koje će se naći na vašem meniju, imajte na umu da one utiču na zdravlje i izgled kože.

Svako ima omiljenu kremu za lice ili tretman, ali lepa koža počinje tako što se hrani iznutra. Starije ćelije kože se stalno odbacuju i zamenjuju, što znači da je stabilno snabdevanje hranljivim materijama od suštinskog značaja za podršku njenog obnavljanja. Ukoliko napravite pravi balans, nahranićete svoju kožu i pomoći joj da bude meka, gipka i bez fleka. Istraživanja su pokazala da loša ishrana može dovesti do preranog starenja kože, kao i mnogih drugih kožnih problema.

S druge strane, izbor prave hrane može pomoći u sprečavanju mnogih problema. Na primer, ako želite da izbegnete bore, trebalo bi da uključite dosta antioksidanata u svoju ishranu. Ako je vaša koža sklona izbijanju akni, konzumiranje hrane bogate vitaminom. A može pomoći da ih sprečite. Ishrana bogata zdravim, hranljivim namirnicama utiče na zdrav rast ćelija i može pomoći da se popravi oštećenje kože izazvano izlaganjem suncu i drugim faktorima životne sredine. Dugoročno, zdrava ishrana će vam pomoći da postignete i održite čistu, mladalačku kožu.

Bez obzira šta jedete, sve što unesete u svoje telo može imati efekte na vašu kožu. Na primer, ako konzumirate previše rafi nisanog šećera, to može da produži ili pogorša vaše akne. Dok potpuno eliminisanje ugljenih hidrata iz jelovnika može imati neželjene efekte na druge telesne funkcije, a minimiziranje potrošnje jednostavnih i rafi nisanih šećera može biti od koristi. Manje šećera znači da će vaš pankreas proizvoditi manje insulina, a zauzvrat, takođe smanjuje šanse da imate previše masnu kožu, sklonu aknama.

Ako ste iz bilo kog razloga vegan ili vegetarijanac, eliminisanje ili smanjenje unosa mesa ima neke koristi. Pošto je u vašoj ishrani generalno manje masti i holesterola, bićete manje podložni infekcijama. Međutim, i dalje morate imati na tanjiru zdrave masti na biljnoj bazi, bez mlečnih proizvoda, kako biste sprečili da se vaša koža osuši. Takođe je važno da ostanete hidrirani tokom dana. To podrazumeva pre svega vodu kao primarni izvor hidratacije.

Kada je reč o nezi, određeni sastojci su posebno važni za održavanje zdrave kože, pa birajte proizvode koji sadrže vitamine A, C i E, kao i omega-3 masne kiseline.

Tekst: S.M.

Foto: pexels