LEPOTA / Nega kože

Proizvodi za negu kože koji će biti najtraženiji u 2023.

Prošle godine ultrapopularan vitamin C, zamenili smo hijaluronskom kiselinom a na samom početku 2023. industrija lepote ponudila nam je neke nove beauty sastojke. Opsesija za retinolom, niacinamidom, ceramidom i peptidima je u porastu i čini se da će u ovoj godini doživeti svoj vrhunac.

Ovo nam govori da se okrećemo proizvodima koji će dati rezultate na duže staze. Evo o kojim stojcima za negu kože se radi.

Niacinamid

Reč je o vitaminu B3, koji neutralizuje štetne slobodne radikale, te na taj način čuva kolagen u koži. Kontroliše proizvodnju sebuma, deluje protivupalno i smanjuje crvenilo, pomaže u borbi protiv akni i hiperpigmentacije, kao i smanjenju finih linija i bora.

Stručnjaci često ističu da je upravo niacinamid zaslužan za porcelanski ten, odnosno ujednačenu, besprekornu kožu lica. Najbolje je da ga pronađete u serumima.

Ceramidi

Radi se o lipidima, koji su prirodni sastojak naše kože, i nalazi se u ćelijama zaslužnim za zdravu i uravnoteženu kožnu barijeru. S druge strane, nedostatak ceramida dovodi do akni, ekcema I psorijaze. Nažalost, na njihovo smanjenje utiče I starenje – već nakon 20 godine, ali i suv I hladan vazduh, UV zračenje, agresivna sredstva… Za obnovu ceramida koristite kreme bogate ovim sastojkom, dok im dejstvo možete pojačati u kombinaciji sa retinolom, vitaminom C I pilinzima poput salicilne kiseline.

Peptidi

Moćni ali osetljivi sastojci za regeneraciju kožne barijere. Rešavaju probleme suvoće, iritacije I preranog starenja. Stotine različitih peptida nalaze se u našem organizmu, a kako biste ih održali koristite kreme u kojima su glavni sastojak. Najbolje rezulate daće peptidi iz graška I tripeptida.

Kiseline

Svima su nam dobro poznate AHA (alfa-hidroksi kiselina), BHA (beta-hidroksi kiselina) i PHA (polihidroksi kiselina), odnosno glikolna, mlečna i salicilna kiselina, no želimo vas uputiti u značaj kojične, poliglutaminske I linolne kiseline.  Radi se o kiselinama koje dobijamo prirodnim putem – iz gljiva, frementacijom soje, japanskog sakea ili biljnih ulja semenki krastavca i koštica marelice.

Ovi sastojci prosvetljuju i ujednačavaju ten, posebno delujući na mrlje, ožiljke i hiperpigmentaciju, a doprinose i rešavanju problema sa aknama – što je i razumljivo s obzirom na velika antibakterijska svojstva koja poseduju.

Sva tri sastojka su nežna i dobro deluju na sve tipove kože.

 

Foto: Unsplash