Proizvodi koji isušuju kožu

Rešavamo problem iznutra!

Suva koža je problem sa kojim se stalno suočavamo. Zimi je glavni razlog suv vazduh u zatvorenom i niske temperature, u proleće – oštri pad temperature, a leti – sunčeva svetlost.

Koža gubi vlagu, ljušti se i puca. Ali problem nisu samo sezonske promene vremena, hrana takođe igra važnu ulogu ovde. O tome kako podesiti ishranu da biste se nosili sa suvom kožom opisujemo u nastavku.

Koji proizvodi isušuju kožu?     

Slano

Višak natrijuma u telu može biti glavni uzrok suve kože. Ako zloupotrebljavate slanu hranu, koža poprima sivkastu nijansu i ljuska se. A to nije samo neugodno sa estetske tačke gledišta, piling takođe može da izazove akne i razne upale: prljavština i klice uđu u mikropukotine, što sa sobom povlači ne najprijatnije posledice. Pored toga, so zadržava vodu u telu, što može izazvati oticanje.     

Brzi ugljeni hidrati i rafinirani šećer

Lista sa brzim ugljenim hidratima i šećerom uključuje beli hleb, šećer, peciva, slatkiše, čokoladu, slatke napitke i druge „štetne“ stvari. Pored velikog broja kalorija i sposobnosti brzog skladištenja u mastima, šećer sprečava proizvodnju kolagena, koji je odgovoran za glatkoću i elastičnost kože. Rezultat je suvoća, ljuštenja i prerano pojavljivanje bora.     

Alkohol

Još jedan razlog za dehidraciju i, kao rezultat, suvu kožu – alkoholna pića. Pijenje alkohola, posebno slatkih napitaka, treba smanjiti, ili još bolje, potpuno odustati od njih. Čaša suvog vina najsigurnija je stvar koju možete priuštiti na zabavi. I ne zaboravite da popijete vodu tokom večeri.

Šta se još može učiniti?

Pored isključenja (ili barem smanjenja) svega navedenog iz ishrane, nešto valja i dodati. Pre svega, to se odnosi na vodu. Lekari preporučuju piti 30 ml tečnosti po 1 kg težine, odnosno prosečno 2-2,5 litara dnevno. Međutim, dva litra tečnosti znači dva litra čiste vode. Čaj, kafa, sokovi i bezalkoholna pića ne uzimaju se u obzir – naprotiv, samo dehidriraju organizam, pa ih ne bi trebalo zloupotrebljavati. Uz to, hrana koja sadrži vitamin E i omega-3 masne kiseline mora biti prisutna u ishrani – odgovorna je za lepotu kože. To su orasi, masna riba i avokado. I naravno, koži je potrebna odgovarajuća nega. Za to je bolje kontaktirati kozmetičara, jer nepravilno odabrana sredstva mogu samo pogoršati problem.

Zašto nam je potreban vitamin K – otkrivamo OVDE!