Ovo je sve što vam je potrebno za savršenu kožu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by playtuşu (@playtusu)

Ekspanzija kozmetičkog tržišta poslednjih godina navela nas je da potpuno promenimo pogled na negu i lepotu. Danas, više nego ikada pre u istoriji, imamo želju da stalno isprobavamo nove proizvode jer smo bombardovani reklamama i obećanjima koja su suviše dobra da bi bila istinita. Ponukani time, konstantno smo izloženi novim proizvodima, menjamo ih pre nego što smo i počeli da ih koristimo i samim tim suočeni sa desetinama bočica, koje treba iskoristiti dok im rok ne istekne. A kada godinama koristite previše proizvoda za lice, ono će se pobuniti. Ukoliko ste u dvadesetim imali dobru kožu, a sada u ranim tridesetim primećujete crvenilo, suvoću i svrab, vrlo je moguće da vam je koža prezasićena proizvodima. Korišćenje previše aktivnih sastojaka odjednom može dovesti do suprotnog efekta. I tako, iz želje da vašoj koži bude bolje, zapravo postižete suprotno. Ono što je takođe dovelo do preteranog konzumerizma je i naša izloženost socijalnim mrežama gde naši omiljeni jutjuberi svaki mesec imaju nove mush-have proizvode. Većina tih proizvoda je zaista dobra, u to nema sumnje, ali nije moguće sve ih isprobati i koristiti istovremeno. Zato je bitno da se vratimo osnovama i povratimo prirodnu barijeru kože.

Dobra osnova

Prvo, potrebno je da osnažite zaštitni sloj kože. To su ćelije kože, lipidi i masnoće koji zajedno formiraju barijeru koja štiti vodu i elektrolite, zbog čega nam je koža meka i jedra. Kada je taj sloj oštećen, koža ne može da zadrži vodu, te postaje dehidrirana i ogoljena. U takvom stanju je mnogo osetljivija i lako dolazi do inflamacije. Tada se često zapada u začarani krug da vam je koža iritirana i čim nanesete proizvod, kako bi je smirili, samo je još više uzurpirate. Dakle, ta barijera je ključ za zdravlje vaše kože i morate paziti da je ne narušavate prejakim trljanjem, pilingom ili agresivnim proizvodima.

 Čistite lice nežno

Jedan od načina da sprečite narušavanje zaštitnog sloja kože jeste da je nežno čistite. Ili pak promenite način čišćenja, jer ne odgovara vašem tipu kože. Želite čistač koji neće ukloniti tri osnovne masnoće sa vašeg lica: holesterol, ceramide i masne kiseline koji su ključni za funkcionalnu barijeru. Čistači sa piling česticama i previše vruća voda mogu stvoriti nepotrebnu štetu. Takođe, čistači sa aktivnim sastojcima, poput salicilne kiseline u formi pene, mogu da budu previše agresivni. Posebno zbog toga što kiseline zaista nisu namenjene za područje oko očiju.

Pristupite sa pažnjom!

U poslednje vreme svedoci smo ekspanzije raznih aktivnih sastojaka, ali i transparencije brendova o samom sastavu i tačnim procentima tih sastojaka. To je s jedne strane dobro, ali s druge i ne baš. Ako govorimo o retinolu, vitaminu C ili AHA i BHA kiselinama i njihovim kombinovanim korišćenjem, možemo doći do problema. Recimo, što je veća koncentracija retinola (vitamina A) u kremi, to će proizvod delovati agresivnije. Takoreći, potrebno je da znate šta radite kada su ovakvi proizvodi u pitanju, jer njihovo neadekvatno korišćenje može dovesti do problema sa kožom. Ukoliko niste dovoljno upoznati sa tematikom, savetujemo da posetite dermatologa.

Pojednostavite rutinu

Svedite vašu rutinu na nekoliko koraka i vratite se korenima. Čišćenje, toniranje i hidriranje. Ukoliko želite da uvrstite i neki aktivni preparat poput tonika sa kiselinama ili seruma sa vitaminom C, koristite ga isključivo uveče, dok preko dana stavljajte laganu hidratantnu kremu. Sredstvo za čišćenje treba da bude blago, u vidu mleka ili pene. Takođe, koristite lagane tečne pudere kako biste izbegli zapušavanje pora. Potrebno je da koža diše kako bi bila zdrava. Ne zaboravite, manje je više, kad je reč o koži.

Priredila: Nataša Milošević