Zašto nam je potreban vitamin K

Većina ljudi nikada nije ni čula za postojanje vitamina K.

On je zaista manje popularan od vitamina A, C, E i B vitamina, ali nije manje važan. Ovo je veoma moćno hranljivo sredstvo, bez kojeg najvažniji procesi u našem telu nisu potpuni.

Šta je vitamin K?

Vitamin K je neophodan hranjivi sastojak za naše telo. Jača kosti, podstiče proizvodnju kalcijuma i drugih „građevinskih materijala“ u telu. Uz to, to je suštinski element koji kontroliše proces koagulacije krvi.

Ovaj vitamin je podeljen na dve vrste: K1 i K2. Prvi se nalazi u biljnoj hrani, a drugi u životinjskim proizvodima.

Pa za šta je ovaj vitamin koristan?

Sprečava razvoj srčanih bolesti. Ako je kalcijum potreban za kosti, onda je to pogubno za krvne sudove. Vitamin K2 sprečava nagomilavanje kalcijuma u arterijama, što obezbeđuje prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšava zdravlje zuba. Proteinski osteokalcin je glavni zaštitnik zuba od karijesa i drugih povreda, a aktivira se u organizmu samo u tandemu sa vitaminom K.

Jača kosti. Vremenom, naše kosti gube neke neorganske materije i postaju krhke. Sa dovoljnom količinom vitamina K, naše telo počinje aktivno sintetizovati kalcijum, koji ih jača, smanjujući rizik od preloma.

Koja hrana sadrži vitamin K

Naravno, vitamin K može se uzimati u obliku dodataka ishrani, ali mnogo je bolje dobiti ga iz hrane. Zapamtite da je vitamin K rastvorljiv u mastima, odnosno da su masti neophodne za apsorpciju u organizmu. A ako pojedete tanjir spanaća (koji je vrlo bogat vitaminom K) bez da mu dodate proizvod koji sadrži masti, čak ni najmanji komad vitamina neće biti apsorbovan.

Evo liste namirnica sa najvišim sadržajem vitamina K:     

kupus     
spanać
brokoli     
špargle     
salata     
soja    
pasulj     
bundeva     
borovnica

Odlično se snalazi sa hranom koja sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline. Kombinujući ih u jednom tanjiru, dobićete ne samo odličnu kombinaciju ukusa, već i veliku korist za telo.