Retinol: Sa dermatologom razbijamo 5 mitova

Ako pažljivo negujete svoju kožu ne trebaju vam posebne preporuke za retinol. Trenutno je jedan od najaktivnijih sastojaka protiv starenja u svetu nege kože, jer njegovo glavno delovanje leži u činjenici da aktivira i ubrzava obnavljanje ćelija u koži.

Ali koliko dobro znamo retinol? Zajedno sa dermatologom ovog puta razbijamo 5 klasičnih mitova koje čujemo o retinolu.

Retinol je čudesan sastojak i naš saveznik broj 1 u sprečavanju starenja. To je oblik vitamina A koji deluje na starenje, akne, ožiljke, promene boje i generalno na održavanje čvrste kože. Ipak, postoje neki osnovni mitovi koje treba da razbijemo

Mit # 1: Svako može da koristi proizvode sa retinolom

Kao i mnogi drugi aktivni sastojci, i retinol ima svoje karakteristike u pogledu njegove upotrebe. Dakle, kako naglašava dermatolog, žene bi retinol trebale izbegavati tokom trudnoće ili dojenja, ali i na osetljivoj koži. Vitamin A i njegovi derivati su uključeni u embriogenezu i njihov preveliki unos može da stvori problem.  

Mit # 2: Može se koristiti u bilo koje doba

„Obično se preporučuje ženama nakon 30. Međutim, iz predostrožnosti se može primeniti i nakon 25. kako bi se sprečile bore i fotostarenje.“

Mit # 3: Primenjuje se u bilo koje doba dana

Retinol treba nanositi noću kako bi pravilno funkcionisao, a ne tokom sati intenzivne sunčeve svetlosti, jer izlaganje sunčevim UV zracima smanjuje njegov efekat i senzibilizuje kožu na ultraljubičasto zračenje. Definitivno je upotreba kreme za sunčanje tokom dana neophodna, jer je koža na koju se nanosi retinol osetljivija.

Mit # 4: Retinol “tanji” kožu

„Retinol se razređuje i uklanja spoljne slojeve kože (mrtve ćelije) – što je poželjno – dok istovremeno zgušnjava dublje slojeve (kožu) kože zbog proizvodnje kolagena, što rezultira čvrstom, blistavom kožom.“

Mit 5.: Ne izaziva iritaciju

„Retinol ima svojstva pilinga, jer obnavlja kožu, pa koža na koju se prvi put nanosi može da se oljušti ili pocrveni. Da biste izbegli iritaciju, prvo nanosite proizvod 2-3 puta nedeljno i polako, u zavisnosti od kože, možete nanositi svako veče. Preporučuje se nanošenje male količine i izbegavanje područja blizu očiju.

Kao što smo ranije rekli, treba izbegavati kombinaciju sa drugim keratolitičkim proizvodima i sastojcima, npr. voćnim kiselinama, ili primenu dermatoloških tretmana sa sličnim svojstvima retinola, poput hemijskih pilinga i lasera, jer u tim slučajevima može izazvati iritaciju.

U svakom slučaju, posebno ako imate osetljivu kožu, dobro je konsultovati se sa svojim dermatologom.